Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Help new PC won't boot :(
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Help new PC won't boot :(

post #1 of 38
Thread Starter 
So I just got all my new hardware installed and I can't get it to boot up.

First off I made the dumb mistake of forgetting to connect the 8 pin CPU power lead so what happened was it powered on for a few seconds then shut off.

After I caught that then I tried again and it still did the same thing... So then thinking it may be RAM related I used the MemOK! button to boot (I have a P8P67 Pro) and it booted all the way to some screen that says "Memory OK! Please enter setup and save these settings to the BIOS. System shutting down in 15 seconds."

But if I just press the power button on my system I get nothing... it just starts up for a few seconds then shuts down. One thing I notice when it is booting up in the MemOK! mode is that the SATA controller says no hard drives are found, yet I have 2 connected. I am guessing this is due to the fact that I forgot to format them before swapping out my hardware? I tried booting KillDisk off a thumb drive to get them formatted but no dice.

Also I found it strange that it won't let me into the BIOS in the MemOK! mode, which is the only mode I can even get that far into the boot process... I hold delete like it says but the screen just comes up and goes away.

I really hope none of my stuff is DOA...
post #2 of 38
That is an interesting problem indeed. Did you try turning off the psu and taking out the battery and waiting about 10-15 seconds till all lights turn off?
post #3 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by z0so View Post
That is an interesting problem indeed. Did you try turning off the psu and taking out the battery and waiting about 10-15 seconds till all lights turn off?
No but all that should do is clear CMOS right? Shouldn't I have a jumper on the board to do that? I would think a clear CMOS jumper is a standard thing to have on new motherboards these days.
post #4 of 38
My old opteron Rig would be on for a split second and turn off again after I zapped my GPU, maybe thats it? like everytime i would hit the power button, id see the fans start and just stop .5 sec after...
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
post #5 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Havokr505 View Post
My old opteron Rig would be on for a split second and turn off again after I zapped my GPU, maybe thats it? like everytime i would hit the power button, id see the fans start and just stop .5 sec after...
Well if the GPU was dead I don't think I would be seeing anything on my monitor right?
post #6 of 38
Quote:
Originally Posted by Semper Fidelis View Post
Well if the GPU was dead I don't think I would be seeing anything on my monitor right?
Correct, So it posts? then shuts off?
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
post #7 of 38
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Havokr505 View Post
Correct, So it posts? then shuts off?
Well it looks like it only posts if I use MemOK! to power it on, but if I just press the power button it powers up for no more than 2 seconds then shuts off.
post #8 of 38
First clear the CMOS.
If you can't find the jumper, unplug the computer then pull the mobo battery. Let it sit for ~5 - 10 minutes. Put the battery back in and it should have cleared.

If it still doesn't work then try unplugging your hard drives. It can post without them connected, and could rule out a SATA issue. Then try posting with just 1 stick of RAM. If it still doesn't post try again using the other stick.
Edited by AtomicFrost - 1/13/11 at 9:55pm
ColdCut
(14 items)
 
YetiKube
(19 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5960x Asus Rampage V Extreme  XFX 295x2 Core Hydro Edition CORSAIR Vengeance LPX 16GB DDR4 2800 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 850 Pro  Samsung 850 EVO Western Digital Black 3TB  LG Bluray Burner 16x 
CoolingOSMonitorPower
H110i GT Windows 8.1 Pro Asus 4k Corsair AX1500i  
CaseAudio
Corsair 900D Stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
(1) 2500K ASRock Extreme3 Gen3 GTX 780 Classified Mushkin 996995 DDR3 1600 (2 Sticks) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 840 Pro (1) 150GB Western Digital Raptor (1) 1TB Western Digital Black Caviar (1) Samsung SATA DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Antec Kuhler H2O 620 Windows 8.1 LG 21:9 Ultrawide 34" 3440x1440 Filco 114 key (Blue Cherry) / HHKB Pro 2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850W - 850W Mountain Mods - U2 UFO Orginal - Gloss Black Logitech G400 / Razer Deathadder BE Razer Goliathus Extended / Artisan Hien VE (Sof... 
AudioOtherOther
Creative Sounds Blaster X-FI Titanium HD Asus USB N-53 Wireless USB adapter  12 Case Fans 
  hide details  
Reply
ColdCut
(14 items)
 
YetiKube
(19 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5960x Asus Rampage V Extreme  XFX 295x2 Core Hydro Edition CORSAIR Vengeance LPX 16GB DDR4 2800 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 850 Pro  Samsung 850 EVO Western Digital Black 3TB  LG Bluray Burner 16x 
CoolingOSMonitorPower
H110i GT Windows 8.1 Pro Asus 4k Corsair AX1500i  
CaseAudio
Corsair 900D Stock 
CPUMotherboardGraphicsRAM
(1) 2500K ASRock Extreme3 Gen3 GTX 780 Classified Mushkin 996995 DDR3 1600 (2 Sticks) 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 840 Pro (1) 150GB Western Digital Raptor (1) 1TB Western Digital Black Caviar (1) Samsung SATA DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Antec Kuhler H2O 620 Windows 8.1 LG 21:9 Ultrawide 34" 3440x1440 Filco 114 key (Blue Cherry) / HHKB Pro 2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850W - 850W Mountain Mods - U2 UFO Orginal - Gloss Black Logitech G400 / Razer Deathadder BE Razer Goliathus Extended / Artisan Hien VE (Sof... 
AudioOtherOther
Creative Sounds Blaster X-FI Titanium HD Asus USB N-53 Wireless USB adapter  12 Case Fans 
  hide details  
Reply
post #9 of 38
disconnect as much things are possible from the PC so there isnt any interference with other parts, use 1 hard drive if u can too. obviously something is wrong and we need to isolate the problem. it could also be a messed up bios?
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
Bertha
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T |4.3GHZ @ 1.52V| Asus Crosshair IV Asus ENGTX460TOP 1GB|950Mhz/4500Mhz| Mushkin Redline DDR3 1600 | 6-8-6-24 @1.75V| 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Corsair V128 + WD Green 1TB Seagate.12 1TB LG DVD Burner Sata Windows 7 Ultimate Gamer Edition 2* ASUS VH242H 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G15 PC Power and Cooling Silencer 750W Corsair 650D Razor DeathAdder 
AudioAudioAudio
1978 Nikko Alpha II / Beta II Amp & Pre-Amp 1989 B&W DM550 Loudspeakers 1994 Energy ESM-1S Loudspeakers 
  hide details  
Reply
post #10 of 38
Yes the cmos jumper works too, its difficult for some people to find thats why i just said remove the battery. Anyways, after doing that try the no HDD and 1 stick of ram. Try all your sticks one at a time or a stick you know for sure is working.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › Help new PC won't boot :(