Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › My GPU does not downclock at idle...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

My GPU does not downclock at idle...

post #1 of 9
Thread Starter 
After I upgraded the driver from 262.99 to 263.09. I realized my idle temps became much higher. Idle temp used to be around 30c, and now it's gone up to around 50c while idle.
After some research, i found out that it has to do with the clock speeds. The clock speed should go down when idle. But right now, I dont think it does.

So my question is, Where is the setting for me to change this around?

Thank you in Advance
Edited by tian105 - 12/25/10 at 2:05pm
post #2 of 9
That's odd, maybe you got a bad install. Mine downclocks perfectly fine on 263.09, even when overclocked.

I would try and reinstall your drivers.
Ryzen Build
(14 items)
 
Fiance's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 | 3.75ghz @ 1.35v ASUS ROG Strix B350-F ASUS ROG Strix RX 580 8GB *OTW* G.Skill Ripjaws V Series | 2933mhz @ CL16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SanDisk X400 512GB WD Blue 1TB | Raid 1 Cryorig H7 Quad Lumi W/ MasterFan Pro 120 RGB Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
ViewSonic XG2701 Turbot Mechanical Keyboard EVGA SuperNova P2 650w NZXT S340 Elite 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder Chroma Glorious PC Gaming Race Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 MSI HD 7850 Mushkin Ridgeline Series 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 520 Series Western Digital Caviar Black Spire Gemini W/ Xigmatek Purple LED Windows 10 Pro 
MonitorPowerCaseAudio
ViewSonic VX2370SMH-LED Rosewill Capstone 550w BitFenix Neos Window Asus Xonar DG 
  hide details  
Reply
Ryzen Build
(14 items)
 
Fiance's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 | 3.75ghz @ 1.35v ASUS ROG Strix B350-F ASUS ROG Strix RX 580 8GB *OTW* G.Skill Ripjaws V Series | 2933mhz @ CL16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SanDisk X400 512GB WD Blue 1TB | Raid 1 Cryorig H7 Quad Lumi W/ MasterFan Pro 120 RGB Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
ViewSonic XG2701 Turbot Mechanical Keyboard EVGA SuperNova P2 650w NZXT S340 Elite 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder Chroma Glorious PC Gaming Race Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 MSI HD 7850 Mushkin Ridgeline Series 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 520 Series Western Digital Caviar Black Spire Gemini W/ Xigmatek Purple LED Windows 10 Pro 
MonitorPowerCaseAudio
ViewSonic VX2370SMH-LED Rosewill Capstone 550w BitFenix Neos Window Asus Xonar DG 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Behemoth777;11773821 
That's odd, maybe you got a bad install. Mine downclocks perfectly fine on 263.09, even when overclocked.

I would try and reinstall your drivers.

i tried...even driversweeped..
thanx for the suggestion though:D
post #4 of 9
Quote:
Originally Posted by tian105;11773901 
i tried...even driversweeped..
thanx for the suggestion though:D

I heard driver sweeper sometimes messes things up rather than helps. You might try re-downloading the file, uninstalling current drivers, then reinstalling the newly downloaded drivers.

What OS are you on?
Ryzen Build
(14 items)
 
Fiance's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 | 3.75ghz @ 1.35v ASUS ROG Strix B350-F ASUS ROG Strix RX 580 8GB *OTW* G.Skill Ripjaws V Series | 2933mhz @ CL16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SanDisk X400 512GB WD Blue 1TB | Raid 1 Cryorig H7 Quad Lumi W/ MasterFan Pro 120 RGB Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
ViewSonic XG2701 Turbot Mechanical Keyboard EVGA SuperNova P2 650w NZXT S340 Elite 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder Chroma Glorious PC Gaming Race Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 MSI HD 7850 Mushkin Ridgeline Series 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 520 Series Western Digital Caviar Black Spire Gemini W/ Xigmatek Purple LED Windows 10 Pro 
MonitorPowerCaseAudio
ViewSonic VX2370SMH-LED Rosewill Capstone 550w BitFenix Neos Window Asus Xonar DG 
  hide details  
Reply
Ryzen Build
(14 items)
 
Fiance's Rig
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 | 3.75ghz @ 1.35v ASUS ROG Strix B350-F ASUS ROG Strix RX 580 8GB *OTW* G.Skill Ripjaws V Series | 2933mhz @ CL16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
SanDisk X400 512GB WD Blue 1TB | Raid 1 Cryorig H7 Quad Lumi W/ MasterFan Pro 120 RGB Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
ViewSonic XG2701 Turbot Mechanical Keyboard EVGA SuperNova P2 650w NZXT S340 Elite 
MouseMouse Pad
Razer Deathadder Chroma Glorious PC Gaming Race Pad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 MSI HD 7850 Mushkin Ridgeline Series 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 520 Series Western Digital Caviar Black Spire Gemini W/ Xigmatek Purple LED Windows 10 Pro 
MonitorPowerCaseAudio
ViewSonic VX2370SMH-LED Rosewill Capstone 550w BitFenix Neos Window Asus Xonar DG 
  hide details  
Reply
post #5 of 9
Driver sweeper never messed up anything for me, it shows you all the registry stuff left behind as well. Just make sure to run it in safe mode.
High Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 4.4GHZ Evga X58 3X SLI XFX RADEON HD 7970 6 gigs of ocz 1600 ddr3 
Hard DriveOptical DriveOSPower
2 60 gb phoenix pros raid 0 samsung W7 64 bit Corsair 950 TX 
Case
HAF 922 
  hide details  
Reply
High Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core I7 920 4.4GHZ Evga X58 3X SLI XFX RADEON HD 7970 6 gigs of ocz 1600 ddr3 
Hard DriveOptical DriveOSPower
2 60 gb phoenix pros raid 0 samsung W7 64 bit Corsair 950 TX 
Case
HAF 922 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Behemoth777;11773929 
What OS are you on?

I am using win7 x64 Ultimate.
Quote:
Originally Posted by Tom1121;11773977 
Driver sweeper never messed up anything for me, it shows you all the registry stuff left behind as well. Just make sure to run it in safe mode.

I think I did it in normal mode...
post #7 of 9
Do you have more than one monitor? If only one monitor, is it a 120Hz display? Either of those two, or the combination of both, will cause the card to run at full speed, thus raising card temps. frown.gif
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 4258U 2.4 GHz Intel Iris HD 5100 8GB Samsung 256GB SSD 
OS
OSX 10.9 Mavericks 
  hide details  
Reply
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 4258U 2.4 GHz Intel Iris HD 5100 8GB Samsung 256GB SSD 
OS
OSX 10.9 Mavericks 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by covertash;11778447 
Do you have more than one monitor? If only one monitor, is it a 120Hz display? Either of those two, or the combination of both, will cause the card to run at full speed, thus raising card temps. frown.gif

i dont.. all i got is a mainstream monitor..


this is still unsolved.. not that idle temps means the whole world to me. i just want to get this resolved.. before i go to bed at least..

problem solving addiction ftl..
post #9 of 9
Check to see if there are any 3D applications running. Sometimes running and closing down 3DMark programs can still leave remnants running in the background. I know from personal experience that some Java based programs can be GPU-accelerated as well, JDownloader being one of them. While you're at it, see if you can close down all non-essential programs one by one while monitoring your GPU's clocks to see if one may be responsible for causing the clocks to stay at full load.

Worse comes to worst, see if your issue comes back when reverting/reinstalling the old drivers.
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 4258U 2.4 GHz Intel Iris HD 5100 8GB Samsung 256GB SSD 
OS
OSX 10.9 Mavericks 
  hide details  
Reply
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i5 4258U 2.4 GHz Intel Iris HD 5100 8GB Samsung 256GB SSD 
OS
OSX 10.9 Mavericks 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Graphics Cards - General
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › Graphics Cards - General › My GPU does not downclock at idle...