Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › New Nvidia card, now with driver issues!!!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

New Nvidia card, now with driver issues!!!

post #1 of 21
Thread Starter 
You know, I find this really funny. I have NEVER had a problem with AMD/ATI drivers. Everybody complains about them.

So, here's my story:

I uninstalled my old AMD drivers. Rebooted to safe mode and ran Driver Sweeper. Everything was candy.

Shut down, put the new GTX 470 in. Upon starting back up, BSOD. Go to safe mode...BSOD.

Put the old 8600GTS back in, somehow it works fine. Got the Nvidia drivers installed, but I lost my sound!!!!

Shut down, put the new GTX 470 in. I'm posted this now with the 470. But my PCIe width is at PCIe x 16, not 2.0 for some odd reason (its set to 2.0 in BIOS). And I still have no sound. Nvidia drivers wiped out my sound drivers when they installed.

So, how do I get my sound back? And why is it saying its not a 2.0 slot?
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #2 of 21
Have you tried re-seating your soundcard back (if it's an add on)?
Try reinstalling the drivers for the soundcard.
post #3 of 21
GPUz reports x16 (1.0) when idle but if you run something it'll change to 2.0. As for sound, don't install the nvidia HDMI sound driver unless you need it.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
post #4 of 21
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by 8-Ball View Post
Have you tried re-seating your soundcard back (if it's an add on)?
Try reinstalling the drivers for the soundcard.
It's onboard. It's enabled in BIOS, but fails to show up in Device Manager now. When the Nvidia drivers installed, I had sound. When I rebooted afterwards, I didn't.

I can't reinstall the drivers. It does NOT show up in Device Manager at all. Only the HDMI out ones do.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #5 of 21
Also did you do the clean install? (little check box in the installer). When you install the nvidia drivers, the HD sound driver is installed as well, this may have reset your defaults for the audio. Go into the audio settings, not the device manager for this.
Blue Giant
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 Asus P9X79 MSI GTX 570 in SLI RipjawsX 16GB DDR3 1600 8-8-8-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB WD Black Blu-Ray Reader Custom Water Cooling Windows 7 Professional 
PowerCaseAudio
KINGWIN Mach 1 1000w AZZA Solano 1000 Xonar DG 
  hide details  
Reply
Blue Giant
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3820 Asus P9X79 MSI GTX 570 in SLI RipjawsX 16GB DDR3 1600 8-8-8-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2TB WD Black Blu-Ray Reader Custom Water Cooling Windows 7 Professional 
PowerCaseAudio
KINGWIN Mach 1 1000w AZZA Solano 1000 Xonar DG 
  hide details  
Reply
post #6 of 21
I too say you remove all nVidia drivers again.
Boot up with onboard video and reinstall sound drivers.
Reboot after install.
Install GPU and then install drivers but don't install the HDMI/HD Audio drivers by nVidia.
post #7 of 21
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by metroidfreak View Post
Also did you do the clean install? (little check box in the installer). When you install the nvidia drivers, the HD sound driver is installed as well, this may have reset your defaults for the audio. Go into the audio settings, not the device manager for this.
Yes, I did the "Clean Install" option (after driver sweeper). And yes, I understand that's exactly what it did. But my onboard audio is NOT there anywhere. It's not in my sound control panel, its not in Device Manager. It's just gone.

Quote:
Originally Posted by 8-Ball View Post
I too say you remove all nVidia drivers again.
Boot up with onboard video and reinstall sound drivers.
Reboot after install.
Install GPU and then install drivers but don't install the HDMI/HD Audio drivers by nVidia.
I don't have onboard. And I'm afraid to remove the drivers. I finally got it to quit BSOD'ing on me.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #8 of 21
Quote:
Originally Posted by pioneerisloud View Post
You know, I find this really funny. I have NEVER had a problem with AMD/ATI drivers.


Trollin'
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|i7 2600K| |EVGA P67 SLI| |N560GTX-Ti Hawk| Waiting on Sandy Bridge :) 
Hard DriveOSMonitorPower
Waiting on Sandy Bridge :) |Windows 7 Ulitmate 64-Bit| |Hanns-G HZ281HPB 1920x1200| |Silverstone Strider Plus 850W| 
Case
|SilverStone RV03| ETA: 04/05/11 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|i7 2600K| |EVGA P67 SLI| |N560GTX-Ti Hawk| Waiting on Sandy Bridge :) 
Hard DriveOSMonitorPower
Waiting on Sandy Bridge :) |Windows 7 Ulitmate 64-Bit| |Hanns-G HZ281HPB 1920x1200| |Silverstone Strider Plus 850W| 
Case
|SilverStone RV03| ETA: 04/05/11 
  hide details  
Reply
post #9 of 21
Sounds alot like user error then driver error to me.


Reinstall the 263.09 drivers. Select Clean install, its a little box you check. Then select I think its custom were it lets you select what will be installed. And uncheck the HD Audio and the 3D one. Then let it finish reboot and you should be good to go.
post #10 of 21
Restore your system to 1 day before you installed the drivers.

Download the driver off of the Nvidia site, but don't do a clean install; use the express install.


(Or you could buy my 8600gts and put it in sli with yours ;D)
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › New Nvidia card, now with driver issues!!!