Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › C300 being weird?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

C300 being weird?

post #1 of 11
Thread Starter 
So I wanted to test out my new ram and I decided to run WEI on Windows 7 today.

What I noticed that my Storage score dropped to 7.5 from 7.9.
"The hell is going on here?" was the first thing I said when I saw the result. Reran the test the again and the storage score went up to 7.7.


Decided to run a quick benchmark and this is what I get.




On the lastest firmware and have achi and drivers active.

I assume this is normal after months of use and the drive itself is 3/4 full of stored data?
post #2 of 11
What Firmware do you have? The 001 and 002 are known to have this issue. Degrading performance over time. Update to 006 and it will fix it. Other than that, what drivers are you using?

EDIT: wow, sorry missed that last line on the first read through. Did you download drivers, or use the default ones installed?
Just for Email
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 BE @3.2 GHz Gigabyte GA-MA790XT HIS Radeon HD 4850 1GB @ 700/1050 4GB G.Skill 1333 MHz DDR3 @ 7-7-7-20 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB 7200RPM WD LG 22X DVD+R Vista Home Premium 64 22" Gateway 
PowerCase
Corsair 650TX Antec 902 
  hide details  
Reply
Just for Email
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 BE @3.2 GHz Gigabyte GA-MA790XT HIS Radeon HD 4850 1GB @ 700/1050 4GB G.Skill 1333 MHz DDR3 @ 7-7-7-20 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB 7200RPM WD LG 22X DVD+R Vista Home Premium 64 22" Gateway 
PowerCase
Corsair 650TX Antec 902 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Do you have disk caching enabled?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 4.15 @ ~1.39v HT ON, Turbo Off EVGA x58 3x SLI 2x EVGA GTX 980 SLI (watercooled), 1x EVGA GTX ... 6 GB 1600 OCZ DDR3 Gold Edition 7-7-7-18 @1475Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 840 SSD 250GB, 2xSamsungF3 1TB (Raid0) 22x Super Multi, 8x Blu-ray Reader Windows 7 Ultimate x64 2x Yamakasi Catleap Q270s (2560x1440) 
PowerCaseMouseAudio
Kingwin 1000w Platinum HAF 932 Black Interior Logitech G500 Logitech Z5500 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Also, look through this guide, and follow most of the tweaks. A lot of them are preferences, but some can actually really hurt your SSD if not changed:

http://www.ocztechnologyforum.com/fo...mp-Utilities-*
Just for Email
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 BE @3.2 GHz Gigabyte GA-MA790XT HIS Radeon HD 4850 1GB @ 700/1050 4GB G.Skill 1333 MHz DDR3 @ 7-7-7-20 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB 7200RPM WD LG 22X DVD+R Vista Home Premium 64 22" Gateway 
PowerCase
Corsair 650TX Antec 902 
  hide details  
Reply
Just for Email
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 720 BE @3.2 GHz Gigabyte GA-MA790XT HIS Radeon HD 4850 1GB @ 700/1050 4GB G.Skill 1333 MHz DDR3 @ 7-7-7-20 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
640GB 7200RPM WD LG 22X DVD+R Vista Home Premium 64 22" Gateway 
PowerCase
Corsair 650TX Antec 902 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by bigal1542 View Post
What Firmware do you have? The 001 and 002 are known to have this issue. Degrading performance over time. Update to 006 and it will fix it. Other than that, what drivers are you using?

EDIT: wow, sorry missed that last line on the first read through. Did you download drivers, or use the default ones installed?
Yeah I updated the firmware when it was first released


Not sure if I have disk caching enabled, but I most likely do.
post #6 of 11
Thread Starter 
Ah simple fix, moved my page file off from the SSD to one of my HDD.
post #7 of 11
Why would you move the page file? Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle far better than a HDD.

As for the C300 degrading, this will happen with all SSDs over time. Performing a secure erase will bring the drive back tho I wouldn't perform one too often. Mine went from 7.9 down to 7.7.
Edited by tw33k - 1/22/11 at 9:22pm
post #8 of 11
ok first off 002 has no problem with degrading performance over time. 002 is a HUGE improvement over 001, and DO NOT flash to 006. 002 is the best firmware without problems. IGC is very strong on 002.
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
X99 Main Rig
(10 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5960X Extreme Edition @ 4.5GHz Always Changing VisonTek R9 290 G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) DDR4 @ 3200MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 128GB M.2 PCI-E 4x SSD Apotop 256GB SSD 1.82TB NAS Noctua NH-D15 with both fans 
OSPower
Win7 Pro Enermax 1000W 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
mine went frmo 7.9 to 5.9, then i reinstalled and was all good (Y) though that isnt really a practical fix. i just need to do one anyway.
TRIM the drive. it should bring performance back.
     
CPUCPUMotherboardGraphics
Xeon x5650 Xeon X5650 EVGA Classified SR2 EVGA GTX 680 FTW 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 680 FTW 24 GB DDR3 1600Mhz C9 1 TB WD Black 1 TB WD Black 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1 TB WD Black 1 TB WD Black Kington Hyper X 3k 120GB OCZ Vertex 3 120GB 
OSPower
Windows 8 Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050w 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k Intel ES ASrock X79 Extreme4-m GTX 680 16GB 1600Mhz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
240GB Samsung EVO SSD 2TB WD Green DVDrw Cooler Master Nepton 240m 
OSPowerCase
Windows 7 Ultmate Cooler Master VS550 Cooler Master Silencio 352 
  hide details  
Reply
     
CPUCPUMotherboardGraphics
Xeon x5650 Xeon X5650 EVGA Classified SR2 EVGA GTX 680 FTW 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 680 FTW 24 GB DDR3 1600Mhz C9 1 TB WD Black 1 TB WD Black 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
1 TB WD Black 1 TB WD Black Kington Hyper X 3k 120GB OCZ Vertex 3 120GB 
OSPower
Windows 8 Cooler Master Silent Pro Hybrid 1050w 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k Intel ES ASrock X79 Extreme4-m GTX 680 16GB 1600Mhz DDR3 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
240GB Samsung EVO SSD 2TB WD Green DVDrw Cooler Master Nepton 240m 
OSPowerCase
Windows 7 Ultmate Cooler Master VS550 Cooler Master Silencio 352 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Quote:
Originally Posted by Sin0822 View Post
ok first off 002 has no problem with degrading performance over time. 002 is a HUGE improvement over 001, and DO NOT flash to 006. 002 is the best firmware without problems. IGC is very strong on 002.
It's exactly as this poster says. I've been on their forums and the C300 firmware 006 has a problem where the HDD will stall for very short periods of time. For benchmarkers, gamers, and anyone else doing demanding things this is a pain in the arse. Crucial has yet to do anything about it. I flashed to 006 when I got the drive and had no idea. Now my WoW will minifreeze from time to time (annoying as hell cus I pvp a lot).

Is there anyway to downgrade firmware to 002?
Edit: Read up on the downgrade thing and apparently it's physically possible to downgrade but the drive becomes like dead until you upgrade again.
Edited by Plasma - 1/24/11 at 12:10pm
Sapphire
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 940 BE @3.6 ghz Gigabyte MA790X-UD4P Sapphire Radeon 7950 8gb G.Skill 1066 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB Windows 7 Ultimate x64 Asus 24 inch Steelseries 6Gv2 
PowerCaseMouse
550 Watt Antec 1200 Razer Lachesis 
  hide details  
Reply
Sapphire
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom 940 BE @3.6 ghz Gigabyte MA790X-UD4P Sapphire Radeon 7950 8gb G.Skill 1066 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB Windows 7 Ultimate x64 Asus 24 inch Steelseries 6Gv2 
PowerCaseMouse
550 Watt Antec 1200 Razer Lachesis 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › C300 being weird?