Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Strange, New Problem...
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Strange, New Problem...

post #1 of 14
Thread Starter 
My system called "White Whale" has developed a new glich. I've never seen this, but it "smells" like a processor problem. Here it is: While gaming, the thing gets "hung up" for about a second at a time. Both the graphics and the sound get stuck in what I would call a "loop." It doesn't matter what game is being played - even Quakelive which is an in-browser game - it will get this short little loop happen at random times during game play. Any ideas? Could this be the result of the chip starting to go bad? Could something like that solely be a VGA issue even though it involves sound as well as graphics?

Here's the link to the machine in question: http://www.overclock.net/system.php?i=63566
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
post #2 of 14
I get this issue with all valve games :s
:3
(10 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k Asus P8Z77-I Deluxe GTX 680 2GB 16GB Corsair vengeance  
Hard DriveOSMonitorPower
2x 250GB HyperX Windows 7 SP1 x64 Benq G2420HD XFX 650W 
CaseAudio
lian li pc-q08b On-board 
CPUMotherboardGraphicsRAM
phenom II X4 955 C3 @ 4.2ghz 1.4v ASUS M4A79T Deluxe Radeon HD 5870 crossfire 940/1300 8GB corsair ddr3 1600mhz 7-8-7-20@1.75v 
Hard DriveCoolingCoolingOS
120GB Kingston HyperX SSD, 250gb HDD x3 +660Gb 5870 Accelero Xtreme Corsair H100  win 7 ultimate 64bit (stipped to bone) 
MonitorPowerCase
Benq G2420HD XFX Pro 650W (sleeved) (seasonic in disguise) Bitfenix Colossus 
  hide details  
Reply
:3
(10 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
2600k Asus P8Z77-I Deluxe GTX 680 2GB 16GB Corsair vengeance  
Hard DriveOSMonitorPower
2x 250GB HyperX Windows 7 SP1 x64 Benq G2420HD XFX 650W 
CaseAudio
lian li pc-q08b On-board 
CPUMotherboardGraphicsRAM
phenom II X4 955 C3 @ 4.2ghz 1.4v ASUS M4A79T Deluxe Radeon HD 5870 crossfire 940/1300 8GB corsair ddr3 1600mhz 7-8-7-20@1.75v 
Hard DriveCoolingCoolingOS
120GB Kingston HyperX SSD, 250gb HDD x3 +660Gb 5870 Accelero Xtreme Corsair H100  win 7 ultimate 64bit (stipped to bone) 
MonitorPowerCase
Benq G2420HD XFX Pro 650W (sleeved) (seasonic in disguise) Bitfenix Colossus 
  hide details  
Reply
post #3 of 14
does this loop sound like a jitter?

That could typically be a drivers issue (sound or video). Or on Windows 7... what you are running, it could be the Aero desktop that's getting in the way when, for example, the wallpaper transitions or something (not not necessarily exactly that) I would try & disable some of the funky GUI in Windows 7 and see if the problem goes away.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
post #4 of 14
on the other hand, I don't know if Home Premium has Aero features. I know Pro & Ultimate do... and that can cause problems on some hardware with unsupported or bad sound or video drivers.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
post #5 of 14
I had this issue when i first got my Phenom II and Msi board but my issue was the bios needed flashed to the new version because the old bios didn't agree with the some of the new cpu's for some reason but considering that system isn't new it might not be the issue but it's a suggestion anyway, something to think about!

For me, everything would be fine then it would "freeze" for like a split second then everything would go back to being fine. Very annoying.

Quote:
Originally Posted by smokiez View Post
does this loop sound like a jitter?

That could typically be a drivers issue (sound or video). Or on Windows 7... what you are running, it could be the Aero desktop that's getting in the way when, for example, the wallpaper transitions or something (not not necessarily exactly that) I would try & disable some of the funky GUI in Windows 7 and see if the problem goes away.
His link says xp 32bit for that system
Edited by Silentsoul_600 - 1/26/11 at 12:55pm
post #6 of 14
Thread Starter 
For me, everything would be fine then it would "freeze" for like a split second then everything would go back to being fine. Very annoying.

That's exactly what it's doing. The sound is particularly glichy when this happens. I don't have the latest drivers installed for the GPU, but it is old. I didn't think old vid cards needed new drivers. My experience has been - which is limited, admittedly - that applying new drivers to older cards causes more problems than is solves.
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
post #7 of 14
Quote:
Originally Posted by Silentsoul_600 View Post
His link says xp 32bit for that system
I looked at his "Blue Beast"... says "OS
W7 Home Premium, 64 bit"

    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 Bloomfield Asus Rampage III Gene XFX HD 5750 Corsair Dominator DD3 1600 12Gb 
Hard DriveOSPowerCase
Intel SSD 80 Gb Win 7 Pro 64 Corsair 750TX Cooler Master Cosmos Black Ed. 
  hide details  
Reply
post #8 of 14
Thread Starter 
Well, I guess what I'll do is the typical: Run all anti malware/spyware/virus software I have, and update all drivers, and see if that solves it.
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
post #9 of 14
Quote:
Originally Posted by croSSeduP View Post
For me, everything would be fine then it would "freeze" for like a split second then everything would go back to being fine. Very annoying.

That's exactly what it's doing. The sound is particularly glichy when this happens. I don't have the latest drivers installed for the GPU, but it is old. I didn't think old vid cards needed new drivers. My experience has been - which is limited, admittedly - that applying new drivers to older cards causes more problems than is solves.
I didn't have any sound issues though, Just visually "stuck" for a split second then resumed fine. Just out of curiosity could it be a temperature issue? Have you checked the temps on that pc lately?
post #10 of 14
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Silentsoul_600 View Post
I didn't have any sound issues though, Just visually "stuck" for a split second then resumed fine. Just out of curiosity could it be a temperature issue? Have you checked the temps on that pc lately?
It could be a CPU temp issue, after the fact. Story: I was using the stock piece of aluminum AMD calls a "heat sink" on the chip, and it was running at stock speeds. I downloaded CoreTemp and discovered that at full load the thing was running at around 65-68 deg. c. Yikes. Bought a new cooler and now it's down to a reasonable 55-57 deg. Could the overheating have done the poor little thing in? If I keep running it, guess I'll find out soon enough, huh?
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
Mr. Blue
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 2600K; 4.6GHz @ 1.385V MSI Z68A-GD65 B3 EVGA GeForce GTX 680 FTW MSi GTX 680 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G. Skill Sniper 4GBx4 DDR3 800MHz Crucial M4 SSD WD 1600AAJS Caviar SE WD 32000AAKS Caviar Blue, 16MB Cache 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 CPU Water Cooling, 2 120mm fans in ... W10 ACER HG270HU Logitech G910 Orion Spark 
PowerCaseMouseAudio
Antec High Current Gamer 850W Apevia Mid-tower Logitech G500 Creative A220 2.1 Speaker System; Sennheiser HD... 
Other
ASUS Black Blu-ray Drive SATA  
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Strange, New Problem...