Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Can't install Windows 7 with SSD in RAID mode
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Can't install Windows 7 with SSD in RAID mode

post #1 of 6
Thread Starter 
I can't get windows 7 to install when the SATA mode is set to RAID on my SSD, it installs fine when set to AHCI. My SSD is not in RAID though but I have 2 drives in RAID0 with Vista on that I would like to keep alongside my SSD.

I ended up installing using AHCI set with all other drives disconnected, but then when I try to boot the Vista Raid array it does not work, so I change the SATA mode to RAID but then the Windows 7 on the SSD does not boot as it needs AHCI and you can't go changing modes after installing.

So I am gonna have to re-install 7 with the mode set to RAID but the installer doesn't work when it is. The SSD is not even visible in the BIOS unless it is set to AHCI. And I was under the impression that RAID mode is basically AHCI + RAID modes togther, not in subsitute of.

--EDIT--

UPDATE IN LAST POST
Edited by OCZedd - 12/31/10 at 3:10am
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Try disconnecting all drives, put SSD on first SATA port, set RAID mode in BIOS, boot to installer. Sometimes Windows installer wont work with other drives connected..
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 Asus P6x-58D Premium HD5970+5870 950/1200 12gb Kingston HyperX 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x100GbOCZ VertexLE+2x120Gb Vertex2 RAID0 LG Win7 Professional Asus M276HE 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa ABS 1100watt Thermaltake SwordM Razer DeathAdder 
Mouse Pad
wowpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 Asus P6x-58D Premium HD5970+5870 950/1200 12gb Kingston HyperX 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x100GbOCZ VertexLE+2x120Gb Vertex2 RAID0 LG Win7 Professional Asus M276HE 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa ABS 1100watt Thermaltake SwordM Razer DeathAdder 
Mouse Pad
wowpad 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
Yeah thats how I installed it.

Although I had it on 1st sata port at first with RAID enabled and thought maybe the port is damaged so I moved it to the 2nd slot no difference, but then I installed on the 2nd slot using AHCI.
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 Asus P6x-58D Premium HD5970+5870 950/1200 12gb Kingston HyperX 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x100GbOCZ VertexLE+2x120Gb Vertex2 RAID0 LG Win7 Professional Asus M276HE 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa ABS 1100watt Thermaltake SwordM Razer DeathAdder 
Mouse Pad
wowpad 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 Asus P6x-58D Premium HD5970+5870 950/1200 12gb Kingston HyperX 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
3x100GbOCZ VertexLE+2x120Gb Vertex2 RAID0 LG Win7 Professional Asus M276HE 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa ABS 1100watt Thermaltake SwordM Razer DeathAdder 
Mouse Pad
wowpad 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
After digging it looks like I have a too old version (v7.5.0.1017) of the Intel Option ROM AHCI controller and it needs to be v8.9.0.1023 or higher and I have no bios updates from abit as it's bust. (typical).

What you said sgilmore62, is basically this right? Just that it does it for you:

http://drnathan.teamhackaday.com/software/raidfix/

Do you think I should try this or because my BIOS ROM version is too old it won't make a difference what the registry says anyway? Also I could just try it but if it doesn't work and I can't get back into Win 7 can I change it back to AHCI mode without entering Win 7 or some way of getting into Win 7? I am under the impression that it changes the Registry value to RAID from AHCI and then you have to also select RAID in BIOS then it will boot into RAID mode, but if it doesn't work can I change back to AHCI in bios and obviously leave the Registry to RAID and still be able to boot AHCI mode cleanly?
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
So it looks like I have a too old version (v7.5.0.1017) of the Intel Option ROM AHCI controller and it needs to be v8.9.0.1023 or higher and I have no bios updates from abit as it's bust. (typical).

So yeah raid card is the only way but they aren't cheap so not worth it IMO. Technically I can dual boot, just not at the same time, I have to change the SATA mode to AHCI for the SSD and to RAID for the RAID array for them to boot. Which isn't a problem.

BUT thing is in AHCI mode I boot into Windows 7 from my SSD, after installing Intel Maxtrix Rapid Drivers it detected my RAID array when I goto "My Computer". The Vista array is there and I can see all the Vista files, so is this a software RAID then? And when I shrink the Vista RAID partition to 50% and have 50% free can Windows 7 use that free 50% RAID to install files even though BIOS setting is set to AHCI and not RAID? I think it can as it already shows the files from the array which it couldn't do if it can't see or use RAIDs?
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
Turismo
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E2160 @ 3.0GHz (BIOS 1.315v) (CPU-Z 1.272v) Abit IP35 "Dark Raider" ATI 512MB HD3850 (720/1800) 4GB Crucial Ballistix PC2-6400 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair Force F60 + 640GB WD 2x250GB WD RAID0 Sony NEC 20x Dual Layer DVD±RW Windows 7 Ultimate 64 20.1' Belinea @ 1680x1050 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Corsair 450W VX 12V@33A CM690 + Zalman MFC1 Wolf King Trooper 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Can't install Windows 7 with SSD in RAID mode