Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Loud Pop & Blue Flash (did my PSU die?)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Loud Pop & Blue Flash (did my PSU die?)

post #1 of 4
Thread Starter 
I just put my new computer together (signature PC) and had it up in bios. run time was about 30 sec when I heard a loud pop and a blue flash from my case. I didn't see what flashed but im assuming at this point that it was the PSU. At 18months old my 600Watt OCZ PSU is the only thing in my case not new. The breaker also flipped.

anyone have something like this happen before? u think I killed anything else like the mobo or HDs?

I thought having a 600WATT PSU was way overkill for this setup but now I don't know...
dBag
(9 items)
 
yep...
(10 items)
 
air
(8 items)
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
xeon e3-1230v2 supermicro mbd x9scm-0 KVR1333D3E9S/4G OCZ vertex3 60GB 
CoolingOSPowerCase
1u 80mm blower + passive cpu  proxmox 3.1 supermicro 300w 1u supermicro 1u 
Other
2x intel pro1000 nics  
CPUMotherboardGraphicsRAM
A8-3870K @ 3.7GHz GIGABYTE A75M-UD2H Power Cooler 7870 Team Group Inc 
Hard DriveCoolingOSPower
3x OCZ Agility 3 60GB (RAID-0 on Rocket RAID 27... Corsair H-80 core win-7 Seagate 750 Gold 
CaseAudio
some lian-li case... M-Audio AV40s + 10" Sony ___? 
CPUMotherboardGraphicsRAM
D525 @ 1.8GHz Supermicro onboard 2x2GB DDR1333 
Hard DriveOSCaseOther
WD Green ubuntu 12 1u  3x40mm fans  
  hide details  
Reply
dBag
(9 items)
 
yep...
(10 items)
 
air
(8 items)
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
xeon e3-1230v2 supermicro mbd x9scm-0 KVR1333D3E9S/4G OCZ vertex3 60GB 
CoolingOSPowerCase
1u 80mm blower + passive cpu  proxmox 3.1 supermicro 300w 1u supermicro 1u 
Other
2x intel pro1000 nics  
CPUMotherboardGraphicsRAM
A8-3870K @ 3.7GHz GIGABYTE A75M-UD2H Power Cooler 7870 Team Group Inc 
Hard DriveCoolingOSPower
3x OCZ Agility 3 60GB (RAID-0 on Rocket RAID 27... Corsair H-80 core win-7 Seagate 750 Gold 
CaseAudio
some lian-li case... M-Audio AV40s + 10" Sony ___? 
CPUMotherboardGraphicsRAM
D525 @ 1.8GHz Supermicro onboard 2x2GB DDR1333 
Hard DriveOSCaseOther
WD Green ubuntu 12 1u  3x40mm fans  
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Check your caps on your motherboard.

My money is on your PSU, though. Smell the fan on your PSU. You'll know right away if that's it or not.
Needs Updated
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 960 EVGA X58 3X SLI EVGA GTX580 (3 x 2GB) G.Skill PI Series 5-5-5-18 1.6V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2X WD 320GB Raid0 + WD500GB Heatkiller CPU/GPU blocks, Feser Quad/Dual rads Windows 7 Annihilation x64 40" Toshiba LED 120Hz 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Ultimate Corsair Pro Series Gold 1200W Corsair 800D Uber Modded Razer Mamba 2012 Edition 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Logitech 5.1, Polk Audio 10" sub, Plantronics G... 
  hide details  
Reply
Needs Updated
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 960 EVGA X58 3X SLI EVGA GTX580 (3 x 2GB) G.Skill PI Series 5-5-5-18 1.6V 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2X WD 320GB Raid0 + WD500GB Heatkiller CPU/GPU blocks, Feser Quad/Dual rads Windows 7 Annihilation x64 40" Toshiba LED 120Hz 1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Black Widow Ultimate Corsair Pro Series Gold 1200W Corsair 800D Uber Modded Razer Mamba 2012 Edition 
Mouse PadAudio
Razer Scarab Logitech 5.1, Polk Audio 10" sub, Plantronics G... 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Indeed that PSU is way overkill and wattage (or lack thereof) is not your issue. I take it the PSU is no longer turning on? Loud pop and sparks usually means a primary side failure and your components should be fine.
post #4 of 4
Do you have a second PSU to try and see if your system will boot?
Also, a safe way to test if the psu is fried is to disconnect everything, make sure it is off on the main switch in the back; then, you connect a single useless thing, like an old fan you dont need anymore, bridge the green and one black cable in the 20/24 pin connector and turn on the switch in the back.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 (920 ordered) ACER OEM (Asrock x58 ordered) Geforce 9500 GS (GTX 465 GE in box here) 3Gb DDR2 800 (3x2gb mushkin silvers ordered) 
MonitorPowerCase
Elsa Ecomo 24H96 CRT x-750 Xigmatek Midgard 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 (920 ordered) ACER OEM (Asrock x58 ordered) Geforce 9500 GS (GTX 465 GE in box here) 3Gb DDR2 800 (3x2gb mushkin silvers ordered) 
MonitorPowerCase
Elsa Ecomo 24H96 CRT x-750 Xigmatek Midgard 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Power Supplies
Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › Loud Pop & Blue Flash (did my PSU die?)