Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Crosshair iv formula not loading into XP
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Crosshair iv formula not loading into XP

post #1 of 11
Thread Starter 
So I'm trying to boot from an older hard drive I had in an older machine. It has XP installed on it. The drive is a Western Digital WD Caviar and is pretty old, but its a Serial ATA drive. It also still works in my other system. Thing is when i boot with this I get the 'No drives detected' then it starts to load Windows XP then blue screens so fast I cant read what it says. Anyone got any advice on how to get this thing to boot up?
Edited by Silomatic - 1/17/11 at 6:52pm
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
I would go into your BIOS (by hitting Delete afterwards) and I would configure your drives to run in IDE. I remember not being able to install/run WinXP install disc in SATA, it would BSOD, its slightly different, but worth a try.

Its a simple switch in BIOS from AHCI/SATA to IDE, I think its under something like "Hardware Components." Our BIOS' are a little different so do a little search for it in there, and then give it another try.
Snowdevil
(16 items)
 
ASUS G750JM
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[i7 4790K @ 4.4 GHz (1.186v)] [Asus Sabertooth Z97 Mark S] [nVidia Geforce GTX 1080] [nVidia Geforce GTX 1080] 
RAMHard DriveCoolingOS
[G.Skill 32GB DDR3 2133 MHz] [Crucial MX100 256GB] [Phanteks PH-TC12DX] [Win 10.1 Pro] 
MonitorMonitorKeyboardPower
[LG 29UM65 (2560x1080)] [QNIX Evo II LED (2560x1440)] [WASD v2 Tenkeyless] [NZXT Hale90 v2 ] 
CaseMouseMouse PadAudio
[ThermalTake GT10 Snow Edition] [Razer Mamba - Chroma] [Razer Kabuto] [Razer Man O' War] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770HQ Intel HM87 Express Chipset Geforce GTX 860M 8GB DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD EVO DVD-RW Stock Windows 8.1 
Monitor
1920x1080 TN 
  hide details  
Reply
Snowdevil
(16 items)
 
ASUS G750JM
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[i7 4790K @ 4.4 GHz (1.186v)] [Asus Sabertooth Z97 Mark S] [nVidia Geforce GTX 1080] [nVidia Geforce GTX 1080] 
RAMHard DriveCoolingOS
[G.Skill 32GB DDR3 2133 MHz] [Crucial MX100 256GB] [Phanteks PH-TC12DX] [Win 10.1 Pro] 
MonitorMonitorKeyboardPower
[LG 29UM65 (2560x1080)] [QNIX Evo II LED (2560x1440)] [WASD v2 Tenkeyless] [NZXT Hale90 v2 ] 
CaseMouseMouse PadAudio
[ThermalTake GT10 Snow Edition] [Razer Mamba - Chroma] [Razer Kabuto] [Razer Man O' War] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770HQ Intel HM87 Express Chipset Geforce GTX 860M 8GB DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD EVO DVD-RW Stock Windows 8.1 
Monitor
1920x1080 TN 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Yeah its strange its showing that it detects it in BIOS but not on startup. I'll try that
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
Nothing. I set the hdd to IDE and its still BSOD as its trying to load windows xp. On boot up it states 'No drives found' however in BIOS it shows up. Cant figure this one out =/
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Are you able to do a reformat? Maybe with Windows 7 (x64) or Vista?

Sent from my DROID2
Snowdevil
(16 items)
 
ASUS G750JM
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[i7 4790K @ 4.4 GHz (1.186v)] [Asus Sabertooth Z97 Mark S] [nVidia Geforce GTX 1080] [nVidia Geforce GTX 1080] 
RAMHard DriveCoolingOS
[G.Skill 32GB DDR3 2133 MHz] [Crucial MX100 256GB] [Phanteks PH-TC12DX] [Win 10.1 Pro] 
MonitorMonitorKeyboardPower
[LG 29UM65 (2560x1080)] [QNIX Evo II LED (2560x1440)] [WASD v2 Tenkeyless] [NZXT Hale90 v2 ] 
CaseMouseMouse PadAudio
[ThermalTake GT10 Snow Edition] [Razer Mamba - Chroma] [Razer Kabuto] [Razer Man O' War] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770HQ Intel HM87 Express Chipset Geforce GTX 860M 8GB DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD EVO DVD-RW Stock Windows 8.1 
Monitor
1920x1080 TN 
  hide details  
Reply
Snowdevil
(16 items)
 
ASUS G750JM
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
[i7 4790K @ 4.4 GHz (1.186v)] [Asus Sabertooth Z97 Mark S] [nVidia Geforce GTX 1080] [nVidia Geforce GTX 1080] 
RAMHard DriveCoolingOS
[G.Skill 32GB DDR3 2133 MHz] [Crucial MX100 256GB] [Phanteks PH-TC12DX] [Win 10.1 Pro] 
MonitorMonitorKeyboardPower
[LG 29UM65 (2560x1080)] [QNIX Evo II LED (2560x1440)] [WASD v2 Tenkeyless] [NZXT Hale90 v2 ] 
CaseMouseMouse PadAudio
[ThermalTake GT10 Snow Edition] [Razer Mamba - Chroma] [Razer Kabuto] [Razer Man O' War] 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770HQ Intel HM87 Express Chipset Geforce GTX 860M 8GB DDR3L 1600 MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD EVO DVD-RW Stock Windows 8.1 
Monitor
1920x1080 TN 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
So your taking a HDD with a previous install of windows XP on it and are trying to boot into it?



It has everything from the old install, drivers, registry settings, everything... I dont think you can get it to boot... maybe try spamming f8 for safe mode but still...



... in excess but for emphasis
post #7 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by The Master Chief View Post
So your taking a HDD with a previous install of windows XP on it and are trying to boot into it?



It has everything from the old install, drivers, registry settings, everything... I dont think you can get it to boot... maybe try spamming f8 for safe mode but still...



... in excess but for emphasis
Yeah I'm thinking thats the problem. Drivers, settings, etc are keeping it from booting. No biggie. Was using this drive to see if RAM CPU and mobo we're operating out of the box while I wait for the drives in my sig to get here. Guess I'll just show some patience. Thanks for the input guys.
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by Silomatic View Post
Yeah I'm thinking thats the problem. Drivers, settings, etc are keeping it from booting. No biggie. Was using this drive to see if RAM CPU and mobo we're operating out of the box while I wait for the drives in my sig to get here. Guess I'll just show some patience. Thanks for the input guys.


Yeah my dad was trying to do this a year ago when he made his new build.


he wanted to do this too, it would go through the XP welcome screen then nothing. So I dont think you have a chance.
post #9 of 11
Thread Starter 
Guess the good news is the cpu and ram are being recognized through BIOS and there doesnt seem to be any issues with them.
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
Phantom Build
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
x6 1090t Corsshair IV Formula XFX HD 6870 BE Gskill Trident 4gb (2x2gb) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x WD SATA 6.0gb/s RAID 0 ASUS W7 64bit Asus 23.6" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 <working on getting a DECK Fire> NZXT Hale90 750W NZXT Phantom Mionix Naos 5000 
Mouse Pad
XTRAC PADS Ripper XXL 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
silly question but what is the boot order in BIOS. might be as simple as making sure your IDE is in the boot sequence
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 740 Asus Crosshair IV Formula 2x Sapphire HD 5870 GSkill DRR3 1333 9-9-9-24 
OSMonitorPowerCase
Window 7/64 LG W2242TQ Corsair 750W CM690 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x3 740 Asus Crosshair IV Formula 2x Sapphire HD 5870 GSkill DRR3 1333 9-9-9-24 
OSMonitorPowerCase
Window 7/64 LG W2242TQ Corsair 750W CM690 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Crosshair iv formula not loading into XP