Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › * The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club *
New Posts  All Forums:Forum Nav:

* The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club * - Page 68

post #671 of 3829
Quote:
Originally Posted by themadhatterxxx View Post
I have an Intel X25-M Mainstream SSDSA2MH080G2R5 2.5" 80GB SATA II MLC Internal Solid State Drive, so which port do I use on the motherboard? The reason I'm asking is because i downloaded the SSD toolbox and it thinks my SSD drive is in a RAID which is impossible since I only have one! SO what am I doing wrong?
Hi,

I have the X25-M 160GB version in my UD7. In order for it to work "properly" (I suppose that you use it for your OS as primary drive) you have to use it in the first Intel Sata2_0 port and set the bios in AHCI mode for that port, otherwise you will not have the trim support available!

Then, I also use the SSD Tweak utility and everything works perfect:
http://www.techspot.com/downloads/4926-ssd-tweaker.html
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 960 GA-X58A-UD7 rev.1 (NB wc) 2x Sapphire HD7970 (wc) 3x 4GB Dominator GT 2000CL9 @1866CL8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
INTEL X-25M 160GB / BARRACUDA XT 2TB CPU-370 (wc) Windows 7 64bit Ultimate LG 2486L-PF 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Enermax Revolution85+ 1250w COSMOS Pure Razor 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 960 GA-X58A-UD7 rev.1 (NB wc) 2x Sapphire HD7970 (wc) 3x 4GB Dominator GT 2000CL9 @1866CL8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
INTEL X-25M 160GB / BARRACUDA XT 2TB CPU-370 (wc) Windows 7 64bit Ultimate LG 2486L-PF 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Enermax Revolution85+ 1250w COSMOS Pure Razor 
  hide details  
Reply
post #672 of 3829
Quote:
Originally Posted by ElGreco View Post
Hi,

I have the X25-M 160GB version in my UD7. In order for it to work "properly" (I suppose that you use it for your OS as primary drive) you have to use it in the first Intel Sata2_0 port and set the bios in AHCI mode for that port, otherwise you will not have the trim support available!

Then, I also use the SSD Tweak utility and everything works perfect:
http://www.techspot.com/downloads/4926-ssd-tweaker.html

Oh my..I did not know this...do you know which port number this is? I will try it when I get home from work tonight..yes I am using it for my OS only, I've been running my system incorrectly then for a few weeks now...will it be bad if I make the change now? Thanks again...+rep for your help!
post #673 of 3829
Use SATAII_0 as mentioned above.

If you did not install in AHCI mode you will need to make some registry changes before you can switch to AHCI mode. If you just need to move the drive to another port is all, that is fine to do without any needed changes.

To switch from IDE to AHCI you need to make the following registry changes first, then reboot and change the BIOS. This applies ONLY to Windows 7 or Vista

Quote:
Enable switching between all IDE/AHCI/RAID modes by changing "Start" Values in these keys to 0
Code:
HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Services\\Msahci\\Start
HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Services\\Pciide\\Start  
HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\services\\iaStorV\\Start
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 980X EE ES Gigabyte GA-X58A-UD7 GIGABYTE GV-R587SO-1GD SOC 1GB GDDR5 Mushkin 998826 Ridgeback / 998966 Radioactive 
OSMonitorPower
Vista Business x64 SP2 Asus Designo MS238H 23" LED NZXT HALE90 750W 80+ GOLD 
  hide details  
Reply
post #674 of 3829
Quote:
Originally Posted by ElGreco View Post
Hi,

I have the X25-M 160GB version in my UD7. In order for it to work "properly" (I suppose that you use it for your OS as primary drive) you have to use it in the first Intel Sata2_0 port and set the bios in AHCI mode for that port, otherwise you will not have the trim support available!

Then, I also use the SSD Tweak utility and everything works perfect:
http://www.techspot.com/downloads/4926-ssd-tweaker.html
Welcome and added to the owners list!


Updated Latest BIOS link in OP to:

Click here
Under The Radar
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD - Ryzen 7 1800X Gigabyte - GA-AX370-Gaming K7 Gigabyte - GeForce GTX 1080 Ti 11GB FE G.Skill - Flare X 32GB (4 x 8GB) DDR4-3200 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung - 850 Pro 512GB 2.5" SSD Western Digital - Black 6TB 3.5" 7200RPM HDD Asus - BW-12B1ST/BLK/G/AS Blu-Ray/DVD/CD Writer Corsair - H115i 104.7 CFM Liquid CPU Cooler 
OSMonitorMonitorKeyboard
Microsoft - Windows 10 Pro OEM 64-bit Acer - GN246HL 24" 1080p 144Hz Acer - G246HLAbd 24" 1080p 60Hz Ducky - Shine 4 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA - SuperNOVA P2 650W 80+ Platinum Certified... Corsair - Vengeance C70 (Black) ATX Mid Tower Cooler Master - Xornet Fellowes - Microban 
Audio
2 x Realtek - ALC1220 2 - 7.1 Channel High Defi... 
  hide details  
Reply
Under The Radar
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD - Ryzen 7 1800X Gigabyte - GA-AX370-Gaming K7 Gigabyte - GeForce GTX 1080 Ti 11GB FE G.Skill - Flare X 32GB (4 x 8GB) DDR4-3200 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung - 850 Pro 512GB 2.5" SSD Western Digital - Black 6TB 3.5" 7200RPM HDD Asus - BW-12B1ST/BLK/G/AS Blu-Ray/DVD/CD Writer Corsair - H115i 104.7 CFM Liquid CPU Cooler 
OSMonitorMonitorKeyboard
Microsoft - Windows 10 Pro OEM 64-bit Acer - GN246HL 24" 1080p 144Hz Acer - G246HLAbd 24" 1080p 60Hz Ducky - Shine 4 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA - SuperNOVA P2 650W 80+ Platinum Certified... Corsair - Vengeance C70 (Black) ATX Mid Tower Cooler Master - Xornet Fellowes - Microban 
Audio
2 x Realtek - ALC1220 2 - 7.1 Channel High Defi... 
  hide details  
Reply
post #675 of 3829
Quote:
Originally Posted by themadhatterxxx View Post
Oh my..I did not know this...do you know which port number this is? I will try it when I get home from work tonight..yes I am using it for my OS only, I've been running my system incorrectly then for a few weeks now...will it be bad if I make the change now? Thanks again...+rep for your help!
It is the SATA2_0 port and you can identify it by the diagram found in the UD7 manual.

Lsdmeasap has suggested what to do with the AHCI issue.

Me, not being a guru and having just read a few threads about the Intel SSD, I would choose the hard way... change the bios setting of my SATA2 controller to AHCI and then I would reinstall a CLEAN COPY of windows 7. If you do that, just do NOT format your ssd during win7 installation just delete the previous installation.

The other way is what Lsdmeasap proposed, but I have no idea if the trim will start working after tweaking the registry and I have no way to identify if the trim actually works or seems to be working. Perhaps there is a tool to identify the proper operation of trim in Intel SSDs, but unfortunately I am not aware if any exists (OCZ SSDs have such a utility)
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 960 GA-X58A-UD7 rev.1 (NB wc) 2x Sapphire HD7970 (wc) 3x 4GB Dominator GT 2000CL9 @1866CL8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
INTEL X-25M 160GB / BARRACUDA XT 2TB CPU-370 (wc) Windows 7 64bit Ultimate LG 2486L-PF 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Enermax Revolution85+ 1250w COSMOS Pure Razor 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 960 GA-X58A-UD7 rev.1 (NB wc) 2x Sapphire HD7970 (wc) 3x 4GB Dominator GT 2000CL9 @1866CL8 
Hard DriveCoolingOSMonitor
INTEL X-25M 160GB / BARRACUDA XT 2TB CPU-370 (wc) Windows 7 64bit Ultimate LG 2486L-PF 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Enermax Revolution85+ 1250w COSMOS Pure Razor 
  hide details  
Reply
post #676 of 3829
Ok...I did what you guys said and it works now...Intel SSD Toolbox now detects my drives and my Windows 7 score for the drive jumped up to 7.7! ..just read some stuff on Trim..it seems to be an option in the Intel SSD toolbox ..so maybe i'll go ahead and give it a run on the weekend...
Edited by themadhatterxxx - 8/24/10 at 5:15pm
post #677 of 3829
I'm at my wit's end with this problem, any help would be great.
I have this motherboard, and just got a crucial c300.
I got that ssd because it uses sata3, so naturally I have it plugged into the marvell sata3 port.
My problem is steam and flash videos embedded on websites.
I have been researching the issue for 3 hours, the only person I have found with this issue was a person going by "ckaz" who claimed the issue was ahci related, after they disabled it - everything worked.
The solution given to him by others was to plug the drive into another sata port, which would be a worse-case option in my case since I bought this ssd for sata3, not 2.
I was told ahci is required for trim to work properly, so this isn't a good idea? Or am I wrong?

I'm pretty tired, so please excuse any spelling or logic mistakes.
post #678 of 3829
Hello

I am new to this whole overclocking business and I was wondering if people more experienced with this motherboard can help me : ).

I overclocked my i7 930 to 3.5 Ghz, (166Mhz x 21) @ 1.08 V according to CPU-z
is this ok?. Because I have the green + yellow LED lights turned on near the cpu and I am a little worried . The yellow light goes away when I turn on XMP memory profile but I get a BSOD when Oc'ed to 3.5ghz.

Finally how can I manually adjust DRAM voltage from the BIOS?

any help would be great and I apologize if this is in the wrong place.
post #679 of 3829
hey,
has anyone here had experiance with HotKey OC and Cloud OC?

i've been overclocking this board alot lately and would love to know about these features a bit more, i've watched the cloud oc video on youtube and it looks cool especially for when im intelburntesting it!!

cheers
Project Carbon
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 D0 4.2 @ 1.29 X58A-UD7/Full cover block [SLI] 480's 900/1800/2000 @1138mV OCZ 6g 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128G SSD + F3 1Tb LG BluRay Windows 7 Pro x64 Acer 24inch Led 16:9 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa MIR ED Enermax 85+ 1250w TJ07- CARBON FIBRE EDITION Razer Mamba 
  hide details  
Reply
Project Carbon
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 D0 4.2 @ 1.29 X58A-UD7/Full cover block [SLI] 480's 900/1800/2000 @1138mV OCZ 6g 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128G SSD + F3 1Tb LG BluRay Windows 7 Pro x64 Acer 24inch Led 16:9 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa MIR ED Enermax 85+ 1250w TJ07- CARBON FIBRE EDITION Razer Mamba 
  hide details  
Reply
post #680 of 3829
Ok, I got my system all up and running, it showed 12Gb ram at 1066Mhz which is weird, because I have x6 2Gb 2000Mhz sticks. I decided to reset the CMOS defaults and now I can't get past 8Gb.

I played with some voltages and it changed between 4 and 8Gb, so I assume it's something in there, though I'm not sure what. Apparently I need to change the DRAM voltage to 1.65, though it gives me the option of 1066 which is pink, though that still doesn't appear to work.

I'm goign to print off punknuts findings for his settings for the i7 930 @ 4Ghz and 12Gb ram tomorrow and see if that helps.

Does anyone else have ideas?
Jim
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.78Ghz GA-X58A-UD7 rev 1.0 R5770HD 1Gb DDR5 (x2 Crossfired) 12Gb Kingston HyperX T1 @ 1800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1Tb Seagate 7200rpm SATA (pending SSD) LG BH10LS30 Blu Ray Burner Windows 7 Ultimate x64 BenQ G2420HD 24" (x3) 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech MX3000 GW-1200SEL Lancool Dragonlord PC-K62 Gaming Airflow Logitech MX3000 
  hide details  
Reply
Jim
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 @ 3.78Ghz GA-X58A-UD7 rev 1.0 R5770HD 1Gb DDR5 (x2 Crossfired) 12Gb Kingston HyperX T1 @ 1800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1Tb Seagate 7200rpm SATA (pending SSD) LG BH10LS30 Blu Ray Burner Windows 7 Ultimate x64 BenQ G2420HD 24" (x3) 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech MX3000 GW-1200SEL Lancool Dragonlord PC-K62 Gaming Airflow Logitech MX3000 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › * The "Official" Gigabyte GA-X58A-UD3R/UD5/UD7/UD9 Owner's Club *