New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sound Issue

post #1 of 7
Thread Starter 
Ever since I got my new processor and overclocked it, my sound has been sketchy and skipping. I told a friend of mine and he asked me what my 3.3V and 5V were running at, so I took this - and yes, this overclock IS stable.





So I tried backing off a couple of my voltages (I had my NB and VTT voltages at max) and tried lowering my memory voltage as well, but no cigar.


Then just a moment ago (before I decided to post this thread) I went into BIOS and set all the values back to stock, so I'm running my processor, memory, etc. at stock right now, and the issue persists.


I tried testing both my headset and my speakers, but the problem is the same for both so I'm guessing it's either a hardware issue with my sound card or it's more likely a software issue of some sort. Anyone have any idea what it is?
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Have you tried using your on board sound card and seeing if that gives you an issue? Try ruling out that it's the sound card.
post #3 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mbudden View Post
Have you tried using your on board sound card and seeing if that gives you an issue? Try ruling out that it's the sound card.
My onboard sound died quite a few months ago, which is why I'm using an older soundcard I happened to have. I'm guessing the soundcard is the problem however, but want to try whatever before I go and replace it.
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
Thread Starter 
Bumping.
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
Sometimes sound plays a little faster than it seems like it should in addition to the other symptoms I described. What's the issue exactly, is it the sound card specifically or something else? If it is I'll look into replacing it.
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Your sound card is this issue. If you are running over 2 gigs of ram with that card under Windows 7/Vista you are going to have problems. Creative has not released any drivers for a card that old. The card skips and sounds badly because of the memory limitatioin.

Also, if you wish to keep the card, you can get the KX drivers which have no such limitation.
post #7 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by chalkbluffgrown View Post
Your sound card is this issue. If you are running over 2 gigs of ram with that card under Windows 7/Vista you are going to have problems. Creative has not released any drivers for a card that old. The card skips and sounds badly because of the memory limitatioin.

Also, if you wish to keep the card, you can get the KX drivers which have no such limitation.
I'm using windows XP. But I'll have a look at the KX drivers.

Edit: says it's not supported, I uninstalled the old drivers but no luck.
Edited by BlackHoleSon - 2/6/11 at 1:07pm
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
The Blevinator
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom X4 9650 Agena 2.8GHz Biostar TA790GX A2+ Sapphire HD 4870 512mb 790MHz/1000MHz G.Skill 2 X 2gb DDR2 1066 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Caviar Blue 500gb + 250gb Sony Optiarc DVD burner win32/ Linux Dell 17" 1280 x 1024 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Lycosa Antec Truepower New TP650 NZXT Tempest EVO Razer DeathAdder 
Mouse Pad
Razer Goliathus Fragged control 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio