Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Problems with Intel mobo
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problems with Intel mobo

post #1 of 23
Thread Starter 
Alright, I've got an Intel 915g mobo that has been giving me problems recently. When the power button is pressed to turn on my system, there is no initial POST beep that sounds when it is normally booted. However, I removed the memory to test all of it, and the POST beeps sounded, indicating no memory was installed. I've removed the CMOS and left it out overnight to try to alleviate the problem, but that has not solved my problem. Does anyone else know what to try, or is my mobo shot? If so, I'd like to replace it with a non-Intel brand mobo. Does anyone have any good suggestions for an LGA-775 compatible mobo? Thanks.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
post #2 of 23
Welcome to the forums.

Please take a minute to enter your full system specs in your UserCP. A link is provided in my signature.

If you have more than one DIMM, try using only one, and try using different slots. It's possible that something happened either to one of your DIMMs or to the slot on the motherboard, though both are a bit of a stretch.

If you want/need to buy a new mobo, here are a few questions to better assess your needs -

- What's your approximate budget? There's a major price difference between lower end and high end S775 motherboards.
- Do you plan on overclocking? If so, do you want to squeeze every bit of performance out of your system, or are you just going to tweak things a bit?
- Do you foresee a CPU upgrade in the reasonable future? (assuming you don't have a cutting edge CPU at the moment)
- Does the potential for SLi/CrossFire hold any interest to you?
Sig rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 23A Asus P5K Deluxe Wifi HD 3870 2x2 GB G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x250 GB Seagate RAID 0 + 320 GB Seagate Samsung SATA DVD Windows XP Pro/Vista Ultimate 64 bit Viewsonic VA2012wb 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair HX620 Lian Li V2000b Logitech G7 
  hide details  
Reply
Sig rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 23A Asus P5K Deluxe Wifi HD 3870 2x2 GB G.Skill DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x250 GB Seagate RAID 0 + 320 GB Seagate Samsung SATA DVD Windows XP Pro/Vista Ultimate 64 bit Viewsonic VA2012wb 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse Corsair HX620 Lian Li V2000b Logitech G7 
  hide details  
Reply
post #3 of 23
It might not boot if you have a 20 pin mobo power connector from your psu & you didn't connect an aux 4 pin power connector so you shoud check it...

Here is how my Intel 915G mobo works....

My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2D E4400 @ 3.1GHz Gigabyte P35-DS3R GeForce 7600GS KVR 2GB 667 (2x1GB) 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Hitachi 160GB x2 - RAID0 Samsung DVDRW Windows Vista Ultimate Mipaq 500W 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2D E4400 @ 3.1GHz Gigabyte P35-DS3R GeForce 7600GS KVR 2GB 667 (2x1GB) 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Hitachi 160GB x2 - RAID0 Samsung DVDRW Windows Vista Ultimate Mipaq 500W 
  hide details  
Reply
post #4 of 23
Thread Starter 
See, my computer has worked fine for the past fourteen months with what I've had. I have the 20-pin power connector to my mobo, but have plugged in the four-pin auxiliary connector. So I don't understand why it has worked fine for fourteen months and now all of a sudden is not. And I have my system specs typed in, but I don't know what it isn't showing up. I've gone through all of the options I saw and couldn't find anything that worked. If anyone can help out with that, I can atleast put that up here. Thanks, guys, for your suggestions. I have yet to try using just one DIMM, but will try it at the earliest time possible.

EDIT: I just saw that my specs show up now, so I don't know what changed. Must just be karma or something...
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
post #5 of 23
i am thinking that ur mobo is working pretty well...problem could very well be with ur ram...as Taeric suggested check ur ram slots but also run a memory tester program like MEMTEST...if no errors turn out, take out ur memory one after the other and test them also dont forget to swap slots with each other and finally from slot 1 to slot 2 and test system again...

is ur X700 pciex? i am not sure coz i havent actually bothered looking at the card b4...let me know and maybe i can propose a good mobo for u
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
post #6 of 23
Thread Starter 
Yeah, my X700 is pcix16. I'm about to leave work early due to extra time, so I plan on going home and testing the memory first. I'd try MEMTEST, but I don't get any visual, from either the ATI or the onboard video. I did get audio beeps from pulling both sticks of memory, but will try testing individual sticks and slots soon. I'll let you know of my progress. If pulling the memory doesn't work, I'm going to pull the board and atleast test it outside the case to rule out a grounding problem. Any other ideas besides these?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
post #7 of 23
do the following,

1. unplug ur monitor from card...do u get message on monitor that there is no signal or something like that?
2. if there is then try the ram one after the other and not to forget the swap of slots between both rams and the swap from slot 1 to 2..3
3. if ur ram is the problem then by now u would boot unless both rams are caput...(i am saying ram and not slots or mobo because if these were dead there would be no beeps when u unplug both rams)
4. it would of course be a good idea to unplug everything and check one after the other to determine the source of problem
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
post #8 of 23
Thread Starter 
I get a response from my monitor, but I have only had a chance thus far to unplug each stick of memory in succession. I am printing out your advice, however, and testing it. Hopefully that'll work.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
post #9 of 23
ok...let me know how it goes...

i will be check in again in half hour....or maybe some1 will help u b4 i come back
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
2012 Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 2.40Ghz @ 3.6GHz VID 1.2375 Lapped Asus Maximus Formula SE MSI Geforce 8800GTS Crucial Ballistix Tracer 2x1GB PC8500 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OS - Raptor 74GB, 2xSeagate 80GB SATA DVD Drive, CDRW XP Professional SP 2 24" Dell WFP LCD Screen 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech PS2 750watt Silverstone OP750 Cooler Master 830 Logitech Optical 
  hide details  
Reply
post #10 of 23
Thread Starter 
I haven't had a chance yet to test it, Cyrix, because I am at work, but when I get off, I plan on trying out your suggestions. My main questions I guess are:

- If I test both sticks of memory and find that one isn't working, do I just replace the one stick of 512 or should I replace both sticks?
- If I test both sticks of memory and still nothing, do I need to replace the mobo, and if so, do you (or anyone) else have any suggestions? I'd like to stay fairly inexpensive (~ less than 200), but I still want a good board to OC (even though I'm fairly new to this). SLi sounds cool and all, but I'd rather stick to the "tried and true", so to speak. Needless to say, I won't be buying another Intel-brand motherboard (it was my first build and I originally wanted all seven slots on my case to have an accessible slot on my mobo).
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Asrock Z77 Gigabyte 6850 G.Skill F3-12800CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Black Asus 24x DVD-RW Multi Win 7, CentOS, BT 5.0 RC2, Mac OSX 10.7.4 Dual Asus VH236H 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Eclipse PC P&C 610 KingWin Logitech Optical TracBall 
Mouse Pad
A drug company generic black pad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Problems with Intel mobo