Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Frustrated with overclocking 2600k on p67 Asus board
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Frustrated with overclocking 2600k on p67 Asus board - Page 4

post #31 of 47
Thread Starter 
I'm going to run through what you said and report back again.

I updated my BIOS to the new "beta" version of the Pro provided by Asus, which people say they are using. That didn't fix it but I'll try your suggestions above.

It's odd that at stock, the max speed my CPU goes is 3.4GHz, it's supposed to get 3.8GHz.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
post #32 of 47
Thread Starter 
I commend you for your efforts... but again, nothing.

I thought it would work this time.

What's happening is no matter what multiplier I set, my Bus Speed auto calibrates itself to a lower frequency.

I don't understand it.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
post #33 of 47
Go to sleep and start over tomorrow.
Amelia
(13 items)
 
Professional
(13 items)
 
RCPC#1
(17 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t MSI 890FX GD65 MSI Radeon HD5670 GSkill RipjawsX DDR3 PC3 12800 2x4GB CL8 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Black 1TB SATA III Samsung BD Zalman 9900MAX Windows 7 64 Professional 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC 22" LED Logitech Kingwin Lazer Platinum 500w Fractal Design R3 
Other
Samsung 470 SSD 128GB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 960T Asus M4A88T-VEVO Asus Strix R7 370 SuperTalent Perfomance 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
GSkill Snipers Monster Daytona Seagate Barracuda 500GB 7,200 RPM 16Mb cache Memorex DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H60 Windows 8N IBM 9494 19" LCD IBM 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair GS500 In Win H-Frame Wolfking OCZ Behemoth 
Audio
JBL Creature 
  hide details  
Reply
Amelia
(13 items)
 
Professional
(13 items)
 
RCPC#1
(17 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1100t MSI 890FX GD65 MSI Radeon HD5670 GSkill RipjawsX DDR3 PC3 12800 2x4GB CL8 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Black 1TB SATA III Samsung BD Zalman 9900MAX Windows 7 64 Professional 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC 22" LED Logitech Kingwin Lazer Platinum 500w Fractal Design R3 
Other
Samsung 470 SSD 128GB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 960T Asus M4A88T-VEVO Asus Strix R7 370 SuperTalent Perfomance 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
GSkill Snipers Monster Daytona Seagate Barracuda 500GB 7,200 RPM 16Mb cache Memorex DVD/RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H60 Windows 8N IBM 9494 19" LCD IBM 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair GS500 In Win H-Frame Wolfking OCZ Behemoth 
Audio
JBL Creature 
  hide details  
Reply
post #34 of 47
Quote:
Originally Posted by PaulWog View Post
I'm going to run through what you said and report back again.

I updated my BIOS to the new "beta" version of the Pro provided by Asus, which people say they are using. That didn't fix it but I'll try your suggestions above.

It's odd that at stock, the max speed my CPU goes is 3.4GHz, it's supposed to get 3.8GHz.
Also note that because all power enhanced states are on that your CPU will run at 1.6Ghz and 16x multiplier when sitting idle in Windows. If you want to see your overclock just put some load on your CPU using IBT or an application and moving it around the screen very fast you will see the multiplier jump up to 42x-45x-47x or whatever you set your CPU ratio to. Only way to see it always at 4.2Ghz-4.5Ghz-4.7Ghz is to disable EIST but you don't want to do that because Asus boards overclock better with them on. You don't want your PC to sit idle at 4.7Ghz anyways, so EIST downclocking to 1.6Ghz 16x multiplier will save you power. The CPU will throttle up to your overclock when it needs the power. But so far this is what Asus recommends and I don't have any instability problems yet even though I am using a crappy PSU.

No two CPU are the same so if your CPU don't work at 1.3v-1.35v then adjust voltage but it should run stable at that voltage at 4.2Ghz-4.5Ghz. I happen to got lucky and got a good batch so I can run 4.7Ghz easy with these settings.
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #35 of 47
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Redwoodz View Post
Go to sleep and start over tomorrow.
Yeh guess I will.

Argh... why does everyone else's bus frequency stay at 100 and mine doesn't?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
post #36 of 47
Quote:
Originally Posted by PaulWog View Post
Yeh guess I will.

Argh... why does everyone else's bus frequency stay at 100 and mine doesn't?
Check your ram, make sure you have them in the right DIMM slots, put them in the blue slots not the black one. When test putting them in the black slots my ram defaults to 1333. If your RAM is 1.65v try auto and leave the board to configure your ram to 1333. But with the newest BIOS you shouldn't have a problem with the FSB being changed. Make sure you clear your bios and turn off power while clearing it. If it doesn't boot at 45x at 1.35v then you might need more voltage maybe 1.37v.
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #37 of 47
Thread Starter 
I corrected the RAM issue, but that didn't fix the problem. I had them in the black slots by accident. I put them in the blue slots, removed my motherboard battery, put the motherboard battery back in, booted up, and tried overclocking. Still same problem.

It boots no matter what setting I put my processor to... the bus frequency just goes down to compensate.

[edit]: HWMonitor reports incorrect fan speeds on every fan as well. Not sure if that's an indication of anything to do with the BIOS (all fans are between 100-200RPM, which is incorrect).
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
post #38 of 47
Thread Starter 
Update: I tested the RAM and figured out it's not the RAM which is causing it.

I tested with turbo off, and my bus speed goes to 100MHz properly.

When I turn turbo on: My bus speed goes wonky all over the map.

Do I have a defective processor, or a defective motherboard? Doesn't make sense that I get great performance, just I don't get turboboost technology coz it doesn't do anything.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
post #39 of 47
Quote:
Originally Posted by PaulWog View Post
Update: I tested the RAM and figured out it's not the RAM which is causing it.

I tested with turbo off, and my bus speed goes to 100MHz properly.

When I turn turbo on: My bus speed goes wonky all over the map.

Do I have a defective processor, or a defective motherboard? Doesn't make sense that I get great performance, just I don't get turboboost technology coz it doesn't do anything.
I think it's more likely it's a bad board than a bad CPU. I've never gotten a bad CPU before. At default settings if your bus speed is all wonky then it's definitely the board. It should display 100 with defaults, but when I did have my ram installed in the slots not recommended for dual channel my bus speed was a bit weird jumping all over the place in CPUZ. But supposedly this bios is still beta.
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #40 of 47
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by anoob View Post
I think it's more likely it's a bad board than a bad CPU. I've never gotten a bad CPU before. At default settings if your bus speed is all wonky then it's definitely the board. It should display 100 with defaults, but when I did have my ram installed in the slots not recommended for dual channel my bus speed was a bit weird jumping all over the place in CPUZ. But supposedly this bios is still beta.
Yeh problem for me is the RAM is in the right spots now. With turboboost off the bus is fine. With turboboost on the bus speed is not fine.

It's going to be really annoying explaining this one to NCIX (I shop in person).

I returned a GTX 460 which had crashing drivers and caused BSOD's. I returned a 950W Power Supply (Corsair) because it caused a high pitched buz. And now this. Wow... ridiculous!

I have the worst luck ever.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k Asus P8P67 Pro Sapphire 5770 1GB 8GB 1600MHz G.Skill 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD Blue SATA3 CD/DVD & Bluray Windows 7 27" BenQ 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Professional 850W Silverstone Strider NZXT Phantom (Black) Rat 7 
Mouse Pad
Steelseries SX 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Frustrated with overclocking 2600k on p67 Asus board