Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › PSU or Mobo?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

PSU or Mobo?

post #1 of 7
Thread Starter 
Hey guys,

So my lil brothers PC went out awhile ago. Issue is that it simply wont start up.

Pretty sure the switches are fine.

I'm thinking that its probably the Mobo but would love to hear if anyone has any quick tests I can do to check whether its the mobo or PSU. Unfortunately I dont have a multimeter.

I do have another PSU that I know that works, however its uses a 20-Pin connector and Mobo is 24-Pin. More than enough juice though. Tried it and it didn't startup.
post #2 of 7
You can jumper the black and green cables to give the PSU load. This will turn power on, I would disconnect everything except like fans. If your fans come on then it's very likely that you PSU might still be good but no guarantees unless you have a multimeter. You can pick up a cheap one. Other than that you can't do much else to test the PSU and MOBO unless you have more gear.
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Thread Starter 
Are there any tutorials / guides for jumping the black and green cables? I looked up Jumper Wires on google and looks like a little thing I'd stick in the pin slot. Theres one green wire but tons of black ones :X

Sorry for my complete lack of knowledge on PSU
post #4 of 7
I just had the same thing happen to me. It seems to be the mobo that died. My capacitors had blown and started smoking
Kill Bill
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k @ 5ghz 1.42v 24/7 ASuS P8P67-Pro Sapphire 7970 2x4GB Corsai Vengeance 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Crucial M4 64GB Raid-0 2x WD Caviar Blue Raid-0 not in service Vista 64Bit Dell U2412M 1920x1200 IPS :) 
KeyboardPowerCaseMouse
9 Year old HP Antec Truepower Quattro 1200w Antec 1200 Razer DeathAdder 3500DPI 
Audio
Stock Intel Realtek 
  hide details  
Reply
Kill Bill
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k @ 5ghz 1.42v 24/7 ASuS P8P67-Pro Sapphire 7970 2x4GB Corsai Vengeance 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x Crucial M4 64GB Raid-0 2x WD Caviar Blue Raid-0 not in service Vista 64Bit Dell U2412M 1920x1200 IPS :) 
KeyboardPowerCaseMouse
9 Year old HP Antec Truepower Quattro 1200w Antec 1200 Razer DeathAdder 3500DPI 
Audio
Stock Intel Realtek 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by jamborhgini313 View Post
I just had the same thing happen to me. It seems to be the mobo that died. My capacitors had blown and started smoking
I think your right about that. Unfortunately I wasnt around when it happened so I dont know any of the symptoms first hand and my little brother of course didnt know what to look for.

Long story short, I just opened it up and there are 2 fried capacitators on the Mobo. Will try replacing them and seeing if it'll work ~ I had a 19" LCD monitor that had a similar issue a year ago and replacing the capacitators was all that was needed ^_^

Thanks
post #6 of 7
Quote:
Originally Posted by Cloud007 View Post
Are there any tutorials / guides for jumping the black and green cables? I looked up Jumper Wires on google and looks like a little thing I'd stick in the pin slot. Theres one green wire but tons of black ones :X

Sorry for my complete lack of knowledge on PSU
http://www.overclock.net/faqs/96712-...upply-psu.html

Personally I wouldn't use a paper clip but that's just me. For safety reasons I use an insulated piece of wire.
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
Tons of black wires just gives you choice, ANY of the black wires will work fine, just jump one of them to the single green wire. A paper clip will be fine if it's just for a few moments and you're careful (ie keeping the 20/24 pin connector nice and clear of everything). Put the jumper in place with the power disconnected, double check it's in the right pins, and plug it in.
And fried mobo caps? Ouch, not a good sign.
Ryzen 5 1600
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 MSI B350 Gaming Plus Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE2 OC 16GB (2x8GB) Corsair DDR4 Vengeance LED, PC4-24... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
256GB Samsung PM961 Polaris M.2 NVMe  1TB Toshiba DT01ACA100 3.5" HDD, SATA III  Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 10 64 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Model M 650W EVGA SuperNOVA G1, 80PLUS Gold, Full Modular Kolink Luminosity Cooler Master Reaper Aluminium 
  hide details  
Reply
Ryzen 5 1600
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600 MSI B350 Gaming Plus Gigabyte GeForce GTX 1060 WINDFORCE2 OC 16GB (2x8GB) Corsair DDR4 Vengeance LED, PC4-24... 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
256GB Samsung PM961 Polaris M.2 NVMe  1TB Toshiba DT01ACA100 3.5" HDD, SATA III  Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 10 64 
KeyboardPowerCaseMouse
Unicomp Model M 650W EVGA SuperNOVA G1, 80PLUS Gold, Full Modular Kolink Luminosity Cooler Master Reaper Aluminium 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Power Supplies
Overclock.net › Forums › Components › Power Supplies › PSU or Mobo?