Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › * The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club *
New Posts  All Forums:Forum Nav:

* The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club * - Page 305

post #3041 of 3826
Quote:
Originally Posted by saltjunkie View Post

That's what i figured. Thank you so much for the info. I'd def. like the increased performance so a reinstall is in order. I have a few logistical questions for you.
1) Which driver and which ports should I use? I plan on using ports 0 and 1.
2) WhichBios settings are optimal in this case?
3) Is there a particular way I should set up win 7 64 bit?
4) Are there any other variables or concerns that I should consider?
Thank you. thumb.gif

You should connect the SSD's to the first Intel ports (SATA2_0 and SATA2_1), then use the following drivers, you want the rhid link EXE

F6 pre-install drivers are not needed, but you can install them during the setup if you want.
http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Chipsets&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%C2%AE+Rapid+Storage+Technology

Also be sure to install the latest Intel INF Chipset drivers, first link
http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=816

These would be the BIOS settings you need for Intel RAID, set these and then reboot and enter the Intel RAID ROM by using Control + I after the post screen. Once you have built your array, reboot back to the BIOS, then go into Advanced BIOS page and then into the first setting "Hard Disk Boot Priority" and move your RAID array to the top of the list. Then install windows thumb.gif

Integrated Peripherals

X58
Intel Controller (Blue Ports)
eXtreme Hard Drive (Intel ICH10R Chipset) ........................ Disabled
ICH SATA Control Mode (Intel ICH10R Chipset) ..................... RAID
SATA Port0-3 Native Mode (Intel ICH10R South Bridge) ............. Either is fine

Nothing fancy needs to be done for the install, just do not make any changes on the disk selection screen and it will automatically create and align a partition for you. Meaning don't create or delete any partitions you see, just select the main one and click next.

If you do not want the hidden system partition, you will need to create and align a partition yourself, after doing this follow the above mentioned warnings about only selecting the main partition and clicking next once you get to the disk selection screen.

Here's how to create and align a partition with the windows 7 install DVD
Code:
Boot to CD, choose repair, then advanced, then command prompt:

Diskpart commands to align and create a partition
 
Diskpart >List Disk
 
(Here note the Disk # you want to align and create on based on size of drive, if only one drive then you are fine disk 0 will be the one you need)

Diskpart > Select Disk 0
(Or other disk number if need be)
 
Diskpart > List Partition
(Just to ensure you have the correct disk listed and no partitions are found)

Diskpart > Clean
(Removes any previous partition table information, and or MBR's)
 
Diskpart > Create Partition Primary Align=1024
(To create and align your partition)
 
Diskpart> Format Quick FS=NTFS
(To Quick format-NTFS)
 
Diskpart > List Partition
(To check partition was created properly and aligned)
 
Diskpart > Active
(To set partition Active for OS Install)
 
Diskpart > Exit

Done!
 
Clean and simple for those who have only one disk connected and need no explanations
 
Diskpart > Select Disk 0
Diskpart > Clean
Diskpart > Create Partition Primary Align=1024
Diskpart > Format Quick FS=NTFS 
Diskpart > List Partition
Diskpart > Active
Diskpart > Exit
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
post #3042 of 3826
Wow, thanks or all the information. I won't be doing the shift for another day or two, so if you should think of anything else, let me know. Also, should I delete the hidden system partition? Any real benefits to keeping it, or losing it? I'm not running multiple versions of windows, so I don't see the benifits of keeping it, but 200mb isn't much to speak of either. Thank you big time.
post #3043 of 3826
Anytime, I'm always happy to help!

If you delete the system partition you will need to do a startup repair, and may also need to do a BCD rebuild, but other than that yes go ahead as it's not really needed. Deleting this only applies to an already installed windows though, I thought you were doing a clean install?

I install without one and never have any hassles. If you do a clean install, using my advice above, you wont have one either. This is why I mentioned do nothing on the disk selection screen, you wont have a system partition anyway if you follow my advice with a clean install, so no need to worry about deleting it.

The only downside to not having the partition is this, if you need to run startup repair you have to put in the install DVD. That's it! biggrin.gifthumb.gif
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
post #3044 of 3826
Good to see you around again Ed thumb.gif How is the new job?
The HedgeHog
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K Z77-UP7 MSI GTX 680 Twin 4 Gig G.Skill Trident X 2600's and some Dom's Hypers 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Yes, lots of them. LN2  The smallest one I can get! Samsung 2333 HD 23" 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corisar 1200 AX=1.21 jigawatts Fractal Design/Dimastech G5 Rocketfish 
  hide details  
Reply
The HedgeHog
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K Z77-UP7 MSI GTX 680 Twin 4 Gig G.Skill Trident X 2600's and some Dom's Hypers 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Yes, lots of them. LN2  The smallest one I can get! Samsung 2333 HD 23" 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corisar 1200 AX=1.21 jigawatts Fractal Design/Dimastech G5 Rocketfish 
  hide details  
Reply
post #3045 of 3826

Hey No G, haven't seen you for a while wave2.gif

 

Lsd wave2.gif

 

 

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #3046 of 3826
Hi guys,

In a mess here and need some help please.

I have a X58A-UD7 Rev 1

Got some new RAM on order so seen as i was still on F2 BIOS, i thought i better update.

Flashed it to F8M, now everytime i try to boot i get "missing operating system"
So then flashed again with the F9 beta, still same problem.

Im guessing as i have two hard drives in RAID 0, its messed up the BIOS to read this some how. Trouble is its been like two years since i played around with my BIOS settings and overclocking... Ive forgotten what to set as what. Tried a few things with the hard drive set ups with no luck. It does see my hard drives and windows 7 was there 20mins ago! lol, Also yes deffo got the Rev 1 BIOS's and not the Rev 2's

This is my Sig rig.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 DO stepping @4.2GHz 1.344V Gigabyte X58A-UD7 EVGA 2 GB GTX 680 @1337Mhz Hi Flow+Backplate CRUCIAL Ballistix Sport 24GB 6 x 4GB 1600MHz DD... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Agility III 60GB SSD 2x Samsung F3 750GB Samsung F4 2TB LG BlueRay Reader/DVDrewriter 
CoolingOSMonitorKeyboard
Prolimatech Megahalem with push and pull fans Windows 7 Ultimate 64bit 32in Sony Bravia TV 1920x1080 W5500 Logitech G11 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Thermaltake Armor+ LCS VH600LBWS Logitech G500 Boogie pad XL 
AudioOtherOtherOther
Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series... Nesteq FanMax 8-Channel Fan Controller 4x Scythe Kaze Jyuni 1900RPM Slip Stream 120mm ... Logitech X-540 
Other
4x Xigmatek 1500RPM blue LED 120mm Fans 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 DO stepping @4.2GHz 1.344V Gigabyte X58A-UD7 EVGA 2 GB GTX 680 @1337Mhz Hi Flow+Backplate CRUCIAL Ballistix Sport 24GB 6 x 4GB 1600MHz DD... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Agility III 60GB SSD 2x Samsung F3 750GB Samsung F4 2TB LG BlueRay Reader/DVDrewriter 
CoolingOSMonitorKeyboard
Prolimatech Megahalem with push and pull fans Windows 7 Ultimate 64bit 32in Sony Bravia TV 1920x1080 W5500 Logitech G11 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Thermaltake Armor+ LCS VH600LBWS Logitech G500 Boogie pad XL 
AudioOtherOtherOther
Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series... Nesteq FanMax 8-Channel Fan Controller 4x Scythe Kaze Jyuni 1900RPM Slip Stream 120mm ... Logitech X-540 
Other
4x Xigmatek 1500RPM blue LED 120mm Fans 
  hide details  
Reply
post #3047 of 3826
Quote:
Originally Posted by jacedaface View Post

Hi guys,

In a mess here and need some help please.

I have a X58A-UD7 Rev 1

Got some new RAM on order so seen as i was still on F2 BIOS, i thought i better update.

Flashed it to F8M, now everytime i try to boot i get "missing operating system"
So then flashed again with the F9 beta, still same problem.

Im guessing as i have two hard drives in RAID 0, its messed up the BIOS to read this some how. Trouble is its been like two years since i played around with my BIOS settings and overclocking... Ive forgotten what to set as what. Tried a few things with the hard drive set ups with no luck. It does see my hard drives and windows 7 was there 20mins ago! lol, Also yes deffo got the Rev 1 BIOS's and not the Rev 2's

This is my Sig rig.


Did you go into BIOS after flashing to Load BIOS Optimized Defaults, select IDE, AHCI or RAID and select your boot Drive? smile.gif
 

 

 

ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
ケンジ
(16 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-3960X i7-980X GA-X79-UD7 / GA-X58A-UD9 7970 + 465 
GraphicsRAMRAMHard Drive
2x 6990 + 580 16GB 2133 MHz 24GB 2000 MHz 120GB x 2 RAID0 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
120GB x 4 RAID0 Raptor 300GB x 2 RAID0 CPU-370 CPU-370 
CoolingCoolingOSPower
VID-AR699 EK FB X58A-UD9 Win 7 Ultimate x64 1500W / 1250W+1200W 
  hide details  
Reply
post #3048 of 3826
Quote:
Originally Posted by Ken1649 View Post

Hey No G, haven't seen you for a while wave2.gif

Lsd wave2.gif

Hey Ken, yeah I have sold all my X58 chips but I still have my X58-OC just nothing to put in it at the moment.
Quote:
Originally Posted by jacedaface View Post

Hi guys,
In a mess here and need some help please.
I have a X58A-UD7 Rev 1
Got some new RAM on order so seen as i was still on F2 BIOS, i thought i better update.
Flashed it to F8M, now everytime i try to boot i get "missing operating system"
So then flashed again with the F9 beta, still same problem.
Im guessing as i have two hard drives in RAID 0, its messed up the BIOS to read this some how. Trouble is its been like two years since i played around with my BIOS settings and overclocking... Ive forgotten what to set as what. Tried a few things with the hard drive set ups with no luck. It does see my hard drives and windows 7 was there 20mins ago! lol, Also yes deffo got the Rev 1 BIOS's and not the Rev 2's
This is my Sig rig.
Like Ken said, go into BIOS and select Raid. Might have to rebuild the array but try just changing the setting first.
The HedgeHog
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K Z77-UP7 MSI GTX 680 Twin 4 Gig G.Skill Trident X 2600's and some Dom's Hypers 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Yes, lots of them. LN2  The smallest one I can get! Samsung 2333 HD 23" 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corisar 1200 AX=1.21 jigawatts Fractal Design/Dimastech G5 Rocketfish 
  hide details  
Reply
The HedgeHog
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770K Z77-UP7 MSI GTX 680 Twin 4 Gig G.Skill Trident X 2600's and some Dom's Hypers 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Yes, lots of them. LN2  The smallest one I can get! Samsung 2333 HD 23" 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corisar 1200 AX=1.21 jigawatts Fractal Design/Dimastech G5 Rocketfish 
  hide details  
Reply
post #3049 of 3826
Cheers Guys,

Dont know what was wrong. I had loaded optimized settings, that didnt wrk then tried a few different things in bios with the RAID... didnt work.
Then all of a sudden it did. Must have been a combination of a couple of settings.
Thank god i dont have 2 do a full format! lol

Thanks
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 DO stepping @4.2GHz 1.344V Gigabyte X58A-UD7 EVGA 2 GB GTX 680 @1337Mhz Hi Flow+Backplate CRUCIAL Ballistix Sport 24GB 6 x 4GB 1600MHz DD... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Agility III 60GB SSD 2x Samsung F3 750GB Samsung F4 2TB LG BlueRay Reader/DVDrewriter 
CoolingOSMonitorKeyboard
Prolimatech Megahalem with push and pull fans Windows 7 Ultimate 64bit 32in Sony Bravia TV 1920x1080 W5500 Logitech G11 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Thermaltake Armor+ LCS VH600LBWS Logitech G500 Boogie pad XL 
AudioOtherOtherOther
Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series... Nesteq FanMax 8-Channel Fan Controller 4x Scythe Kaze Jyuni 1900RPM Slip Stream 120mm ... Logitech X-540 
Other
4x Xigmatek 1500RPM blue LED 120mm Fans 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 920 DO stepping @4.2GHz 1.344V Gigabyte X58A-UD7 EVGA 2 GB GTX 680 @1337Mhz Hi Flow+Backplate CRUCIAL Ballistix Sport 24GB 6 x 4GB 1600MHz DD... 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Agility III 60GB SSD 2x Samsung F3 750GB Samsung F4 2TB LG BlueRay Reader/DVDrewriter 
CoolingOSMonitorKeyboard
Prolimatech Megahalem with push and pull fans Windows 7 Ultimate 64bit 32in Sony Bravia TV 1920x1080 W5500 Logitech G11 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Thermaltake Armor+ LCS VH600LBWS Logitech G500 Boogie pad XL 
AudioOtherOtherOther
Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series... Nesteq FanMax 8-Channel Fan Controller 4x Scythe Kaze Jyuni 1900RPM Slip Stream 120mm ... Logitech X-540 
Other
4x Xigmatek 1500RPM blue LED 120mm Fans 
  hide details  
Reply
post #3050 of 3826
Does anyone know if you can use Sata iii as the boot drive by installing a Sata iii capable hard drive such as Crucial M4?


I think Sata iii ports are 6&7...

Thanks

bulb.gif
GA-X58A-UD5
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 GA-x58A-UD5 Rev 2.0 Zotac GeForce GTX 470 12 Gig GSkill Triple Channel F3-12800CL7T-6GBPI 
Hard DriveOSPowerCase
CRUCIAL M4 SATA 3 Win 7 64 Corsair CMPSU-850TX 850W Antec 900 
  hide details  
Reply
GA-X58A-UD5
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 GA-x58A-UD5 Rev 2.0 Zotac GeForce GTX 470 12 Gig GSkill Triple Channel F3-12800CL7T-6GBPI 
Hard DriveOSPowerCase
CRUCIAL M4 SATA 3 Win 7 64 Corsair CMPSU-850TX 850W Antec 900 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › * The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club *