Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Abit AA8XE Fatal1ty problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Abit AA8XE Fatal1ty problem

post #1 of 22
Thread Starter 
I have the AA8XE fatal1ty board and I just set everything up.

On first bootup, it was fine and an alarm started to sound. I realized that I didnt have a cpu fan plugged in since I have watercooling and I turned off the beep warning for that, it stopped and everything was fine. I set a few boot options, left all performance options at stock, and set the board to use RAID. I rebooted, and for some reason I couldnt get it to go into the raid bios. I'd press CTRL+I over and over when it appeared but it would just skip over that and go to windows load. I got fed up and turned off the computer to see if it said anything in the manual.

I go to turn the computer back on, the alarm comes back, it turns on but doesnt post, stays running for about 10 seconds and turns off. Then back on to do the same thing, over and over. If I turn it off and turn it back on, sometimes it will post and let me go into the bios. I checked all my temperatures and voltages/fans, everything was fine. I couldnt get rid of the alarm so I turned off all beeps and even set abit eq beep control to disabled. It still sounded the alarm no matter what I did. Now when I go to turn it on it either does one no post run and turns off, or does the cycle explained at the beginning of this paragraph.

The postcode box reads 9F in there, but there is no such thing as 9F in the postcode errors in the manual.
Main Gaming Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.8ghz Asus P8P67 Deluxe Sapphire 7970 1200/1600 8GB GSKILL SNIPER 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB OCZ Vertex 4 LG 24X SATA Windows 7 Pro x64 Dell 22/24/22 LCDs 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G110 Toughpower 1000watt 108A Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudio
SteelSeries QCK+ XFI XtremeMusic 
  hide details  
Reply
Main Gaming Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.8ghz Asus P8P67 Deluxe Sapphire 7970 1200/1600 8GB GSKILL SNIPER 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB OCZ Vertex 4 LG 24X SATA Windows 7 Pro x64 Dell 22/24/22 LCDs 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G110 Toughpower 1000watt 108A Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudio
SteelSeries QCK+ XFI XtremeMusic 
  hide details  
Reply
post #2 of 22
Not familiar with that board, so bare with me, but are you saying that you don't have a 4 light POST diagnostic panel, but a display instead? Also, that display is reading 9F? If that's not what you're stating,then I'm misunderstanding. Can you clarify?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k Asus P8P67 Galaxy GTX580 8GB G Skill Ripjaws 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 80 gb SSD, Raptor 150 Windows 7 Home Premium 24" Samsung LCD Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PCP&C 750W Antec P180 Logitech MX-510 blue 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 2500k Asus P8P67 Galaxy GTX580 8GB G Skill Ripjaws 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Intel 80 gb SSD, Raptor 150 Windows 7 Home Premium 24" Samsung LCD Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PCP&C 750W Antec P180 Logitech MX-510 blue 
  hide details  
Reply
post #3 of 22
Try booting with the stock cooling Mr.noobcomputerguy?

9F is always displayed on Abit boards during the boot sequence, Just FYI...
post #4 of 22
Can you try plugging in a stock cooler? I read some other forums on this topic and it seems to be a recurring problem. The 9x codes are CPU temp related is all I've been able to find out.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo X6800 Xtreme Asus Striker Extreme 680i 2x GeForce 7800 GTX SLI 2x 1GB Dominator PC8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
150GB WD Raptor X Windows Vista Ultimate Dell 2007WFP 20.1 WS Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PC P&C Silencer 610W Thermaltake Armor Logitech MX Laser 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo X6800 Xtreme Asus Striker Extreme 680i 2x GeForce 7800 GTX SLI 2x 1GB Dominator PC8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
150GB WD Raptor X Windows Vista Ultimate Dell 2007WFP 20.1 WS Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PC P&C Silencer 610W Thermaltake Armor Logitech MX Laser 
  hide details  
Reply
post #5 of 22
I used to get that on my an7 its an error , dose it happen each time you switch on
devil's canyon
(18 items)
 
presler
(15 items)
 
haswell
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790K Gigabyte Z97 MX-G5 ZOTAC 1060 AMP! 6Gb 16gb Corsair Vengeance 2400 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
ADATA 128Gb NVMe Seagate Video 500Gb Phobya UC-2LT Plexi XSPC X4 Tank Combo 
CoolingCoolingOSMonitor
Nexxxos XT45 280 2x AC F14 PWM Win 10 Pro BenQ GL2250HM 
KeyboardPowerCaseMouse
Cherry compact Corsair CX750M Bitfenix Pandora Core Corsair Sabre RGB 
AudioOther
Realtek ALC1150 Aten CS682 KVM 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium D 915  Dell USFF Intel GMA 950 4gb Corsair ddr2 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
WD Caviar 80gb sata II  Slim dvd rw Stock Copper Heatpipe  2x 60mm Sunnon fans 
OSMonitorKeyboardPower
XP sp2 BenQ GL2250HM Logitech k400 220W external 
CaseMouseAudio
Optiplex USFF w/ cable cover Logitech k400 Onboard SoundMAX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Gigabyte H97N-wifi Zotac GTX 750Ti 16gb Corsair XMS3 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Integral 480gb ssd AC Freezer i30 Win 10 Pro BenQ GL2250HM 
KeyboardPowerCaseMouse
Cherry compact Corsair CX550M Fractal Design Core 500 Logitech B100 
Mouse PadAudioOther
venom gaming surface Realtek onboard Aten CS682 KVM 
  hide details  
Reply
devil's canyon
(18 items)
 
presler
(15 items)
 
haswell
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790K Gigabyte Z97 MX-G5 ZOTAC 1060 AMP! 6Gb 16gb Corsair Vengeance 2400 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
ADATA 128Gb NVMe Seagate Video 500Gb Phobya UC-2LT Plexi XSPC X4 Tank Combo 
CoolingCoolingOSMonitor
Nexxxos XT45 280 2x AC F14 PWM Win 10 Pro BenQ GL2250HM 
KeyboardPowerCaseMouse
Cherry compact Corsair CX750M Bitfenix Pandora Core Corsair Sabre RGB 
AudioOther
Realtek ALC1150 Aten CS682 KVM 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium D 915  Dell USFF Intel GMA 950 4gb Corsair ddr2 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
WD Caviar 80gb sata II  Slim dvd rw Stock Copper Heatpipe  2x 60mm Sunnon fans 
OSMonitorKeyboardPower
XP sp2 BenQ GL2250HM Logitech k400 220W external 
CaseMouseAudio
Optiplex USFF w/ cable cover Logitech k400 Onboard SoundMAX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4790 Gigabyte H97N-wifi Zotac GTX 750Ti 16gb Corsair XMS3 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Integral 480gb ssd AC Freezer i30 Win 10 Pro BenQ GL2250HM 
KeyboardPowerCaseMouse
Cherry compact Corsair CX550M Fractal Design Core 500 Logitech B100 
Mouse PadAudioOther
venom gaming surface Realtek onboard Aten CS682 KVM 
  hide details  
Reply
post #6 of 22
Are you using a USB keyboard? If so use a PS/2 one, I can get into my bios with my USB but not into RAID. Also try hitting F4 to get into the raid it may work.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D E6700 "ES" Lapped Gigabyte DQ6 XFX 7950GX2 G.Skill PC6400 2GB-HZ 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar SE16 250GB Microsoft XP / Kubuntu BenQ 20.1 LCD Saitek Eclipse Blue 
PowerCaseMouse
FSP Group FX600-GLN Lian Li PC-7B Logitech G7 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D E6700 "ES" Lapped Gigabyte DQ6 XFX 7950GX2 G.Skill PC6400 2GB-HZ 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar SE16 250GB Microsoft XP / Kubuntu BenQ 20.1 LCD Saitek Eclipse Blue 
PowerCaseMouse
FSP Group FX600-GLN Lian Li PC-7B Logitech G7 
  hide details  
Reply
post #7 of 22
Thread Starter 
Why stock cooling? That would be a major uprooting and the CPU temp is 39 C in the bios. sccr, there are no error leds on the board, just a little box with room for two postcode digits. Now that shawn told me 9F is fine, scratch that. It does it when I try to boot up like I explained above. It was going fine until I shut it down (to try a PS/2 keyboard like stated) and then it started with all this.
Main Gaming Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.8ghz Asus P8P67 Deluxe Sapphire 7970 1200/1600 8GB GSKILL SNIPER 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB OCZ Vertex 4 LG 24X SATA Windows 7 Pro x64 Dell 22/24/22 LCDs 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G110 Toughpower 1000watt 108A Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudio
SteelSeries QCK+ XFI XtremeMusic 
  hide details  
Reply
Main Gaming Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 4.8ghz Asus P8P67 Deluxe Sapphire 7970 1200/1600 8GB GSKILL SNIPER 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
128GB OCZ Vertex 4 LG 24X SATA Windows 7 Pro x64 Dell 22/24/22 LCDs 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G110 Toughpower 1000watt 108A Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudio
SteelSeries QCK+ XFI XtremeMusic 
  hide details  
Reply
post #8 of 22
Have you tried only booting with the necessary components?

Edit: just plug in the stock cooler and set it aside. You don't have to install it onto the CPU.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo X6800 Xtreme Asus Striker Extreme 680i 2x GeForce 7800 GTX SLI 2x 1GB Dominator PC8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
150GB WD Raptor X Windows Vista Ultimate Dell 2007WFP 20.1 WS Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PC P&C Silencer 610W Thermaltake Armor Logitech MX Laser 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo X6800 Xtreme Asus Striker Extreme 680i 2x GeForce 7800 GTX SLI 2x 1GB Dominator PC8500 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
150GB WD Raptor X Windows Vista Ultimate Dell 2007WFP 20.1 WS Saitek Eclipse 
PowerCaseMouse
PC P&C Silencer 610W Thermaltake Armor Logitech MX Laser 
  hide details  
Reply
post #9 of 22
What kinda beep is it a series of beeps a long(never ending)beep?

Trouble shoot the beeps.

Try to boot with just 1 stick of ram and at worst pull the board out and try to boot,could be grounding out.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3700+ SD KACAE @ 3.0 Lanparty Ultra D eVGA 7900GT KO Superclock 1 Gig G.Skill DDR550 TCCD 
Hard DriveOSMonitorPower
X2 80 Gig Seagate Raid 0 XP Home ViewSonic E90F+ 500 Watt 
CaseMouse
MGE Viper RaZeR CopperHead 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
3700+ SD KACAE @ 3.0 Lanparty Ultra D eVGA 7900GT KO Superclock 1 Gig G.Skill DDR550 TCCD 
Hard DriveOSMonitorPower
X2 80 Gig Seagate Raid 0 XP Home ViewSonic E90F+ 500 Watt 
CaseMouse
MGE Viper RaZeR CopperHead 
  hide details  
Reply
post #10 of 22
in the bios do you have the HDD's set up as raid? Are the HDD's completly bare for a new install. I knew i had to be bare and setup raid in the actual bios first. I remember reseting the CMOS in my comp reset the raid config in the BIOS
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D E6700 "ES" Lapped Gigabyte DQ6 XFX 7950GX2 G.Skill PC6400 2GB-HZ 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar SE16 250GB Microsoft XP / Kubuntu BenQ 20.1 LCD Saitek Eclipse Blue 
PowerCaseMouse
FSP Group FX600-GLN Lian Li PC-7B Logitech G7 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
C2D E6700 "ES" Lapped Gigabyte DQ6 XFX 7950GX2 G.Skill PC6400 2GB-HZ 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar SE16 250GB Microsoft XP / Kubuntu BenQ 20.1 LCD Saitek Eclipse Blue 
PowerCaseMouse
FSP Group FX600-GLN Lian Li PC-7B Logitech G7 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Abit AA8XE Fatal1ty problem