Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Can't play DTS-HD or DTS (Auzentech Prelude, Z5500)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Can't play DTS-HD or DTS (Auzentech Prelude, Z5500)

post #1 of 24
Thread Starter 
Please see post #12

I can't seem to play either DTS or DTS-HD. Does anyone know how to do this? My speaker system is a logitech Z-5500. Can anyone shed some light on how to do this?
Edited by Klue22 - 1/6/11 at 9:15am
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #2 of 24
The only thing I can recommend is to make sure all your hardware has the correct wires going to the correct input/outputs and be sure that your software is setup correctly.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
INTEL ASUS XFX  SAMSUNG 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD/ST LG KUHLER WINDOWS 
MonitorKeyboardPowerCase
LG/SAMSUNG IBM MODEL M CORSAIR THERMALTAKE 
MouseMouse PadAudio
MS INTELLIMOUSE EXPLORER 3.0 REGULAR LARGE PAD ONBOARD but it USED TO BE A XONAR DG  
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
INTEL ASUS XFX  SAMSUNG 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD/ST LG KUHLER WINDOWS 
MonitorKeyboardPowerCase
LG/SAMSUNG IBM MODEL M CORSAIR THERMALTAKE 
MouseMouse PadAudio
MS INTELLIMOUSE EXPLORER 3.0 REGULAR LARGE PAD ONBOARD but it USED TO BE A XONAR DG  
  hide details  
Reply
post #3 of 24
The Z5500 doesn't support DTS-HD, as far as I'm aware it can only be used with HDMI too.

Can you give more info on how you have it all setup? Analog or digital? Optical or Coax if digital?
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
post #4 of 24
Thread Starter 
I've got the toslink cable going to the z5500. I also still have the analog cables connected. No matter what I seem to do in the control panel or 'playback devices' it still plays without audio, even in powerdvd (BD edition).
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #5 of 24
Is your soundcard definitely set as the default output device in Windows sound settings?
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
post #6 of 24
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tUDJ View Post
The Z5500 doesn't support DTS-HD, as far as I'm aware it can only be used with HDMI too.

Can you give more info on how you have it all setup? Analog or digital? Optical or Coax if digital?
Ah okay that makes sense. I still seem to have trouble playing just normal DTS. Right now I have an optical toslink going to my z5500, other than that I still have the analog cables connected. The z5500 is set to play the optical signal atm, it identifies the stream as DTS or DD depending on which one I select in the auzentech control panel.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #7 of 24
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by tUDJ View Post
Is your soundcard definitely set as the default output device in Windows sound settings?
Yep, with "Speakers" selected. If I right click them and hit "test" then sound plays out of all 5 channels via the optical link to the z5500.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #8 of 24
Can you get any 5.1 content to work? Games or other movies?
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
TudjBox.
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2500k Asus P8Z68V Gen3 PRO Sapphire Radeon HD7970 Corsair Vengeance 1866 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex II Samsung F3 1TB Sony DVD-RW Thermalright Silver Arrow 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 iiyama ProLite 24" 16:9 Filco Ninja Majestouch-2 Corsair HX620 
CaseMouseMouse PadAudio
Antec P182 G5 SteelSeries Cambridge Audio DAC Magic 
  hide details  
Reply
post #9 of 24
Thread Starter 
5.1 Seems to work on an movie with AC3. The AC3 was originally downcoverted from Dolby True-HD. It works over both analog and toslink.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #10 of 24
Have you tried to put your normal speakers as the default out (not the spdif cable) and under the encoder settings enable DTS.

Also try telling windows under the sound settings, advance tab, and uncheck all the exclusive mode options.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Can't play DTS-HD or DTS (Auzentech Prelude, Z5500)