Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › motherboard/ram issue
New Posts  All Forums:Forum Nav:

motherboard/ram issue

post #1 of 3
Thread Starter 
hey guys, i have an M4a785-m motherboard and 2x ocz2n800sr4gk ram sticks
i did a bios update to the current firmware , it worked fine and i now see the new version firmware # in my bios, BUT, it seems to have disabled 1 of my sticks of ram, it see's the stick in dimm 0 , but not the one in dimm 1... i can swap them out on dim 0 either one seems to work the same, so i know there is nothing wrong with them, with both sticks installed in the blue slots it boots fine but only ahows 2 gig of ram rather then 4, and i cant get it to boot at all with either sticks in the black ram slots.. its just like its not acknowledging the second blue slot at all... any suggestions?

here is the exact ram im using
http://www.ocztechnology.com/product...b_dual_channel
Edited by randmvilnce - 1/29/11 at 10:26am
post #2 of 3
Link says "Page Not Found".....

As far as 1 module not being detected, I would try flashing the BIOS again.

BTW, did you look in the MoBo manual for Ram Confiuration? For dual channel some MFR's require you to put a module in the "A" Slot of both Blue and Black.

Also, did you try opening CPU-Z to check if that programs detects both Ram modules? It may be a coding malfunction of that particular BIOS... IDK, it's just a thought. I"m just trying to help you "brain storm".....
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
SAM3 Water Rig
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 C3 955 @ 4.1Ghz w/3Ghz NB MSI 790FX-GD70 Sapphire VAPOR-X 5770 1060/1515mhz 4Gb Kit OCZ FlexEX WaterCooled 1600mhz 6-6-6-18 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 32Gb, WD Green 500Gb, WD Green 2Tb 1x Sammy DVD/ 1x LiteOn BD-Rom Windows 7 Professional 64bit Acer H243H 24" 1080P HD 
KeyboardPowerCaseMouse
MS Media Raidmax 850W Silverstone Raven RV02B-W Labtech 
Mouse Pad
Gen 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
sorry i got the link wrong
http://www.ocztechnology.com/product...b_dual_channel

thats the 1 there, and yes i did check in cpuz, it only shows 1 slot active and appears as though the other slot is empty... i am already at the latest firmware, should i try to reflash it again, it appeared to give me no errors last flash, very smooth. but i can try.
and i have tried every combination possibble with the ram, i only get dimm 0 working, all others fail to post or simply show no change in ram size.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › motherboard/ram issue