Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Fermi issues: Low GPU Usage and Bad Company II Stuttering
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Fermi issues: Low GPU Usage and Bad Company II Stuttering - Page 14

post #131 of 1638
Quote:
Originally Posted by BradleyW View Post
Ive flashed MB and GPU bioses before lol.
Good, just wondering because you asked how to find the current bios version.
Main Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 BE [quad 3.8 @ 1.376] GA-MA785G-UD3H GTX 470 2x2gb OCZ DDR 2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
SAMSUNG Spinpoint F3 1TB LITE-ON BluRay Combo ihes108-29 Windows 7 Professional 64bit SAMSUNG 2494SW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g15 (v1) XFX 650 XXX NZXT GAMMA Logitech g500 
Mouse Pad
BMW Alpina 
  hide details  
Reply
Main Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 BE [quad 3.8 @ 1.376] GA-MA785G-UD3H GTX 470 2x2gb OCZ DDR 2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
SAMSUNG Spinpoint F3 1TB LITE-ON BluRay Combo ihes108-29 Windows 7 Professional 64bit SAMSUNG 2494SW 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech g15 (v1) XFX 650 XXX NZXT GAMMA Logitech g500 
Mouse Pad
BMW Alpina 
  hide details  
Reply
post #132 of 1638
Yeah, if you haven't updated your bios, for sure you should try that Brad.

It shouldn't mess up the RAID, but resetting bios is part of the process so you'll have to turn raid back on and all that. If you have a means of backing the array up first, it's not a bad idea to do so. I've used mobo raid for a long time and never had it break from flashing bios, but it's not impossible. Check the bios release notes though because there'd be mention there of something like that.

Also immediately after you do that (i.e. before OC'ing) you should try some gaming with everything at stock.

At that point, given everything you've tried, if you still have the issue, I'd have to say you have to start looking at whether the mobo has a problem.

Also, have you tried gaming w/o afterburner running at all, just to see if that might be the issue?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
xeon X5675 6-core @ 4.1ghz (1.29v, 20x205 +ht ) rampage iii extreme msi rx470 gaming X (the $159 budget king) 3 x 2gb corsair xms3 pc12800 (9-9-9-24-1T@1600MHz) 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
hynix 250gb ssd (boot), 2tb deskstar (apps),1tb... plextor px-712sa - still the best optical drive... corsair h8o v2 aio W10 home 
MonitorPowerCaseAudio
asus vw266h 25.5" (1920x1200) abs sl (enermax revolution) * single 70A rail 850w silverstone rv-03 XFi Titanium 
  hide details  
Reply
post #133 of 1638
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by brettjv View Post
Yeah, if you haven't updated your bios, for sure you should try that Brad.

It shouldn't mess up the RAID, but resetting bios is part of the process so you'll have to turn raid back on and all that. If you have a means of backing the array up first, it's not a bad idea to do so. I've used mobo raid for a long time and never had it break from flashing bios, but it's not impossible. Check the bios release notes though because there'd be mention there of something like that.

Also immediately after you do that (i.e. before OC'ing) you should try some gaming with everything at stock.

At that point, given everything you've tried, if you still have the issue, I'd have to say you have to start looking at whether the mobo has a problem.

Also, have you tried gaming w/o afterburner running at all, just to see if that might be the issue?
Well the bios i am using is the FA version. There is a newer bios but it's only a beta but still i have to give it a go.

Yes, hopefully the raid arrey will not be broken as long as i set it back to raid mode in the normal bios as normal.

Ive gamed without anything running at all including fraps/msi ect.

I really hope the mobo is not broken but yeah, it could be a mobo issue.

Ive already run everything at stock. I still get stuttering.

I will:
Update the bios,
Check games afterwards,

Also i just want to say, if my quad it at 4Ghz, what should the uncore frequency be and what should the IQR be? There are tons are little settings with their own frequencies and own multiplyers and ive not a clue if they are running at what they should be.
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
post #134 of 1638
Thread Starter 
Updated the BIOS. Still got the issue.
I ran metro 2033 first bit where you climb a ladder and make your way through a building.
Without SLI enabled, i got 1 small stutter, that's just the game engine.
With SLI, i got about 7 stutters climbing the ladder, that was enought and i closed the game down.

So now it's running fine with one card on crysis and metro but with 1 and 2 cards, i get stuttering in BC2 and splinter cell (splinter cell micro stutters only if FPS drops below 60 with vsync on/off)
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
post #135 of 1638
Thread Starter 
Update:

Just ran split second velocity max out
Also ran ghost sniper warrior max out

I rarely got any stuttering at all.

If my hardware were to blame, wouldn't i get stuttering no matter what the cercumstances? (wow, terrible spelling)

Also to put my PSU under testing, i ran prime95 and furmark together. No problem for the rig at all.
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
post #136 of 1638
Thread Starter 
Update:

I have found the following.

Games play fine with 1 card with and without vsync.
Games stutter with 2 cards without vsync.
Games play fine with 2 cards with vsync on!
HOWEVER, if i drop below 60fps which i do all the time in demading games, i micro stutter.

So by turing vsync off to solve the under 60 fps stutter issue, i get a new issue were i stutter no matter what due to the graphics tearing.
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
post #137 of 1638
Quote:
Originally Posted by metroidfreak View Post
My single 470 doesn't give me any stuttering at all?
ofcourse it won't you're on a single card configuration lol.

i had microstuttering before on my HD5970. once I updated my drivers 10.3 or 10.4 the problem was solved.
post #138 of 1638
Quote:
Originally Posted by BradleyW View Post
Update:

I have found the following.

Games play fine with 1 card with and without vsync.
Games stutter with 2 cards without vsync.
Games play fine with 2 cards with vsync on!
HOWEVER, if i drop below 60fps which i do all the time in demading games, i micro stutter.

So by turing vsync off to solve the under 60 fps stutter issue, i get a new issue were i stutter no matter what due to the graphics tearing.
life's a ***** eh? turning vsync off solved it for you but without v-sync you'll have to deal with screen tearing. it is better than micro stuttering though. id prefer having screen tearing than micro stutter.
edit:
ive tried playing BC2. even with v-sync on im still having screen tearing. maybe it's normal?
Edited by jprovido - 8/2/10 at 3:47am
post #139 of 1638
Thread Starter 
To fix your screen tearing, turn vsync off, then change your res to something random, then turn vsync back on and turn your res to your native res, all in that order and it will work!

I tested with 1 card each to rule out a card being faulty.
I tested both cards on their own in the next pci-e slot and they work fine.

Without vsync on 2 cards, i still get stuttering. vsync fixes the stuttering but if i drop below 60, i get stuttering.
Edited by BradleyW - 4/19/11 at 2:50am
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
X79-GCN
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3930K 4.5GHz HT GIGABYTE GA-X79-UP4 AMD R9-290X GEil Evo Potenza DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 120GB EK Supremacy (CPU) NF F12's P/P (360 Rad)  NF A14's (420 Rad)  
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Chrome Compression Fittings EK RES X3 150 Primochill PremoFlex Advanced LRT Clear 1/2 ID EK-FC (R9 290X) 
CoolingCoolingCoolingOS
EK D5 Vario Top-X  Phobya G-Changer V2 360mm Phobya G-Changer V2 420mm Win 10 x64 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XR3501 35" Curved Corsair Vengeance K90 Seasonic X-1250 Gold (v2) Corsair 900D 
MouseAudio
Logitech G400s Senn HD 598 
  hide details  
Reply
post #140 of 1638
Quote:
Originally Posted by BradleyW View Post
To fix your screen tearing, turn vsync off, then change your res to something random, then turn vsync back on and turn your res to your native res, all in that order and it will work!

I tested with 1 card each to rule out a card being faulty.
I tested both cards on their own in the next pci-e slot and they work fine.

Without vsync on 2 cards, i still get stuttering. vsync fixes the stuttering but if i drop below 60, i get stuttering.
When your games stutter does your GPU usage drop below 50%?
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
Pernod
(28 items)
 
Oleo
(14 items)
 
The Sidewinder
(18 items)
 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-4650 Intel Xeon E5-4650 Asus Z9PE-D8 WS GeForce GTX 780 Ti 
RAMRAMHard DriveHard Drive
4 x 4GB Corsair Dominator Platinum 4 x 4GB Corsair Dominator Platinum Samsung Spinpoint F3 2TB Sandisk Ultra 64GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
mushkin Triactor 240GB EK Supremacy Nickel/Plexi EK Supremacy Nickel/Plexi TFC XChanger 360 
CoolingCoolingCoolingOS
Koolance RP452X2 Swiftech MCP-655 Corsair SP120 "QE" Windows 10 Enterprise x64 
OSMonitorMonitorMonitor
openSUSE Leap 42.1 x64 Dell U2412M Dell U2412M Acer P241W-d 
KeyboardPowerCaseMouse
Ducky 1008 w/ Cherry MX Blue Coolermaster Silent Pro M2 1.5kW Silverstone Raven RV01B-W Microsoft Sidewinder X5 
AudioAudioAudioOther
Asus Xonar DX Beyerdynamic DT 880 Premium AudioEngine A2 (2.0) Wacom Intuos Pen & Touch 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K @5.2  MSI MPower Z77 GeForce GTX 470 Corsair Vengeance 2000MHz C10 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung Spinpoint F1 XSPC Raystorm EK Spin Bay Res Clear mcp-350 (ddc1) 
CoolingCoolingOSOS
XSPC EX120 XSPC EX240 openSUSE 12.3 x64 elementaryOS 0.3 (Freya) x64 
PowerCase
Corsair TX750 750W Lian Li A05NB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel C2Q Q9550 Asus P5G41C-M LX GeForce GTX 470 Corsair XMS2 DDR2 800 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate LP 500GB Crucial M4 128GB WD Red 2TB WD Red 4TB 
CoolingOSMonitorPower
Scythe Big Shuriken w/ Silverstone Suscool 121 Windows 10 Home x64 Sony Bravia KDL-37EX500 Antec TP650 New 
CaseOther
Lian Li V351B Silverstone Suscool 121 120mm case fans 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Fermi issues: Low GPU Usage and Bad Company II Stuttering