Overclock.net › Forums › Components › Memory › 8GB not working anymore???
New Posts  All Forums:Forum Nav:

8GB not working anymore???

post #1 of 15
Thread Starter 
I got my GTX 470 installed finally. Had to mess with a LOT of things to even get it to boot.

But now, I can't run all 8GB of my RAM anymore. Either 4GB kit works fine. But together, I BSOD immediately. Linux Live distro's don't work either.

If I pull the GTX 470 and put my old 8600GTS back in, it works fine with 8GB.

What gives???

EDIT FIXED:
Was my Memory hole in BIOS. I had it enabled, I guess it needs to be disabled.

I left Memory Hole Remapping enabled. If I disable that, I only get like 3072MB usable or something like that.
Edited by pioneerisloud - 1/3/11 at 5:31pm
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #2 of 15
Do you know if one of your slots is dead? Or is it a bad OC on your CPU? If I were you I'd get everything back to stock and see if it runs.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 4.0 Asus Sabertooth X58 MSI GTX580 Twin Frozer II 3x2gb G.Skill DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar Black 1TB Windows 7 Home Pro x64 Optiquest Q2162wb Leopold Tenkeyless Otaku Cherry MX Brown 
PowerCaseMouse
HX850 Antec 902 Razer Lachesis 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 4.0 Asus Sabertooth X58 MSI GTX580 Twin Frozer II 3x2gb G.Skill DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Caviar Black 1TB Windows 7 Home Pro x64 Optiquest Q2162wb Leopold Tenkeyless Otaku Cherry MX Brown 
PowerCaseMouse
HX850 Antec 902 Razer Lachesis 
  hide details  
Reply
post #3 of 15
Oh how I hate excessive question marks, makes people so much less approachable as they seem desperate and needy.

Anyhow, sounds like it's the 470 causing the issue, have you tried resetting the BIOS?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
post #4 of 15
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Epona View Post
Do you know if one of your slots is dead? Or is it a bad OC on your CPU? If I were you I'd get everything back to stock and see if it runs.
Already tried. Bone stock everything, still won't boot.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #5 of 15
odd, i would expect to see this sort of thing in a 32bit system possibly, but if this is your sig rig we are talking about, then you have W7 x64..

were you able to get your drivers installed?

only other thing i can think of is some sort of issue with your motherboard, dead RAM slot.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 Gigabyte GA-EP45-UD3R Sapphire 7870 2gb Crucial Ballistix 4x1gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue 320gb Sony Optiarc DVDRW Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" L226W (1680x1050) Logitech Standard w/ Media Controls Seasonic M12D 850w Coolermaster 690 II 
MouseMouse PadAudio
Razer Naga Standard Mouse Pad Polk 2.1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 Gigabyte GA-EP45-UD3R Sapphire 7870 2gb Crucial Ballistix 4x1gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue 320gb Sony Optiarc DVDRW Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" L226W (1680x1050) Logitech Standard w/ Media Controls Seasonic M12D 850w Coolermaster 690 II 
MouseMouse PadAudio
Razer Naga Standard Mouse Pad Polk 2.1 
  hide details  
Reply
post #6 of 15
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by SmokinWaffle View Post
Oh how I hate excessive question marks, makes people so much less approachable as they seem desperate and needy.

Anyhow, sounds like it's the 470 causing the issue, have you tried resetting the BIOS?
And who's to say I'm not desperate and needy? I have had nothing but issues with this thing since I got it.

And yes, I have tried resetting the BIOS. Does nothing. Same problems.

Quote:
Originally Posted by IntelConvert View Post
odd, i would expect to see this sort of thing in a 32bit system possibly, but if this is your sig rig we are talking about, then you have W7 x64..

were you able to get your drivers installed?

only other thing i can think of is some sort of issue with your motherboard
Yes, the sig rig is the one in question.

Yes, drivers are now working correctly. I've even got a decent overclock on the 470 (using only 4GB of my RAM though right now).

And everything worked just fine with my 1GB HD4890. It seems going from 9GB (total) RAM to 9.25GB (total) RAM is what's causing the issue here.

Again, even a Live Linux CD won't boot, says it runs out of memory (with 8GB installed).
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #7 of 15
Bustmaster. Video card won't bustmaster the ram right. Probably getting out of ac specs after being such a bad video card for a while.
Goofy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 4850e 2.4Ghz 22 watts 1.1v 1500HT 300FSB Gigabyte GA-M78SM-S2H What I'm Testing 2 2gb Geil PC6400 960MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi 160gb SATA-II Pioneer DVR 111D Redhat Core 12 x86_64, Windows XP HANNspree 20" 1600x900 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitec Premium Desktop Mini-Box M3-ATX 120 Watt DC-DC Spire Logitec 
Mouse Pad
Xtrac 
  hide details  
Reply
Goofy
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 4850e 2.4Ghz 22 watts 1.1v 1500HT 300FSB Gigabyte GA-M78SM-S2H What I'm Testing 2 2gb Geil PC6400 960MHZ 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi 160gb SATA-II Pioneer DVR 111D Redhat Core 12 x86_64, Windows XP HANNspree 20" 1600x900 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitec Premium Desktop Mini-Box M3-ATX 120 Watt DC-DC Spire Logitec 
Mouse Pad
Xtrac 
  hide details  
Reply
post #8 of 15
well if the bios is all stock and the drivers were cleanly installed then it seems like a hardware issue, either with your new 470 or with your motherboard... since it boots with 'only' 4gb of RAM, im leaning toward the motherboard.

are there any advanced memory settings for systems containing 8gb+ of RAM? try booting with 4gb and search for some settings in the advanced RAM sections of the BIOS to see if there is something that will help...

other than that, i would hate to say you have an issue with your motherboard
Edited by IntelConvert - 1/3/11 at 5:09pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 Gigabyte GA-EP45-UD3R Sapphire 7870 2gb Crucial Ballistix 4x1gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue 320gb Sony Optiarc DVDRW Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" L226W (1680x1050) Logitech Standard w/ Media Controls Seasonic M12D 850w Coolermaster 690 II 
MouseMouse PadAudio
Razer Naga Standard Mouse Pad Polk 2.1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Q6600 G0 Gigabyte GA-EP45-UD3R Sapphire 7870 2gb Crucial Ballistix 4x1gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Blue 320gb Sony Optiarc DVDRW Corsair H50 Windows 7 Ultimate x64 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" L226W (1680x1050) Logitech Standard w/ Media Controls Seasonic M12D 850w Coolermaster 690 II 
MouseMouse PadAudio
Razer Naga Standard Mouse Pad Polk 2.1 
  hide details  
Reply
post #9 of 15
If you are only using 2 of 4 ram slots, possibly you don't have the RAM in the right slot. Some mother boards require you to have them in curtain slots when not filling all 4.

PS. i love the GTX 470
Northern Warrior
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASUS M4A89GTD PRO MSI GTX470 G.skill Eco 7-8-7-24 @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
Seagate Barracuda 7200.12 Win7 Home Premium 64-bit Samsung SyncMaster 2233sw Sigma Monster 750w 
Case
Modded Rosewill Challenger 
  hide details  
Reply
Northern Warrior
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASUS M4A89GTD PRO MSI GTX470 G.skill Eco 7-8-7-24 @ 1600mhz 
Hard DriveOSMonitorPower
Seagate Barracuda 7200.12 Win7 Home Premium 64-bit Samsung SyncMaster 2233sw Sigma Monster 750w 
Case
Modded Rosewill Challenger 
  hide details  
Reply
post #10 of 15
It seems like 12+ rail issue as GTX pulls more power than GTS..

Try to boot with 4GB and up NB voltage..

Then shut down and install other 4GB and try to boot..

CHEERS..
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 G0 @ 3.3GHz (1.25V LOAD) Asus P5KPL-VM G31 GeForce 8500GT @ 700/1600/445 Apacer 2x1GB 800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi Deskstar 160GB (7200,8MB) LG DVD Win 7 Ultimate 64bit build 7601 LG 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
5$ keyboard Cheap stuff Linkworld crappy/modded SmartBox cheap 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 G0 @ 3.3GHz (1.25V LOAD) Asus P5KPL-VM G31 GeForce 8500GT @ 700/1600/445 Apacer 2x1GB 800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi Deskstar 160GB (7200,8MB) LG DVD Win 7 Ultimate 64bit build 7601 LG 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
5$ keyboard Cheap stuff Linkworld crappy/modded SmartBox cheap 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › 8GB not working anymore???