Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux ubuntu - Sound Problems
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Linux ubuntu - Sound Problems

post #1 of 18
Thread Starter 
hey everyone,

just installed linux ubuntu onto another one of my rigs and so far all is working except the sound, i am using onboard ac97 sound i have tried playing music and it says no encoders, also tried playing the sounds which are in the themes... theres no sound what so ever. can anyone help?
post #2 of 18
Are you a standard stereo speakers or 5.1 system. if 5.1 go to the speaker icon on the top right hand side or the gnome toolbar. Open that. then click on preferences then check all the box for your speakers. and turn the volume for each one.

The ALSA driver can be very funny with anything more that stereo at times.
The Wee System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 2600 K ASUS P8P67 Pro CF MSI R6950/70 Flashed 2GB 16 GB Mushkin Silverline 1333 4*4GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
OCZ Solid 3 60GB SSD, 1TB Samsung F1 WIN 7 ULT x64/ MInt Samsung 24" lcd Razor Blackwidow 
PowerCaseMouse
1kw BFG Coolermaster HAF 932 Logitec G9 
  hide details  
Reply
The Wee System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 2600 K ASUS P8P67 Pro CF MSI R6950/70 Flashed 2GB 16 GB Mushkin Silverline 1333 4*4GB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
OCZ Solid 3 60GB SSD, 1TB Samsung F1 WIN 7 ULT x64/ MInt Samsung 24" lcd Razor Blackwidow 
PowerCaseMouse
1kw BFG Coolermaster HAF 932 Logitec G9 
  hide details  
Reply
post #3 of 18
Thread Starter 
its actually 2.1 speaker setup i have... seen what you was talking about going to try it now
post #4 of 18
Thread Starter 
nope still no sound...
post #5 of 18
Are you using an onboard sound card or a PCI card?
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
post #6 of 18
Thread Starter 
look above

"i am using onboard ac97 sound"
post #7 of 18
eep - sorry.

Look in the device manager and check that the device has been enabled.
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
post #8 of 18
Thread Starter 
lol how i do that?
post #9 of 18
it should just be under Administration in the Gnome Bar.
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
Studio Machine
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 @ 2.6 Ghz I forget. nVidia 8400 2GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1x320GB, 1x750GB CD/DVD+-RW Windows Vista Ultimate SP1 & Arch Linux 64bit 19inch Acer X193W 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech UltraSlim Pathetic 350w Cube 2 Quid Bargain Bin Thing 
  hide details  
Reply
post #10 of 18
Thread Starter 
have done that however, still dont know if its enabled or how to enable it. i can see loads of asla items there. also when i go into prefs then go into sounds there are 2 sound cards in the drop down (VIA 8235/MPU-401 UART)

any ideas?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Operating Systems
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux ubuntu - Sound Problems