Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › GPU Load 99% while idle! help please!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GPU Load 99% while idle! help please!

post #1 of 10
Thread Starter 
hey guys.. I'm not sure why, but Afterburner and GPU-Z is showing 99% and 100% load while being idle for no reason.. I'm currently using 10.10e on a fresh install of Windows hoping it would cure the problem, but nada..

I've tried 10.12 and 10.12a hotfix before reformatting and still no bueno, same results each time.. When I launch a game or program that uses the GPU's it goes back to normal showing whatever usages its doing.. But after a few mins of being idle its at 100% on GPU-Z and 99% on Afterburner. I've googled before posting and a few other people have the same problem with different cards, but nobody seems to know what's going on..

the temperature remains on 39C GPU clock 100Mhz and Memory clock 300Mhz while GPU load is high, so I'm assuming it could be a sensor problem? any thoughts would be MUCH appreciated..

There is no overclocking, only STOCK! CPU is the only thing overclocked, currently at 3.5Ghz
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
post #2 of 10
try a different program such as the EVGA percision. if it still shows the GPU rate at 99-100% then take your GPU out and then put it back in and check to make sure you put in all the cables correctly. If neither of those work and your really up for it I would return the card.

Cheers,
Andrew
TEHCAKEISALIE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 @3.55 Ghz GIGABYTE GA-880GA-UD3H AM3 AMD 880G HDMI SATA 6Gb/ 9600 GT 512mb 8 Gigabytes Ripjaws 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1 Terabyte 7200 RPM WD Asus DVD/CD x52 Windows 7 Ultimate 64-bit 21.5 Full HD 
PowerCase
500 Watt OCZ Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
TEHCAKEISALIE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 @3.55 Ghz GIGABYTE GA-880GA-UD3H AM3 AMD 880G HDMI SATA 6Gb/ 9600 GT 512mb 8 Gigabytes Ripjaws 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1 Terabyte 7200 RPM WD Asus DVD/CD x52 Windows 7 Ultimate 64-bit 21.5 Full HD 
PowerCase
500 Watt OCZ Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
post #3 of 10
Are you folding or using SETI or something?
Asus G60VX
(9 items)
 
Future build?
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo T9550 ASUS Nvidia GTX 260m 4 GB 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Corsair Nova V32 SSD (Dead! Soon to be replace... Samsung Spinpoint M8 500GB Windows 8 Pro x64 1366x768 
Mouse
Logitech M305 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k 1155, possibly SLI GTX 560ti possibly, later SLI? 8GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB+ DVD DL Writer Something aftermarket? Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
1920x1080, 22"+ probably Something awesome 750W+ Something roomy, plain, moddable 
MouseMouse Pad
Something awesome for claw grip Something awesome 
  hide details  
Reply
Asus G60VX
(9 items)
 
Future build?
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Duo T9550 ASUS Nvidia GTX 260m 4 GB 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
Corsair Nova V32 SSD (Dead! Soon to be replace... Samsung Spinpoint M8 500GB Windows 8 Pro x64 1366x768 
Mouse
Logitech M305 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k 1155, possibly SLI GTX 560ti possibly, later SLI? 8GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
1TB+ DVD DL Writer Something aftermarket? Windows 7 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
1920x1080, 22"+ probably Something awesome 750W+ Something roomy, plain, moddable 
MouseMouse Pad
Something awesome for claw grip Something awesome 
  hide details  
Reply
post #4 of 10
Quote:
Originally Posted by andycludge;12048820 
try a different program such as the EVGA percision. if it still shows the GPU rate at 99-100% then take your GPU out and then put it back in and check to make sure you put in all the cables correctly. If neither of those work and your really up for it I would return the card.

Cheers,
Andrew

He has 2 AMD cards, he can't use precision

Try driver sweeper and roll back to 10.11 drivers
post #5 of 10
I had this problem as well with 10.10e, 10.11, and 10.12. When you install your drivers, make sure you install the display driver + catalyst control panel only. Don't install AVIVO and the rest of the apps.
Destructor
(28 items)
 
Daily Driver
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3770K @ 4.6GHz  ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 780 SC ACX SLI Corsair Dominator Platinum 2400 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Evo 500GB Samsung 840 Pro 256GB Samsung F3 1TB * 2  LG Blu-ray 12x 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 240L  Windows 8.1 Pro x64 QNIX QX2710 @ 100Hz Ducky Shine 3 YOTS Browns  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850 Corsair Obsidian 900D  Logitech G400 rev2 XTRAC PADS Ripper 
AudioAudioAudioOther
Sound Blaster Zx Logitech Z-5300e Sennheiser HD 558 + Zm-Mic1 Intel EXPI9301CTBLK 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 3610QM NVIDIA GT 650M  8GB Hyundai 1600MHz Samsung EVO 500GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
6x Blu-Ray Windows 8.1 Pro x64 15.6" FHD Backlit Chicklit 
MouseAudio
It's a laptop durr... Realtek HD Audio 
  hide details  
Reply
Destructor
(28 items)
 
Daily Driver
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3770K @ 4.6GHz  ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 780 SC ACX SLI Corsair Dominator Platinum 2400 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Evo 500GB Samsung 840 Pro 256GB Samsung F3 1TB * 2  LG Blu-ray 12x 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 240L  Windows 8.1 Pro x64 QNIX QX2710 @ 100Hz Ducky Shine 3 YOTS Browns  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850 Corsair Obsidian 900D  Logitech G400 rev2 XTRAC PADS Ripper 
AudioAudioAudioOther
Sound Blaster Zx Logitech Z-5300e Sennheiser HD 558 + Zm-Mic1 Intel EXPI9301CTBLK 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 3610QM NVIDIA GT 650M  8GB Hyundai 1600MHz Samsung EVO 500GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
6x Blu-Ray Windows 8.1 Pro x64 15.6" FHD Backlit Chicklit 
MouseAudio
It's a laptop durr... Realtek HD Audio 
  hide details  
Reply
post #6 of 10
Thread Starter 
Thanks for the quick response guys.

EVGA precision indeed doesnt work/launch for me.

No, I'm not folding or SETI or anything like that. I'm on a fresh install since last night, only STEAM with a few games installs, pretty much it..

I thought 10.11 drivers didnt have 6800's support?

yes, when I install my drivers I usually install with everything minus hydravison.. Maybe that could be it NitrousX? I really don't need everything else?
Edited by h00ahj - 1/17/11 at 7:30pm
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
post #7 of 10
Quote:
Originally Posted by h00ahj;12049084 
Thanks for the quick response guys.

EVGA precision indeed doesnt work/launch for me.

No, I'm not folding or SETI or anything like that. I'm on a fresh install since last night, only STEAM with a few games installs, pretty much it..

I thought 10.11 drivers didnt have 6800's support?

yes, when I install my drivers I usually install with everything minus hydravison.. Maybe that could be it NitrousX? I really don't need everything else?

Nope, all you need are the display drivers + CCC + hydravision (if you have multi monitors).
Destructor
(28 items)
 
Daily Driver
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3770K @ 4.6GHz  ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 780 SC ACX SLI Corsair Dominator Platinum 2400 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Evo 500GB Samsung 840 Pro 256GB Samsung F3 1TB * 2  LG Blu-ray 12x 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 240L  Windows 8.1 Pro x64 QNIX QX2710 @ 100Hz Ducky Shine 3 YOTS Browns  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850 Corsair Obsidian 900D  Logitech G400 rev2 XTRAC PADS Ripper 
AudioAudioAudioOther
Sound Blaster Zx Logitech Z-5300e Sennheiser HD 558 + Zm-Mic1 Intel EXPI9301CTBLK 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 3610QM NVIDIA GT 650M  8GB Hyundai 1600MHz Samsung EVO 500GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
6x Blu-Ray Windows 8.1 Pro x64 15.6" FHD Backlit Chicklit 
MouseAudio
It's a laptop durr... Realtek HD Audio 
  hide details  
Reply
Destructor
(28 items)
 
Daily Driver
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 3770K @ 4.6GHz  ASUS Sabertooth Z77 EVGA GTX 780 SC ACX SLI Corsair Dominator Platinum 2400 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Evo 500GB Samsung 840 Pro 256GB Samsung F3 1TB * 2  LG Blu-ray 12x 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 240L  Windows 8.1 Pro x64 QNIX QX2710 @ 100Hz Ducky Shine 3 YOTS Browns  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX850 Corsair Obsidian 900D  Logitech G400 rev2 XTRAC PADS Ripper 
AudioAudioAudioOther
Sound Blaster Zx Logitech Z-5300e Sennheiser HD 558 + Zm-Mic1 Intel EXPI9301CTBLK 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 3610QM NVIDIA GT 650M  8GB Hyundai 1600MHz Samsung EVO 500GB 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
6x Blu-Ray Windows 8.1 Pro x64 15.6" FHD Backlit Chicklit 
MouseAudio
It's a laptop durr... Realtek HD Audio 
  hide details  
Reply
post #8 of 10
Yeah. Install the bare minimum when it comes to ATI/AMD. Don't screw up your system any more than necessary with their buggy half-assed software.
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4930k @ 4.7GHz ASUS Rampage IV Black Edition 2 x GTX 580 SLI G.Skill Trident X @ 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Black OCZ Vertex 3 OCZ Vertex 2 Win 7 Pro 64 bit 
MonitorPowerCase
Dell U3014, 3 x Dell U2410 Corsair AX 1200 Caselabs M8, Reverse config 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4930k @ 4.7GHz ASUS Rampage IV Black Edition 2 x GTX 580 SLI G.Skill Trident X @ 2400MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
WD Black OCZ Vertex 3 OCZ Vertex 2 Win 7 Pro 64 bit 
MonitorPowerCase
Dell U3014, 3 x Dell U2410 Corsair AX 1200 Caselabs M8, Reverse config 
  hide details  
Reply
post #9 of 10
Thread Starter 
lol alright. Gonna uninstall - use driver sweeper/cleaner.net - crap cleaner -and reinstall 10.10e.. Don't wanna use 10.12 because I get random reboots with those and I'm not the only one either.. I'll report back
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
post #10 of 10
Thread Starter 
I reinstalled with only the 2 options selected and its still the same end result.. I don't know what else it could be? Any other ideas guys?
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
h00ah
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t 3.3Ghz ASUS M4A79 Deluxe Sapphire AMD 6870 CrossfireX 4GB 
Hard DriveCoolingMonitorPower
WD 500GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Thermaltake Big Typhoon VX ASUS VW246H 24" 1080p Cooler Master 1000W 
Case
Cool Master Centurion 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › GPU Load 99% while idle! help please!