Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › No sound since OC
New Posts  All Forums:Forum Nav:

No sound since OC

post #1 of 11
Thread Starter 
This is wierd as hell, never read anything about this...

Ever sicne I did my OC yesterday and started running some of the benchmarks I lost my sound...In the system menu says they are working properly but yet nothing...

Any suggestions...?
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
Lock your PCI bus frequency to 33.3 MHz.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
P4 630 3.0GHz Asus P5LD2-VM Windows XP Pro (SP2) Viewsonic VX-724 (LCD) 
PowerCaseMouse
Antec TruePower II 480W TT SViking (modded) Logitech G5 +TT Gamma Pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
P4 630 3.0GHz Asus P5LD2-VM Windows XP Pro (SP2) Viewsonic VX-724 (LCD) 
PowerCaseMouse
Antec TruePower II 480W TT SViking (modded) Logitech G5 +TT Gamma Pad 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Yep, right. Lock your PCI bus speed at 33Mhz. Read NoAffinity's guide to know more. Must do it NOW or it'll damaged your hardware, sooner or later
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
P4 2.4E Prescott Asus P4P800-SE Inno3D FX5200 128MB Kingston DDR 512MB PC3200 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate Barracuda 250GB Sata II ASUS QueuTrac DVD-ROM Windows XP SP2 Samsung SyncMaster 450Nb 
KeyboardPowerCaseMouse
Mitsumi AcBel API4PC02 450W P3 oldies... Hytech Sable 6610 ^^ 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
P4 2.4E Prescott Asus P4P800-SE Inno3D FX5200 128MB Kingston DDR 512MB PC3200 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate Barracuda 250GB Sata II ASUS QueuTrac DVD-ROM Windows XP SP2 Samsung SyncMaster 450Nb 
KeyboardPowerCaseMouse
Mitsumi AcBel API4PC02 450W P3 oldies... Hytech Sable 6610 ^^ 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Quote:
This is wierd as hell, never read anything about this...

Ever sicne I did my OC yesterday and started running some of the benchmarks I lost my sound...In the system menu says they are working properly but yet nothing...

Any suggestions...?
First question, is your sound card onboard or is it a seperate card in a PCI slot? it looks like an onboard sound card from here however.

First thing lock both your PCI and AGP clocks, 33.3MHz for PCI and 66.6MHz for AGP. If you can't lock them at exactly these frequencies then clock them as close as possible. Lock them a little higher than these values, not a little lower if you can't get them exact.

As mentioned above in the thread this would be the most logical explaination for the problem in question.
However the PCI clock influences an onboard sound card much less than a PCI card, I am guessing that due to these higher clocks the PCI and AGP frequencies have gone much higher and may be interfering with some of the driver files for your sound card, thus there is no sound
post #5 of 11
Yeah even if it is onboard or a PCI card sound they both are effected by the PCI bus frequency (which is determined by the northbridge chip)
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 165 CCBBE 0615DPMW 2.6GHz (9x290) DFI NF4 SLI-D (HR-05-SLI Passive Chipset Cooler) BFG 8800GTS OC 640MB 620/1860 Mushkin Redline 4x1GB DDR475 (3-3-2-7 2T) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x 74GB WD Raptor (RAID 0) + 2.2TB of SATA HDDs NEC DVD/RW SATA XP Home Edition SP3 IIyama H481S 19' TFT 1280x1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Eluminix (Backlight) OCZ Modstream520w 28A,12v Single Rail Antec P182 Razer, Copperhead Blue 
Mouse Pad
Razer Exactamat 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 165 CCBBE 0615DPMW 2.6GHz (9x290) DFI NF4 SLI-D (HR-05-SLI Passive Chipset Cooler) BFG 8800GTS OC 640MB 620/1860 Mushkin Redline 4x1GB DDR475 (3-3-2-7 2T) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x 74GB WD Raptor (RAID 0) + 2.2TB of SATA HDDs NEC DVD/RW SATA XP Home Edition SP3 IIyama H481S 19' TFT 1280x1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Eluminix (Backlight) OCZ Modstream520w 28A,12v Single Rail Antec P182 Razer, Copperhead Blue 
Mouse Pad
Razer Exactamat 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
Wow, thanks for the fast replys, ya it's onboard sound...

I'm at work and got the home computer folding, is it gonna be ok till I get home or do I need to call the wife and have her shut it down until I can get home...
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
It's better to do it as soon as possible to be on the safe side.
You don't want to have damaged hardware such as your network card if the PCI frequency is too high (higher than 37 MHz).
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
P4 630 3.0GHz Asus P5LD2-VM Windows XP Pro (SP2) Viewsonic VX-724 (LCD) 
PowerCaseMouse
Antec TruePower II 480W TT SViking (modded) Logitech G5 +TT Gamma Pad 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardOSMonitor
P4 630 3.0GHz Asus P5LD2-VM Windows XP Pro (SP2) Viewsonic VX-724 (LCD) 
PowerCaseMouse
Antec TruePower II 480W TT SViking (modded) Logitech G5 +TT Gamma Pad 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Thread Starter 
Worked like a champ...Thanks...
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
Media Master
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 970 Gigabyte X58 GeForce 550 Ti Gskill Ripjaw 6 x 4gb DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB, 2TB Internal, 6TB External Lite-On 12x Blu-ray Burner Win7 Home Premium 64bit Sharp Aquos 65" LCD 
PowerCase
Seasonic 850w nMediaPC 6000B 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Quote:
Originally Posted by wannabe_OC
Worked like a champ...Thanks...
Glad to hear its working fine If you need any more pointers give us a shout
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 165 CCBBE 0615DPMW 2.6GHz (9x290) DFI NF4 SLI-D (HR-05-SLI Passive Chipset Cooler) BFG 8800GTS OC 640MB 620/1860 Mushkin Redline 4x1GB DDR475 (3-3-2-7 2T) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x 74GB WD Raptor (RAID 0) + 2.2TB of SATA HDDs NEC DVD/RW SATA XP Home Edition SP3 IIyama H481S 19' TFT 1280x1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Eluminix (Backlight) OCZ Modstream520w 28A,12v Single Rail Antec P182 Razer, Copperhead Blue 
Mouse Pad
Razer Exactamat 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Opteron 165 CCBBE 0615DPMW 2.6GHz (9x290) DFI NF4 SLI-D (HR-05-SLI Passive Chipset Cooler) BFG 8800GTS OC 640MB 620/1860 Mushkin Redline 4x1GB DDR475 (3-3-2-7 2T) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x 74GB WD Raptor (RAID 0) + 2.2TB of SATA HDDs NEC DVD/RW SATA XP Home Edition SP3 IIyama H481S 19' TFT 1280x1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Eluminix (Backlight) OCZ Modstream520w 28A,12v Single Rail Antec P182 Razer, Copperhead Blue 
Mouse Pad
Razer Exactamat 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Good thing you got it sorted mate. Like said above even onboard appratus has a frequency and in an oc it can be messed up.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › No sound since OC