Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › my 6870's dying?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

my 6870's dying? - Page 3

post #21 of 52
You shouldn't apply TIM to VRM's, you apply thermal tape if you're going to replace it.

And it sounds like you've simply pumped too many volts through your cards for too long, and now they've degraded. This happens to CPU's as well; just because your CPU does 5.0GHz @ 1.5V's right now doesn't mean it'll be doing it two weeks from now.

Also, good luck RMAing cards when they work fine @ stock speeds.

$0.02
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i5 2500K @ 4.2GHz - 1.18V [Asus] P8P67 Deluxe [MSI/Gigabyte] 2x GTX 470's in SLI [Corsair] 8GB Vengeance 1600MHz, CL8 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[Intel] 40GB X25-V, [WD] 500GB Caviar Black [Microsoft] Windows 7 (Pre-Install Slimmed) x64 [Asus] 25.5" 1920x1200 [Logitech] G11 
PowerCaseMouse
[Corsair] HX 850W [Corsair] 600T [Logitech] G5 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i5 2500K @ 4.2GHz - 1.18V [Asus] P8P67 Deluxe [MSI/Gigabyte] 2x GTX 470's in SLI [Corsair] 8GB Vengeance 1600MHz, CL8 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[Intel] 40GB X25-V, [WD] 500GB Caviar Black [Microsoft] Windows 7 (Pre-Install Slimmed) x64 [Asus] 25.5" 1920x1200 [Logitech] G11 
PowerCaseMouse
[Corsair] HX 850W [Corsair] 600T [Logitech] G5 
  hide details  
Reply
post #22 of 52
Thread Starter 
they never went to 1.3V

how did degradation happen?


Quote:
Originally Posted by DV9 View Post
You shouldn't apply TIM to VRM's, you apply thermal tape if you're going to replace it.

And it sounds like you've simply pumped too many volts through your cards for too long, and now they've degraded. This happens to CPU's as well; just because your CPU does 5.0GHz @ 1.5V's right now doesn't mean it'll be doing it two weeks from now.

Also, good luck RMAing cards when they work fine @ stock speeds.

$0.02
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
post #23 of 52
Quote:
Originally Posted by Yoko Littner View Post
they never went to 1.3V

how did degradation happen?
I've seen quite a few running 1.3v+ and run fine but those are 5000 cards and again individual cards can vary. Why don't you take out 1 card and test the other, do the same for both. Maybe one card is bad but its affecting the other or whatever. As for the cards degrading, it really depends how long you ran them at ___ voltage and for how long. Again it doesn't just have to be the cores, it could be the VRMs, or anything else that was getting too hot or just couldn't handle it. No 2 things can ever be the same so if one person can run 1.3v doesn't mean your hardware may/may not. I personally never run overclocked, ever, unless its benching or on stock volts and temps are low (along with noise!). So, how long did you run them for at 1.27v? Since they should reset to 2D during idle i doubt the 1.27v voltage stuck so... technically it wasnt "24/7".
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
post #24 of 52
Thread Starter 
2 month's? i would say.

Basically they jsut crashed when they didnt before.

Quote:
Originally Posted by Razi3l View Post
I've seen quite a few running 1.3v+ and run fine but those are 5000 cards and again individual cards can vary. Why don't you take out 1 card and test the other, do the same for both. Maybe one card is bad but its affecting the other or whatever. As for the cards degrading, it really depends how long you ran them at ___ voltage and for how long. Again it doesn't just have to be the cores, it could be the VRMs, or anything else that was getting too hot or just couldn't handle it. No 2 things can ever be the same so if one person can run 1.3v doesn't mean your hardware may/may not. I personally never run overclocked, ever, unless its benching or on stock volts and temps are low (along with noise!). So, how long did you run them for at 1.27v? Since they should reset to 2D during idle i doubt the 1.27v voltage stuck so... technically it wasnt "24/7".
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
post #25 of 52
At one time I thought my 5870 was degrading, turns out the tim was degraded.
Reapplied the tim and my usual oc was again attainable.

Oh and testing each card individually will help in drawing a conclusion.
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
Mighty-iTX
(12 items)
 
One foot in..
(17 items)
 
mATX
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-4770K M7-Impact Strix GTX980 Samsung 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M4 256 Glacer 240L W8.1 K272HUL 
KeyboardPowerCaseMouse
Saitek Seasonic X-650 Prodigy MX518 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
4770K/45/43 Maximus VI Extreme R290X R290X 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung Crucial M4 64GB RAIDR LSSWM 
CoolingOSMonitorKeyboard
Cooler Master Glacer 7 Ultimate 64 SyncMaster Eclipse 
PowerCaseMouseMouse Pad
XFX 1050 BE 600T Silver MX518 Desk 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-4330 Z87 Gryphon GTX690 G.Skill RipJawsX 
Hard DriveCoolingOSMonitor
WD Blacks Hyper 212 W8.1 ACER 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Ultra X3 1000w Corsair 230T Orange Razer 
  hide details  
Reply
post #26 of 52
Thread Starter 
i may have to try this.



Quote:
Originally Posted by grunion View Post
At one time I thought my 5870 was degrading, turns out the tim was degraded.
Reapplied the tim and my usual oc was again attainable.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
post #27 of 52
Quote:
Originally Posted by Yoko Littner View Post
2 month's? i would say.

Basically they jsut crashed when they didnt before.
Welcome to the degradation of silicon.

This happens when you pump too many volts through a chip. Even if they were stable at one point they'll never be stable at the same volts ever again.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i5 2500K @ 4.2GHz - 1.18V [Asus] P8P67 Deluxe [MSI/Gigabyte] 2x GTX 470's in SLI [Corsair] 8GB Vengeance 1600MHz, CL8 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[Intel] 40GB X25-V, [WD] 500GB Caviar Black [Microsoft] Windows 7 (Pre-Install Slimmed) x64 [Asus] 25.5" 1920x1200 [Logitech] G11 
PowerCaseMouse
[Corsair] HX 850W [Corsair] 600T [Logitech] G5 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel] i5 2500K @ 4.2GHz - 1.18V [Asus] P8P67 Deluxe [MSI/Gigabyte] 2x GTX 470's in SLI [Corsair] 8GB Vengeance 1600MHz, CL8 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
[Intel] 40GB X25-V, [WD] 500GB Caviar Black [Microsoft] Windows 7 (Pre-Install Slimmed) x64 [Asus] 25.5" 1920x1200 [Logitech] G11 
PowerCaseMouse
[Corsair] HX 850W [Corsair] 600T [Logitech] G5 
  hide details  
Reply
post #28 of 52
2 months isn't all that long but damage can still happen i guess. I'd say take 1 out and test the other, do it for both. It could just be that they are getting exposed to too much heat or something. I had similar issues with my 470 where after a certain amount of voltage was applied (1 time), it would refuse to do the same clocks with any voltage, but thats because it was getting far too hot.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4300Mhz Biostar TP67XE Waiting to buy a new one 8GB 1600Mhz 7-8-7-21 1T 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 SSD [250GB] Antec H20 620 Windows 7 x64 Acer S242HL 
PowerCase
Thermaltake 775W NZXT Phantom [White] 
  hide details  
Reply
post #29 of 52
Well, my guess is that dust has accumulated in the heatsinks and it could be causing uneven air flow in some parts.
So maybe the video ram, for example, isn't being properly cooled and since video ram doesn't have temperature sensors (i think), it wont appear on any temp monitoring software. So, try cleaning both video cards of dust =)

Quote:
Originally Posted by Horsemama1956 View Post
Good luck RMAing them because they won't overclock.
very true
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 - 750 @ 3.35GHz (159x21), Cooled by Hy... Asus P7P55D Pro Sapphire AMD Radeon R9 270X OC x2 4GB (8gb) Kingston DDR3 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
x2 500gb and a 1000gb CD/DVD RW drive Windows 7 Premium x64 22" Samsung SyncMaster 2233 120Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Internet 350 Antech True Power 750watt Coolermaster Storm Scout Gigabyte M7 800/1600/3200dpi 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 - 750 @ 3.35GHz (159x21), Cooled by Hy... Asus P7P55D Pro Sapphire AMD Radeon R9 270X OC x2 4GB (8gb) Kingston DDR3 1600MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
x2 500gb and a 1000gb CD/DVD RW drive Windows 7 Premium x64 22" Samsung SyncMaster 2233 120Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Internet 350 Antech True Power 750watt Coolermaster Storm Scout Gigabyte M7 800/1600/3200dpi 
  hide details  
Reply
post #30 of 52
Thread Starter 
no dust in them.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 4.2GHZ @1.325 (HT on) Asus Rampage II Extreme X58 None. 6GB corsair i7 dominator CAS7 DDR3 Elpida Hypers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2X WD 500GB Caviar black Raid-0 + 1TB Caviar Green Samsung superwrite master Windows 7 X64 home premium SP1 Samsung Syncmaster 2243 
KeyboardPowerCaseMouse
Razor Lycosa + Das keyboard II Themaltake toughpower 1200watt Coolermaster HAF X Razor Deathadder 3500Dpi 
Mouse Pad
none. 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › my 6870's dying?