Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Stable at 4Ghz before, but not anymore???? Please help.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Stable at 4Ghz before, but not anymore???? Please help. - Page 2

post #11 of 23
Thread Starter 
Here's the test I did yesterday, ran for 17 hours with no errors. Vcore: 1.2625, QPI/DRAM: 1.2625, DRAM Bus: 1.64.

I actually lowered the the voltages to the way they were before I got these errors and memtest came up error free, so I guess this rules out the ran and I should concentrate on CPU stability with Linx.

edit: And why is Memtest reporting the wrong RAM? I physically checked the ram chips and they're the ones listed in my sig.


Edited by i7monkey - 1/25/11 at 11:24am
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #12 of 23
Thread Starter 
So I ran Linx with the same voltages as the successful mem test above (Vcore 1.2625, QPI/DRAM 1.2625, DRAM 1.64), and I got errors again.

So I upped the Vcore to 1.29ish and the QPI/Dram to 1.32ish. I just ran Linx and for some reason my speed was at 2032Mhz during load. WTH is going on? Real temp was showing the wrong speed as well. When I stopped Linx it went back up to normal speed.

My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #13 of 23
CPU-Z is rarely wrong, but it can be at times. If the internal censor is faulty, temperatures will be reported incorrectly on software monitors.

One easy way to check this is to run a CPU benchmark, such as Vantage. If you see anything abnormally low, then your CPU is down clocking at load. If the scores look normal, then this is probably just incorrect software readings.

i7's, I believe are designed to throttle or downclock (or even shutdown if it goes above tjmax). Seeing how you are running a WL, I doubt this is the case, but I would go back and make sure there isn't anything wrong with your temperatures.

I hope this helps.
Mugendramon
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k ASrock Z87 Extreme6 R9 290 Crossfire Samsung 8GB DDR3 2133mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
WD Black 1T Samsung Spinpoint F3 1 TB EK Supreme HF Rev 2.0  HW GTX 360 Rad 
CoolingOSMonitorPower
EK Acetal waterblock W7 64 bit Yamakasi Catleap Q270 2560x1440p Corsair AX850 
CaseAudio
Corsair 800D Creative Titanium HD  
  hide details  
Reply
Mugendramon
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k ASrock Z87 Extreme6 R9 290 Crossfire Samsung 8GB DDR3 2133mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
WD Black 1T Samsung Spinpoint F3 1 TB EK Supreme HF Rev 2.0  HW GTX 360 Rad 
CoolingOSMonitorPower
EK Acetal waterblock W7 64 bit Yamakasi Catleap Q270 2560x1440p Corsair AX850 
CaseAudio
Corsair 800D Creative Titanium HD  
  hide details  
Reply
post #14 of 23
Thread Starter 
Temps are fine, so I'm assuming it's temporarily faulty software.

I'm running everything at stock now and seeing if Linx still gives me errors. I honestly don't know how I could start failing at Linx when I haven't changed any settings or upgraded any hardware. I originally ran a battery of tests for long periods of time (memtest, linx, p95) and it was all stable, I have no idea how it could suddenly be unstable now
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #15 of 23
Quote:
Originally Posted by i7monkey View Post
I originally ran a battery of tests for long periods of time (memtest, linx, p95) and it was all stable, I have no idea how it could suddenly be unstable now
I'm fairly certain this is due to chip degradation.
Mugendramon
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k ASrock Z87 Extreme6 R9 290 Crossfire Samsung 8GB DDR3 2133mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
WD Black 1T Samsung Spinpoint F3 1 TB EK Supreme HF Rev 2.0  HW GTX 360 Rad 
CoolingOSMonitorPower
EK Acetal waterblock W7 64 bit Yamakasi Catleap Q270 2560x1440p Corsair AX850 
CaseAudio
Corsair 800D Creative Titanium HD  
  hide details  
Reply
Mugendramon
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4670k ASrock Z87 Extreme6 R9 290 Crossfire Samsung 8GB DDR3 2133mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
WD Black 1T Samsung Spinpoint F3 1 TB EK Supreme HF Rev 2.0  HW GTX 360 Rad 
CoolingOSMonitorPower
EK Acetal waterblock W7 64 bit Yamakasi Catleap Q270 2560x1440p Corsair AX850 
CaseAudio
Corsair 800D Creative Titanium HD  
  hide details  
Reply
post #16 of 23
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by youra6 View Post
I'm fairly certain this is due to chip degradation.
OMG, really?

It can't be due to software errors? Or software updates? Or a PSU issue (I did recently replace my 22" inch Samsung with a 27" Samsung, could it be due to that)?

And how can it be degrading? I never ran it at high temps (though in the beginning I was a noob and had it running at 3.5Ghz with EVERYTHING on AUTO for months).

I know I'm wrong, but would buying a PSU help?

I ran memtest for 17 hours (first post on this page) and everything seemed fine, could it be a bug in Linx? I know, I know, it's probably not
Edited by i7monkey - 1/25/11 at 7:30pm
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #17 of 23
Thread Starter 
I did the following test 2 months ago and it ran fine (100 runs on linx with all the ram being used over 19+ hours, same voltages and everything).




Now it won't even run for 2 hours without giving me errors
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #18 of 23
Thread Starter 
As a side note, I regularly did P95 and sometimes Linx tests to see what my temps were for a long time now, could this be causing "degradation"? I never knew running stability tests would degrade your CPU like this, considering that my voltages aren't even that high!

Can someone please help?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
post #19 of 23
have you tried tweaking the vcore a bit? give it a few tries in each direction from where it started and see what happens, you are well below the Vcore level where you should not run it at (1.4V) so you dont have to worry. If you have not tried it yet i still think that is what you should do. If you have then it may be chip degredation and then you might have to up the Vcore a little more or lower the OC.
Dream Machine
(21 items)
 
 
My laptop
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4790K ASUS Maximus VI Hero EVGA GTX780Ti 16GB G.Skill Trident X 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500GB EK Supremacy EK GTX780Ti block Alphacool NexXxoS XT45 420 
CoolingCoolingOSMonitor
Alphacool NexXxoS UT60 280 x8 Noctua NF-A14 PWM fans Windows 10 64-bit BenQ XL2430T 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XL2420T Realforce Tenkeyless 45g Corsair AX860i Corsair 750D 
MouseMouse PadAudio
Logitech G Pro Logitech G640 Sennheiser Game One 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 @ 4.2GHz Gigabyte GA-X58A-UD3R rev. 2 EVGA GeForce GTX 580 6GB DDR3 OCZ Platinum @ 1600 6-8-6-24 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial C300 Samsung HDD Noctua NH-D14 with 3 NF-P14 fans Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XL2420T Realforce 87UB Corsair HX850W HAF-X 
MouseMouse PadAudio
Zowie FK Artisan Hayate ASUS Xonar Essence STX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3610QM N56VZ NVIDIA GT650M 2GB 8GB 
Hard DriveOptical DriveOSKeyboard
Samsung 830 256GB Fancy Blu-Ray burner Windows 64-bit backlit 
PowerMouse Pad
battery or wall yes 
  hide details  
Reply
Dream Machine
(21 items)
 
 
My laptop
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4790K ASUS Maximus VI Hero EVGA GTX780Ti 16GB G.Skill Trident X 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500GB EK Supremacy EK GTX780Ti block Alphacool NexXxoS XT45 420 
CoolingCoolingOSMonitor
Alphacool NexXxoS UT60 280 x8 Noctua NF-A14 PWM fans Windows 10 64-bit BenQ XL2430T 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XL2420T Realforce Tenkeyless 45g Corsair AX860i Corsair 750D 
MouseMouse PadAudio
Logitech G Pro Logitech G640 Sennheiser Game One 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 @ 4.2GHz Gigabyte GA-X58A-UD3R rev. 2 EVGA GeForce GTX 580 6GB DDR3 OCZ Platinum @ 1600 6-8-6-24 1T 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Crucial C300 Samsung HDD Noctua NH-D14 with 3 NF-P14 fans Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
BenQ XL2420T Realforce 87UB Corsair HX850W HAF-X 
MouseMouse PadAudio
Zowie FK Artisan Hayate ASUS Xonar Essence STX 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 3610QM N56VZ NVIDIA GT650M 2GB 8GB 
Hard DriveOptical DriveOSKeyboard
Samsung 830 256GB Fancy Blu-Ray burner Windows 64-bit backlit 
PowerMouse Pad
battery or wall yes 
  hide details  
Reply
post #20 of 23
Thread Starter 
deleted
Edited by i7monkey - 1/26/11 at 9:32am
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7] [*T] [Intel iGPU] [*] 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[*] [Windows 7 Professional 64-bit] [Samsung SyncMaster P2770FH 27" 1080P] [Logitech MK320 cordless] 
PowerCaseMouse
[Corsair AX1200] [Corsair Obsidian 800D] [Logitech MK300 cordless] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Stable at 4Ghz before, but not anymore???? Please help.