Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Boot AHCI with Crucial C300
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Boot AHCI with Crucial C300 - Page 2

post #11 of 18
Storage Configuration under the Main tab is for the Intel controller's six Sata ports (Page 3-20) only and does not apply to the Marvell controller that he wants to use. He can leave Storage Configuration under the Main tab as IDE if he wants.

For the Marvell Controller he needs to change the Sata6 controller under the advanced tab (Page 3-26 & 3-27).
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
post #12 of 18
Thread Starter 
I'm gonna give it a try later tonight.
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
post #13 of 18
Thread Starter 
I tried it but was giving me problems. I made my bluray writer boot first so I could install windows. I enabled AHCI in both the Main and Advance and when I as intalling windows 7 it'll get stuck in the installing updates part. I then tried again but was stuck on the starting windows part. I then had it where the main menu was IDE and Advance was AHCI. It installed and got pass the starting windows onto updating regretsy but got stuck there, gave it 30 mins and nothing, I restarted the desktop and went into the boot where I made it both IDE as it was and windows started fine, went into completing installtion and into my home screen after that. Any ideas guys, I really want to boot my SSD having AHCI enabled.
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
post #14 of 18

AHCI : Enable in Windows 7 / Vista
.
Edited by space@pe - 1/28/11 at 8:47pm
Darth Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 @ 4.2GHz. 1.384v/1.328v (idle/load) Asus P6X58D-E XFX 5850 (non ref.) @ 925 MHz/1245 MHz 1.225 vGPU G.Skill PI 8GB PC3-16000U CL6 @ 1830 MHz CL6 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 (120GB) Pioneer BDR-205 (Firmware v. 1.10) Windows 7 x64 SyncMaster 2693HM (25.5") 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech diNovo Edge Corsair AX850 Cooler Master Cosmos S Logitech G7 
Mouse Pad
Func Surface1030 Archetype 
  hide details  
Reply
Darth Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 @ 4.2GHz. 1.384v/1.328v (idle/load) Asus P6X58D-E XFX 5850 (non ref.) @ 925 MHz/1245 MHz 1.225 vGPU G.Skill PI 8GB PC3-16000U CL6 @ 1830 MHz CL6 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 (120GB) Pioneer BDR-205 (Firmware v. 1.10) Windows 7 x64 SyncMaster 2693HM (25.5") 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech diNovo Edge Corsair AX850 Cooler Master Cosmos S Logitech G7 
Mouse Pad
Func Surface1030 Archetype 
  hide details  
Reply
post #15 of 18
Thread Starter 
I did this before and it didn't let me boot.
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
post #16 of 18
hmm then install a clean windows 7 with ahci already enabled in bios. no sence in
in wasting any more time on this if it aint working.
Darth Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 @ 4.2GHz. 1.384v/1.328v (idle/load) Asus P6X58D-E XFX 5850 (non ref.) @ 925 MHz/1245 MHz 1.225 vGPU G.Skill PI 8GB PC3-16000U CL6 @ 1830 MHz CL6 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 (120GB) Pioneer BDR-205 (Firmware v. 1.10) Windows 7 x64 SyncMaster 2693HM (25.5") 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech diNovo Edge Corsair AX850 Cooler Master Cosmos S Logitech G7 
Mouse Pad
Func Surface1030 Archetype 
  hide details  
Reply
Darth Voltage
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 @ 4.2GHz. 1.384v/1.328v (idle/load) Asus P6X58D-E XFX 5850 (non ref.) @ 925 MHz/1245 MHz 1.225 vGPU G.Skill PI 8GB PC3-16000U CL6 @ 1830 MHz CL6 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 2 (120GB) Pioneer BDR-205 (Firmware v. 1.10) Windows 7 x64 SyncMaster 2693HM (25.5") 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech diNovo Edge Corsair AX850 Cooler Master Cosmos S Logitech G7 
Mouse Pad
Func Surface1030 Archetype 
  hide details  
Reply
post #17 of 18
Cant see why theres so much probs with ssd. put it on 1st sata port and have ACHI enabled, put dvd rom on last sata port and DISCONECT any other hdd's.

Boot to you windows install disc and at point where it says where do u want to install and drive options click advanced and browse and load MOBO ACHI drivers, best to have them on USB stick seperate. Let them install then windows installs.....
TheFlyer
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8120 GIGABYTE UD5 REV1 XFX HD6950 G.Skill RipJaws Z 4x4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Vertex 4 128GB Sony Optiaric XSPC Rasa 240 7/64/ULT 
MonitorKeyboardPowerCase
Benq G2420HD 24" LCD yep NZXT Hale 750 NZXT Phantom White 
MouseMouse Pad
yep nope 
  hide details  
Reply
TheFlyer
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX8120 GIGABYTE UD5 REV1 XFX HD6950 G.Skill RipJaws Z 4x4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Vertex 4 128GB Sony Optiaric XSPC Rasa 240 7/64/ULT 
MonitorKeyboardPowerCase
Benq G2420HD 24" LCD yep NZXT Hale 750 NZXT Phantom White 
MouseMouse Pad
yep nope 
  hide details  
Reply
post #18 of 18
Thread Starter 
Got some help by a friend of mine of MSN and got this fixed. I switched from the red port to black and disconnected everything else but my SSD and CD Rom. I then enabled AHCI for 3GB/s not 6GB/s. Installed a few drives and updated and powered off. I then switched the SSD to the red port and all my HDD's to the black, I then went to the bios and enabled it for my 6GB/s port and its all working fine now.

Thanks to all that has helped.
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
Yogi
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-970 Asus Rampage III Extreme Evga GTX 570 Super Talents 2000MHZ Cas 7 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
C300 128GB - 2x WD 2TB Green & Samsung 500GB Lite-On Blu-ray Burner Windows 7 Ulitmate x64 LG 47LX6500 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Keyboard Model S SeaSonic 750W 80+ Gold Corsair Obsidian 800D logitech Performance Mouse MX 
Mouse Pad
Razer Dual 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Boot AHCI with Crucial C300