Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Enabled AHCI drives not showing in bios
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Enabled AHCI drives not showing in bios - Page 2

post #11 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Outcasst;11786685 
Just to make sure, your drives are plugged in to the ICH10R controller right?

Pretty sure, SSD is in sata 0 port and samsung in sata 1.
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
post #12 of 17
Quote:
Originally Posted by Bluemustang;11786705 
Yes, that's the only place I see my drives listed (SSD, samsung HDD and CD drive). But none show up in the bios under integrated peripherals.
That's because the "Integrated Peripherals" is only showing the IDE drives.

So, everything is working normally. wink.gif I mean, there's nothing to worry about: you have done everything correctly.
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #13 of 17
Quote:
Originally Posted by TwoCables;11786734 
That's because the "Integrated Peripherals" is only showing the IDE drives.

So, everything is working normally. wink.gif I mean, there's nothing to worry about: you have done everything correctly.

Yep.

Now you just need to install the drivers I linked to in the first reply and you should be set.
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7-7700k Asus Maximus IX Hero EVGA GTX 1080 Ti 16GB Corsair Vengeance LED 3200 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 960 Evo NVme Corsair Neutron GTX 240GB Mushkin Chronos 480GB Toshiba 1TB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
OCZ Vertex 3 120GB NZXT Kraken X62 Windows 10 x64 Pro Dell S2716DG 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 Corsair AX850 NZXT S340 Elite White Steelseries Rival 
Mouse PadAudio
Razer Goliathus Asus Xonar STX 
  hide details  
Reply
post #14 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by TwoCables;11786734 
That's because the "Integrated Peripherals" is only showing the IDE drives.

So, everything is working normally. wink.gif I mean, there's nothing to worry about: you have done everything correctly.

Oh really? So after enabling AHCI the bios shouldn't list any drives anywhere? Well that's good to know.

Thanks for all the quick replies smile.gif
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
post #15 of 17
Quote:
Originally Posted by Bluemustang;11786772 
Oh really? So after enabling AHCI the bios shouldn't list any drives anywhere? Well that's good to know.

Thanks for all the quick replies smile.gif
They are listed when the motherboard tells you that it has loaded the AHCI BIOS, right?


Also, install Intel's Rapid Storage Technology driver version 10.1.0.1008 as found on this page:

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19607

For lack of a better word, it's just awesome.
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #16 of 17
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by TwoCables;11786787 
They are listed when the motherboard tells you that it has loaded the AHCI BIOS, right?


Also, install Intel's Rapid Storage Technology driver version 10.1.0.1008 as found on this page:

http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19607

For lack of a better word, it's just awesome.

Yes, they are listed when the MB says it has loaded the AHCI bios, just not anywhere within the bios.

So these drivers you listed are for the ICH10 chipset and not motherboard specific?
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7 4790k 4.7ghz Asrock Z97 Extreme4 Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz Gigabyte G1 GTX 970 SLI @ 1590Mhz 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16gb GSkill Sniper 2200mhz Crucial MX100 256gb Samsung F3 1TB Samsung F3 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 3TB EK Supremacy Evo EK Nickel VGA Block x2 w/ Backplates Alphacool UT60 480mm Rad 
CoolingCoolingCoolingOS
Alphacool XT45 480mm Rad Dual D5 Pump w/ Dual Pump Top Gentle Typhoon AP-15s x18 Win 7 64 bit 
MonitorMonitorPowerCase
Qnix QX2710 1440P + 1080P IPS secondary Benq W1070 Projector on 120" Screen Seasonic Platinum 1200w Corsair 900D 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9X Mionix Propus 380 ATH AD700 Creative X-Fi Titanium 
Audio
Logitech X-530 
  hide details  
Reply
post #17 of 17
Quote:
Originally Posted by Bluemustang;11786861 
Yes, they are listed when the MB says it has loaded the AHCI bios, just not anywhere within the bios.

So these drivers you listed are for the ICH10 chipset and not motherboard specific?
Yeah, it's 100% compatible with your motherboard (or else I actually wouldn't have recommended it). wink.gif

But again: nothing's wrong. You've set everything up correctly.
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Enabled AHCI drives not showing in bios