Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Having trouble with SSD
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Having trouble with SSD

post #1 of 39
Thread Starter 
Hey I recently got my OCZ Vertex 2 60Gb, and straight away plugged it in and installed W7 on it. after reading alot on SSD's on here I ran the AS SSD benchmark and got pretty low scores (read 123MB, Write 62MB).

Its not setup in ACHI mode and that is what im having trouble figuring out.

-Simply changing my BIOS to AHCI mode results in an unbootable drive.
-Changing the registry to turn on AHCI and then changing BIOS gives BSOD and infinite restarts when loading the windows screen.
-I tried setting my BIO to AHCI and then booting from the W7 install CD to do a fresh install and it wont boot the CD.
-I tried updating the driver from the OCZ website and then trying the above three things.

Basically I need help doing everything because I just cant figure it out .

Any Ideas? How should I go about this step by step for maximum performance?

Cheers OCN
post #2 of 39
/offtopic: I haven't had any performance gain or loss from passing my SSD from AHCI to IDE or the other way around.

Since you can't see the install DVD if AHCI is enabled, it probably is a problem with the IDE/SATA controller integrated on your board. Try installing Windows form an USB drive (google for guide) - it is faster and would allow installing in AHCI mode.
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
post #3 of 39
I think it's possible that these problems are due to having a RAID setup. But fortunately, the RAID controller for the yellow SATA ports uses the AHCI (the Advanced Host Controller Interface), so that's covered.

But the benchmark results might be fine. I read somewhere that AS SSD's results are "worst-case scenario". Can you try ATTO Disk Benchmark?
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #4 of 39
AS SSD is inaccurate for most real-world uses and favors certain chipsets/controllers. Use ATTO benchmark instead, but don't run any of them too often. No good for the drive really.
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X4 955  Gigabyte GA-MA790XT-UD4P Sapphire HD 6950 Sapphire HD 6950 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill Mushkin Callisto Deluxe WD Black LG Supermulti 
CoolingOSKeyboardPower
Rasa Black CPU water block. Rasa X20 pump/res c... Windows 7 Ultimate x64 Deck Legend Fire mechanical with Cherry Black s... Cooler Master Silent Pro Gold 1200W modular PSU. 
CaseMouseAudio
Cooler Master Storm Scout Logitech MX-518 Logitech Wireless headset for gaming and 100w M... 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X4 955  Gigabyte GA-MA790XT-UD4P Sapphire HD 6950 Sapphire HD 6950 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill Mushkin Callisto Deluxe WD Black LG Supermulti 
CoolingOSKeyboardPower
Rasa Black CPU water block. Rasa X20 pump/res c... Windows 7 Ultimate x64 Deck Legend Fire mechanical with Cherry Black s... Cooler Master Silent Pro Gold 1200W modular PSU. 
CaseMouseAudio
Cooler Master Storm Scout Logitech MX-518 Logitech Wireless headset for gaming and 100w M... 
  hide details  
Reply
post #5 of 39
Thread Starter 
Sorry I forgot to mention I don't have RAID running atm, I took those out.
@dragosmp, that would make sense, but how would I get my dvd drive to work If I want ACHI?

@TwoCables,


Edited by L D4WG - 1/4/11 at 5:15am
post #6 of 39
Post a new reply when you're done editing.

Edit: Nevermind. You're as fast as lightning.
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #7 of 39
Quote:
Originally Posted by L D4WG View Post
Sorry I forgot to mention I don't have RAID running atm, I took those out.
@dragosmp, that would make sense, but how would I get my dvd drive to work If I want ACHI?
Hopefully you will not have to mess with your DVD drive after you switch to AHCI. When I did, one of my DVD burners now works and the other doesn't. I have everything running so well right now I don't want to mess with anything.

EDIT: Wow you need to switch to AHCI right now. I had about a 30% boost after doing so.
Edited by PhillyOverclocker - 1/4/11 at 5:25am
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X4 955  Gigabyte GA-MA790XT-UD4P Sapphire HD 6950 Sapphire HD 6950 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill Mushkin Callisto Deluxe WD Black LG Supermulti 
CoolingOSKeyboardPower
Rasa Black CPU water block. Rasa X20 pump/res c... Windows 7 Ultimate x64 Deck Legend Fire mechanical with Cherry Black s... Cooler Master Silent Pro Gold 1200W modular PSU. 
CaseMouseAudio
Cooler Master Storm Scout Logitech MX-518 Logitech Wireless headset for gaming and 100w M... 
  hide details  
Reply
My System
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X4 955  Gigabyte GA-MA790XT-UD4P Sapphire HD 6950 Sapphire HD 6950 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
G-Skill Mushkin Callisto Deluxe WD Black LG Supermulti 
CoolingOSKeyboardPower
Rasa Black CPU water block. Rasa X20 pump/res c... Windows 7 Ultimate x64 Deck Legend Fire mechanical with Cherry Black s... Cooler Master Silent Pro Gold 1200W modular PSU. 
CaseMouseAudio
Cooler Master Storm Scout Logitech MX-518 Logitech Wireless headset for gaming and 100w M... 
  hide details  
Reply
post #8 of 39
Thread Starter 
Yeah I hope so too, do those atto results look slow?
post #9 of 39
Quote:
Originally Posted by L D4WG View Post
Sorry I forgot to mention I don't have RAID running atm, I took those out.
@dragosmp, that would make sense, but how would I get my dvd drive to work If I want ACHI?

@TwoCables,

Wow. Those results definitely aren't good. Let's try this:

Below is an excerpt from a guide on OCZ's message board called * Windows 7 Ultimate Tweaks & Utilities *:

Change from IDE to AHCI Mode after Installation

Information: AHCI stand for Advance Host Controller Interface. AHCI is a hardware mechanism that allows software to communicate with Serial ATA (SATA) devices (such as host bus adapters) that are designed to offer features not offered by Parallel ATA (PATA) controllers, such as:
  • Hot-Plugging
  • Native Command Queuing (NCQ) -might improve computer/system/hard disk responsiveness, especially in multi-tasking environment
You can read more about AHCI mode HERE

Instruction: There is one way to fix this, although you need to have knowledge of registry editing.
The detailed steps from Microsoft website are as follows:
  • Exit all Windows-based programs.
  • Press [Win] + R or take the RUN option from the start menu.
  • Now type regedit there and press Enter Key to open up the Registry Editor Window.
  • If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
  • Locate and then click the following registry subkey:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Ser vic es\\msahci
  • In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.

  • In the Value data box, type 0 [3 is default], and then click OK.
  • On the File menu, click Exit to close Registry Editor (or click the red 'x', or press Alt+F4)
  • Restart your computer
  • Go to BIOS and enable AHCI, Save & Reboot
  • Another restart will be required to finish the driver installation.

Alternatively

Just download this Reg File and double-click to implement AHCI on your Windows-based computer.
Just remember to do the BIOS switch as well when you reboot.






Regarding switching to AHCI in the BIOS, only adjust the setting for SATA AHCI Mode. I also recommend switching SATA Port0-3 Native Mode to Enabled for better compatibility in XP/Vista/7.

Regarding the setting for Onboard SATA/IDE Device, disable it if you are not using the purple SATA ports.

And finally, the driver: I recommend using Intel's Rapid Storage Technology driver: http://downloadcenter.intel.com/Deta...&DwnldID=19607

This driver only functions in AHCI mode.


When you have AS SSD open, do you see any green text near the upper-left portion of the interface? I mean, something like 1024 K - OK, or some other number with "- OK" after it?
Edited by TwoCables - 1/4/11 at 5:22am
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #10 of 39
Thread Starter 
Ok ive already tried the regedit part, but Ive been changing 2 bios areas to AHCI, maybe that's my problem?

Where should I have my SSD plugged into? Currently I have it in port 0 of the 2 purple sata ports, and everything else goes into the 6 yellow ports.

And is it true I can only install that driver after the SSD is in AHCI mode?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Having trouble with SSD