Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ASrock SATA-939 no sound ?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ASrock SATA-939 no sound ?

post #1 of 20
Thread Starter 
Well i've been having some issues with my rig, but long story short, i reinstalled windows on my 250 gig SATA drive and I can't get audio to work anymore , I've got the program and updated it when i installed xp but it still doesnt work, any thoughts?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
post #2 of 20
download the ac97 thingy (insert techinical word here) thats wot i did and it sorted it out, my asrock died today
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3500+ venice core Abit Rocket Boy MX2 FTW! ¬.¬ TwinX ddr400/cas2.5 512mb x 2 
Hard DriveOSMonitorPower
200gb Maxtor Sata/ 80gb WD IDE XP proffesional/Ubuntu 17" 8ms Daewoo TFT Thermaltake Purepower 480w @18amps 
Case
Custom and uv :O 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3500+ venice core Abit Rocket Boy MX2 FTW! ¬.¬ TwinX ddr400/cas2.5 512mb x 2 
Hard DriveOSMonitorPower
200gb Maxtor Sata/ 80gb WD IDE XP proffesional/Ubuntu 17" 8ms Daewoo TFT Thermaltake Purepower 480w @18amps 
Case
Custom and uv :O 
  hide details  
Reply
post #3 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mootin
download the ac97 thingy (insert techinical word here) thats wot i did and it sorted it out, my asrock died today
THats what i've got installed and it doesnt work, i've removed it and tried to install it a few times and still nothing works, any suggestions?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
post #4 of 20
hmmmm is there any options for enabling onboard sound in the bios? im not sure though sorry
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3500+ venice core Abit Rocket Boy MX2 FTW! ¬.¬ TwinX ddr400/cas2.5 512mb x 2 
Hard DriveOSMonitorPower
200gb Maxtor Sata/ 80gb WD IDE XP proffesional/Ubuntu 17" 8ms Daewoo TFT Thermaltake Purepower 480w @18amps 
Case
Custom and uv :O 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3500+ venice core Abit Rocket Boy MX2 FTW! ¬.¬ TwinX ddr400/cas2.5 512mb x 2 
Hard DriveOSMonitorPower
200gb Maxtor Sata/ 80gb WD IDE XP proffesional/Ubuntu 17" 8ms Daewoo TFT Thermaltake Purepower 480w @18amps 
Case
Custom and uv :O 
  hide details  
Reply
post #5 of 20
Are you overclocked? If so remove the overclock to test if the problem is your pci bus not locked.

R
Roped In
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k P8P67 Pro Rev (3.1) @ B3 XFX Radeon HD 6950 XXX 16GB G.SKILL Ripjaws 9-11-9-28 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 X Callisto Deluxe 25nm 60GB Plextor PX-B910SA 4x Blu-ray DVD-RW Win7 64 2 x Samsung 275T+ 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX10000 Antec 1200 Logitech G7 
Mouse Pad
Splatter Game Pad 
  hide details  
Reply
Roped In
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k P8P67 Pro Rev (3.1) @ B3 XFX Radeon HD 6950 XXX 16GB G.SKILL Ripjaws 9-11-9-28 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 X Callisto Deluxe 25nm 60GB Plextor PX-B910SA 4x Blu-ray DVD-RW Win7 64 2 x Samsung 275T+ 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX10000 Antec 1200 Logitech G7 
Mouse Pad
Splatter Game Pad 
  hide details  
Reply
post #6 of 20
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Ropey
Are you overclocked? If so remove the overclock to test if the problem is your pci bus not locked.

R
Nope not OC'd right now, put it back to stock for the re-install.

I'll have to check the bios but I don't think theres an option for that in there.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
post #7 of 20
Yea make sure your sound is enabled in your bios. If that does not work, try what Ropey said. If you are still having a issue then test your current configuration with MemTest86. With the ASRock board I had stability and sound issues that turned out to be a memory issue. If you run into errors for test 5 and 8, then you will have to loosen your timings and run your memory at 2T. So again, try the first two suggestions then give mine a whirl. Hope you get it figured out.
Main Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2180 Gigabyte GA-EP35-DS3L MSI 9800GT Mushkin 2x1GB DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 400GB / Seagate 80GB Asus 18X DVD-Burner Vista Ultimate 32-bit KDS 22" LCD 
PowerCaseMouse
Mushkin 550W Antec P180B Logitech Mx500 
  hide details  
Reply
Main Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2180 Gigabyte GA-EP35-DS3L MSI 9800GT Mushkin 2x1GB DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 400GB / Seagate 80GB Asus 18X DVD-Burner Vista Ultimate 32-bit KDS 22" LCD 
PowerCaseMouse
Mushkin 550W Antec P180B Logitech Mx500 
  hide details  
Reply
post #8 of 20
Quote:
Originally Posted by mattmcss
Nope not OC'd right now, put it back to stock for the re-install.

I'll have to check the bios but I don't think theres an option for that in there.
If you were overclocked and do not have a pci lock then there is a possibility that you have blown your pci sound and might well have to install a sound card. Hopefully this is not the case but I have seen many motherboards lose their sound ability through overclock on a board without a pci lock or a pci lock not enabled.

R
Roped In
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k P8P67 Pro Rev (3.1) @ B3 XFX Radeon HD 6950 XXX 16GB G.SKILL Ripjaws 9-11-9-28 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 X Callisto Deluxe 25nm 60GB Plextor PX-B910SA 4x Blu-ray DVD-RW Win7 64 2 x Samsung 275T+ 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX10000 Antec 1200 Logitech G7 
Mouse Pad
Splatter Game Pad 
  hide details  
Reply
Roped In
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k P8P67 Pro Rev (3.1) @ B3 XFX Radeon HD 6950 XXX 16GB G.SKILL Ripjaws 9-11-9-28 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2 X Callisto Deluxe 25nm 60GB Plextor PX-B910SA 4x Blu-ray DVD-RW Win7 64 2 x Samsung 275T+ 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 Corsair HX10000 Antec 1200 Logitech G7 
Mouse Pad
Splatter Game Pad 
  hide details  
Reply
post #9 of 20
Thread Starter 
It worked fine when it was on my other HD setup, and was Oc'd to 2.2 for a while with no problems, now all the suddin it doesnt work when i put Xp on my SATA drive.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Gigabyte GA-X58A-UD3R X-fire 4890 Toxics Patriot Viper 6GB DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 640 GB - RAID 0 HP DVD RW Win 7 Ultimate 64 3 x 22" Acer 1680x1050 
PowerCaseMouse
750 Watt Corsair Lian Li PC-A70F Microsoft 
  hide details  
Reply
post #10 of 20
Get into your bios and select default settings. There is no option to lock your PCI/AGP frequency but you can select to asymetrical, I believe?. This will not adjust you PCI/AGP frequency with you HTT tweaking.

I guess you have never answered whether or not your have your on-board sound enabled. Selecting default settings will make this auto detect I believe, so go in and adjust it to enabled.

Did you ever test your memory? If this does not work give that a whirl, sometimes memory errors can cause goofy things like this to happen.
Main Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2180 Gigabyte GA-EP35-DS3L MSI 9800GT Mushkin 2x1GB DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 400GB / Seagate 80GB Asus 18X DVD-Burner Vista Ultimate 32-bit KDS 22" LCD 
PowerCaseMouse
Mushkin 550W Antec P180B Logitech Mx500 
  hide details  
Reply
Main Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2180 Gigabyte GA-EP35-DS3L MSI 9800GT Mushkin 2x1GB DDR2-800 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 400GB / Seagate 80GB Asus 18X DVD-Burner Vista Ultimate 32-bit KDS 22" LCD 
PowerCaseMouse
Mushkin 550W Antec P180B Logitech Mx500 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ASrock SATA-939 no sound ?