Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › (RESOLVED) OCed and Speeds Went Down
New Posts  All Forums:Forum Nav:

(RESOLVED) OCed and Speeds Went Down - Page 3

post #21 of 77
The rated FSB at 2000 is correct, that's just a quad-pumped fsb like 775 uses... The 333fsb that is listed as a 1333 fsb, or 4x333. Check your memory tab, it should show it running as ~832mhz. Technically 480fsb is the even number for 1600 with 3.33, but 1666 (3.33x500) should be doable. I hadn't done the math offhand, but that might be too high for your memory to be stable at stock timings. Do you have a 3.20 option for the memory?

You might change the MCH frequency latch to auto, it'll let you select all of the memory ratios. The A/B/C/D at the end is what latch you're running, it should list it to the right. If you have 3.20 anything would get 1600mhz, but I don't know if that's an option, I don't have a DDR3 board.
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
post #22 of 77
Thread Starter 
Well Worker#2 as it's called is still crashing. On this round I did the blend test. I also included a shot of the temps and CPUID.

Any ideas I'm listening.


*EDIT: By the way I should mention my ambient is 25-26C





Edited by Michael Cox - 6/10/10 at 12:16am
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
post #23 of 77
Yep, failing on large FFTs. What speed does it say your memory is currently running at? Have you bumped the MCH voltage to 1.3 yet?
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
post #24 of 77
Thread Starter 
Update

Okay this morning I moved a few things and was able to get Prime95 to run for about 40 minutes on BLEND before Worker# 3 crashed.

Till now it has been #2 crashing after about 10-15 minutes. Then I made the changes below and now it is #3 crashing after about 40 minutes.

All NEW changes are in RED

Advanced BIOS
CPU Enhanced Halt (C1E) = Disabled
CPU EIST Function = Disabled

MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
Robust Graphics Booster = Auto
CPU Clock Ratio = 8
Fine CPU Clock Ratio = 0.5

CPU Frequency = 4.00

Standard Clock Control
CPU Host Clock Control = Enabled
CPU Host Frequency = 471
PCI Express Frequency = 100 Auto NOW 100
C.I.A.2 = Disabled

Performance Enhance = Standard
X.M.P = Disabled
MCH Frequency Latch = 400 Auto
System Memory Multiplier = 3.33D
Memory Frequency = 1333 - 1570

DRAM Timing Selectable = Manual

Standard Timing Control
CAS Latency Time = 7
tRCD = 8
tRP = 7
tRAS = 20
Motherboard Voltage Control
Load Line Calibration = Enabled

CPU
CPU Vcore = 1.24375 1.33750
CPU Termination = 1.220 1.300
CPU PLL = Auto
CPU Reference = 0.760V Auto

MCH/ICH
MCH Core = 1.160 1.180 1.340
MCH Reference = Auto
MCH/DRAM Ref = Auto
ICH I/O = 1.570V
ICH Core = 1.200V

DRAM
DRAM Voltage = 1.640V 1.66
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
post #25 of 77
Well, with blend I'm not sure at what point it switched from large to small fft's... On the one that failed, was it 1024k or significantly smaller, like 8k,14k,20k? I'd try running the small fft only, and seeing if that's stable or not.
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
post #26 of 77
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by bakageta View Post
Well, with blend I'm not sure at what point it switched from large to small fft's... On the one that failed, was it 1024k or significantly smaller, like 8k,14k,20k? I'd try running the small fft only, and seeing if that's stable or not.
Hello Bakageta,

I ran small FFT but now it crashes the whole computer during the 8K runs. Not sure why it is doing that now?

I'm on the computer now and it seems fine but when I run Prime95 is when we start having the issues. I even played a few rounds of a game and it didn't have any issues.

Not sure what I need to change to get this thing stable.

The ultimate goal is to get this thing stable then install the new pro wc setup and try and push it to 4.5 or 4.8. I don't want to go that far just yet until I have the better cooling though. In truth I feel like I'm pushing it a bit far now.
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
post #27 of 77
Sounds like you've got your memory and northbridge dialed in, and just having some instability on your cpu. I'd try bumping your vcore/termination, maybe something around 1.35v / 1.33v respectively?
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
post #28 of 77
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by bakageta View Post
Sounds like you've got your memory and northbridge dialed in, and just having some instability on your cpu. I'd try bumping your vcore/termination, maybe something around 1.35v / 1.33v respectively?
Okay so I just bumped up the Vcore to 1.3475 and the Termination to 1.320.
I'm running the small FFT now so we will so how this goes.

Do my voltages seem high to you? I looked at some of the other guys with Q9550 and it seems their voltages are a few points lower. Not all of them but some.
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
post #29 of 77
Every cpu is different, your voltage isn't unreasonably high at all.
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
Primary System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 Gigabyte P55A-UD4P 2x EVGA GTX460 2x 4gb Corsair Vengeance 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung F4 XSPC Rasa cpu block 2x XSPC Razor 460 Black Ice GTX 360 
CoolingOSMonitorKeyboard
MCP-350 Windows 7 64bit Samsung SyncMaster SA300 23" Filco Majestouch "Otaku" Tenkeyless 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX850W v1 NZXT Whisper Logitech Performance MX Altec Lansing ATP3 
  hide details  
Reply
post #30 of 77
Thread Starter 
Okay so I ran small FFT at the numbers above but it failed so I bumped up the Termination only to 1.34 and started over the whole system crashed on that one.

Now I moved the Termination to 1.35. So I'll keep you posted on that.

Also here is a shot of the Small FFT VCore at 1.34 and Termination at 1.320. If I'm starting to understand better it looks like it is a ram or n. bridge issue still. What do you think? Is it possible that it is shutting down due to the 71C first core?

Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
Never Happy!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 oc 4.0 Stable @ 1.37V Gigabyte EP45T-USB3P Two Diamond HD 6870 XOC in CrossFire 8GB Corsair XMS3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Black 1Tb Liteon Windows 7 (64 bit) ASUS 24" HD & Samsung 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Mirror Antec 850 CM 690 Logitech G9x 
Mouse Pad
Razer Destructor 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › (RESOLVED) OCed and Speeds Went Down