Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › New W7 Install Hangs on "Starting Windows"
New Posts  All Forums:Forum Nav:

New W7 Install Hangs on "Starting Windows"

post #1 of 38
Thread Starter 
My old computer boots up W7 32 bit in 30 seconds. My new computer (see specs below) takes well over a minute to boot and there are no programs installed. It is W7 64 bit. It is a fresh install of W7 with motherboard drivers installed and W7 updated. It seems to hang for a while on the black screen "starting windows." Is anyone else experiencing anything similar. I expected my new computer to be faster. The BIOS isn't so fast but after that it should be very fast on the 120GB SSD.

Thanks, Kent
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #2 of 38
Have you tried defragging your system drive! first, run disk clean up and delete unnecessary files including old restore points and then run a thorough defrag. I like tuneups defragger, windows one will do too.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
post #3 of 38
Thread Starter 
Thanks for the ideas leopold1985. It is an SSD so I shouldn't defrag it. But I will get rid of the restore points. I wouldn't have thought that would slow things down so much but I will try it. I am willing to try anything at this point. Thanks again.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #4 of 38
Thanks for correcting me never had an ssd so had no idea about the defrag issue, anyway... while you are at it, also try disabling unwanted system services.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
post #5 of 38
Did you tried booting with all your system on stock?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k Asus p8p67 Deluxe MSI GTX 570 Twin Frozr III SLI Corsair Vengeance 8GB 1866 Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Spinpoint F3 Raid0 WD green 2tb OCZ vertex 120gb Lite on DVD Burner Lightscribe  Windows 7 ultimate 64 bit ASUS VK286Q Led Monitor 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair AX 850W Cooler Master HAF-X Logitech G700 
Mouse Pad
Razer Vespula 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k Asus p8p67 Deluxe MSI GTX 570 Twin Frozr III SLI Corsair Vengeance 8GB 1866 Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Spinpoint F3 Raid0 WD green 2tb OCZ vertex 120gb Lite on DVD Burner Lightscribe  Windows 7 ultimate 64 bit ASUS VK286Q Led Monitor 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G510 Corsair AX 850W Cooler Master HAF-X Logitech G700 
Mouse Pad
Razer Vespula 
  hide details  
Reply
post #6 of 38
Thread Starter 
Esmil: Thanks do you mean stock speed and no OC. Yes I have tried that. I have also tried disabling all peripherals I am not using. That didn't do anything. I am wondering if it is 32 bit vs 64 bit. This is the first time I have used 64 bit. Then I found this online:

"I think it is the nature of the beast. I have Win 7 32 and 64 on separate boots. 32 fully boots in 90 seconds and the 64 in 2mins and 10 seconds. I just custom built this machine and know there are no cobwebs in it."

So do you think it is just the nature of 64 bit to be slower? I also wondered if it was a driver but haven't been able to isolate anything yet.

I have a Windows 7 key that I bought with a 64 bit W7 DVD from my school. If I decide to go back to 32 bit do you know if I can use the 64 bit key but on the 32 bit install. I may have to ask my school to see if they know. If 64 bit is this slow I am not sure yet if I want it. Maybe it is fine once booted.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #7 of 38
try replace the sata cable. me and my mate are haveing to the replace sata cables at college because the hanging on strat up and takeing an age to load.
Main Rig
(15 items)
 
Work Rig
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k Asus X99 Deluxe MSI GTX980 Ti Gaming/EK GPU Block Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
M4 128GB,C300 128GB, F3 1TB  480mm RAD, 655/top, 250mm RES, EK LX CPU Block windows 7 PRO 64bit Asus PB278Q 
PowerCase
Enermax Platimax 1500W Cosmos S 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k ASUS P8Z77-V MSI GT 610 1GB Corsair 1333mhz 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Intel 330 60GB Cooler Master Hyper 212 EVO W7 Corsair CX500M 
Case
Cooler Master Elite 334U 
  hide details  
Reply
Main Rig
(15 items)
 
Work Rig
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k Asus X99 Deluxe MSI GTX980 Ti Gaming/EK GPU Block Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
M4 128GB,C300 128GB, F3 1TB  480mm RAD, 655/top, 250mm RES, EK LX CPU Block windows 7 PRO 64bit Asus PB278Q 
PowerCase
Enermax Platimax 1500W Cosmos S 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k ASUS P8Z77-V MSI GT 610 1GB Corsair 1333mhz 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Intel 330 60GB Cooler Master Hyper 212 EVO W7 Corsair CX500M 
Case
Cooler Master Elite 334U 
  hide details  
Reply
post #8 of 38
Thread Starter 
Thanks driftingforlife. Have you found your sata cable is defective or just poor quality. So you replaced the cable and W7 starts up faster? I wonder if this is a common problem since you and your mate had the same problem.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #9 of 38
we have been going though 2 sata cables a week on xp pcs, we both think thay are crap quilty and are dieing.
Main Rig
(15 items)
 
Work Rig
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k Asus X99 Deluxe MSI GTX980 Ti Gaming/EK GPU Block Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
M4 128GB,C300 128GB, F3 1TB  480mm RAD, 655/top, 250mm RES, EK LX CPU Block windows 7 PRO 64bit Asus PB278Q 
PowerCase
Enermax Platimax 1500W Cosmos S 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k ASUS P8Z77-V MSI GT 610 1GB Corsair 1333mhz 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Intel 330 60GB Cooler Master Hyper 212 EVO W7 Corsair CX500M 
Case
Cooler Master Elite 334U 
  hide details  
Reply
Main Rig
(15 items)
 
Work Rig
(9 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5820k Asus X99 Deluxe MSI GTX980 Ti Gaming/EK GPU Block Corsair 16GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
M4 128GB,C300 128GB, F3 1TB  480mm RAD, 655/top, 250mm RES, EK LX CPU Block windows 7 PRO 64bit Asus PB278Q 
PowerCase
Enermax Platimax 1500W Cosmos S 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k ASUS P8Z77-V MSI GT 610 1GB Corsair 1333mhz 16GB 
Hard DriveCoolingOSPower
Intel 330 60GB Cooler Master Hyper 212 EVO W7 Corsair CX500M 
Case
Cooler Master Elite 334U 
  hide details  
Reply
post #10 of 38
Thread Starter 
I think I am getting somewhere. I installed W7 32 bit to compare with a clean install of W7 64 bit and there was little to no difference in boot times. I then plugged in my new 3TB hard drive that I have been using as a data drive and started up W7 again. This is what the culprit is. It hangs for over 30 seconds. I am not sure if I need a special driver for it or something else. W7 installed a driver for it and it appears to be working normally so I will have to look for something.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i-7-2600K at 4701 MHz Gigabyte P67A-UD7-B3 MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC G.Skill Ripjaws 2X4GB DDR3 2000 
Hard DriveOSPowerCase
Intel 120GB X25-M G2 SSD | Hitachi 3TB 7K3000 Windows 7 Ultimate 64 Bit Corsair AX850 Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › New W7 Install Hangs on "Starting Windows"