Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Audio Has Disappeared
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Audio Has Disappeared

post #1 of 22
Thread Starter 
I recently built the PC below, it is amazing and ran fine until yesterday when all audio input and outputs stopped working. Windows doesn't detect anything plugged into front or back. Have tested headset and speakers on 2 different computers and my mp3. Tried system restore to no avail, have also tried updating and reinstalling drivers. HELP!

EDIT: Title spelling fail
Edited by Stensby - 12/30/10 at 9:39pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #2 of 22
Control Panel > Sound > Playback tab

Is the default device set to the Speakers or Digital Output?
post #3 of 22
Thread Starter 
Since Windows doesn't detect anything plugged in it won't allow me to select that as default.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #4 of 22
I'm guessing you have rebooted already? If not I suggest you do.

I had an issue last night where after a random Blue Screen my GTX 570 HDMI wasn't working.

I got all pissed off then decided to reboot. And Voila! I has sound!
Black Sand
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @ 4.8GHz ASUS Maximus IV Extreme-Z EVGA GTX 580 SLI 8GB Corsair Dominator GT @ 1885 MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB Mushkin Callisto Deluxe +1TB WD Caviar Black Windows 7 Home Premium ASUS VW246 Corsair HX-850 
Case
HAF 932 
  hide details  
Reply
Black Sand
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @ 4.8GHz ASUS Maximus IV Extreme-Z EVGA GTX 580 SLI 8GB Corsair Dominator GT @ 1885 MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB Mushkin Callisto Deluxe +1TB WD Caviar Black Windows 7 Home Premium ASUS VW246 Corsair HX-850 
Case
HAF 932 
  hide details  
Reply
post #5 of 22
Thread Starter 
Haha, yeah it has been an issue for several days, have tried everything I could think of. Now starting to think my motherboard is broken
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #6 of 22
This is more of a question for you to explore rather than an answer. Is it possible that your GTX570 has taken over the sound control? NVidia added HD audio drivers in their latest driver release for the 570/580. It may be possible that somehow the Video Card's Audio drivers have disabled your Motherboard's drivers since the only active output devices are digital? Just a thought as I don't have all the info regarding how NVidia implemented the drivers. Theoretically, windows 7 shouldn't grey out an output device just because speakers aren't plugged in.
Edited by xandypx - 12/31/10 at 9:38am
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
post #7 of 22
Quote:
Originally Posted by Stensby View Post
Haha, yeah it has been an issue for several days, have tried everything I could think of. Now starting to think my motherboard is broken
Are you using HDMI?
Black Sand
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @ 4.8GHz ASUS Maximus IV Extreme-Z EVGA GTX 580 SLI 8GB Corsair Dominator GT @ 1885 MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB Mushkin Callisto Deluxe +1TB WD Caviar Black Windows 7 Home Premium ASUS VW246 Corsair HX-850 
Case
HAF 932 
  hide details  
Reply
Black Sand
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @ 4.8GHz ASUS Maximus IV Extreme-Z EVGA GTX 580 SLI 8GB Corsair Dominator GT @ 1885 MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
60GB Mushkin Callisto Deluxe +1TB WD Caviar Black Windows 7 Home Premium ASUS VW246 Corsair HX-850 
Case
HAF 932 
  hide details  
Reply
post #8 of 22
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by xandypx View Post
This is more of a question for you to explore rather than an answer. Is it possible that your GTX570 has taken over the sound control? NVidia added HD audio drivers in their latest driver release for the 570/580. It may be possible that somehow the Video Card's Audio drivers have disabled your Motherboard's drivers since the only active output devices are digital? Just a thought as I don't have all the info regarding how NVidia implemented the drivers. Theoretically, windows 7 shouldn't grey out an output device just because speakers aren't plugged in.
That's very interesting, as I did see a whack of nVidia audio drivers when I tried updating the motherboard ones. How could I fix this?

Quote:
Originally Posted by blackbalt89 View Post
Are you using HDMI?
No, DVI.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #9 of 22
Quote:
Originally Posted by Stensby View Post
That's very interesting, as I did see a whack of nVidia audio drivers when I tried updating the motherboard ones. How could I fix this?
I would first look in device manager under "Sound, Video and Game Controllers".

Look to see if you have any yellow/red flags, and that you can in fact see the Realtec Audio device (your onboard). Right click, select properties... On the first "General" tab, ensure that it says "this device is working properly". Then check the drivers tab, and make sure that the drivers are either Realtec or ASUS (Not NVidia).

If all that checks out, I'd check the NVidia control panel, to see if there is a way to turn off the GTX570 digital sound... Access the control panel by right-clicking an empty spot on your desktop, and selecting NVidia Control Panel, or alternatively, you can access it through Windows control panel.

Not exactly sure, but it may be as simple as disabling it in Control Panel in the same place you just looked at the Realtec onboard sound. You should see an entry for NVidia High Definition sound device.

Again, I'm still just taking shots in the dark.
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
post #10 of 22
Thread Starter 
Well, I discovered something interesting...nVidia has 4 audio drivers I just disabled. The control panel however has nothing relating to audio, all video settings. What do you mean by:
Quote:
Originally Posted by xandypx View Post

Not exactly sure, but it may be as simple as disabling it in Control Panel in the same place you just looked at the Realtec onboard sound. You should see an entry for NVidia High Definition sound device.

Again, I'm still just taking shots in the dark.

Thanks so much for your help.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2600K [4.5GHz][1.32V] ASUS Maximus GENE-Z EVGA GTX 570 [850/2000][1.1V] Corsair Vengence 8GB [1600] [8-8-8-24] 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 120GB 510 + 2x 1TB WD Caviar Black RAID 1 8X Slot Load Windows 7 Professional 64-bit Samsung SyncMaster 2443 [1920x1200] 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Corsair 850AX Silverstone FT03-B Logitech G9x 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Audio Has Disappeared