Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Windows 7 x64 random lockups, Vista x64 100% ok
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Windows 7 x64 random lockups, Vista x64 100% ok

post #1 of 26
Thread Starter 
OK, so, I installed Windows 7 x64 back last year, came across this issue after a few weeks/couple months, persisted in my attempts to fix it for a couple of months, failed and reverted back to Vista x64, which worked perfectly but chewed through the life of my SSD relentlessly with all the optimisations implemented, but then that's to be expected without TRIM.

I went back to Windows 7 maybe 3 weeks ago or so and everything was working fine until this morning, when it locked up again while idling; I was getting ready for work, got really pissed off and had a b**ch fit at hubby who was trying to annoy me in my moment of franticly trying to find a cause for the prob, as he always does.

As I've said, Vista has no issues, it's not memory timings or speed, it's not the hard drive, it's not the PSU, there are no dump reports as it's a total freeze up with no BSOD, I've not tried upping the NB Voltage as I'm not sure what to set it at and am dubious about that having any effect seeing as vista was totally ok.

The last time this happened, the PC would run for anywhere from a few seconds/minutes to a few days at a time between freezes; there is no specific program that causes it, it'll often just freeze when idling. I've run Prime95 overnight without any lockups, memtest shows no errors, no probs at all with the machine apart from this one, which always seems to start within a few weeks or a month of installing Windows 7 x64.

I got totally fed up with it the last time and gave up on Windows 7 thinking it was a pile of ****, but really I need it for the SSD... so I would like to sort this out.

Any help appreciated, I want to nip this in the bud before it starts to drive me totally crazy again.

Jenn

Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
post #2 of 26
You should try SP1 for your random lockups, what is the BSOD code?

Edit:

Did you upgrade or do a fresh install of Win 7?
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
post #3 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by JedixJarf View Post
You should try SP1 for your random lockups, what is the BSOD code?

Edit:

Did you upgrade or do a fresh install of Win 7?
It does not crash with a BSOD, it just locks up/freezes and there is no error report to read.

Have done both fresh install and upgrade, both have had the same issue.

Edit: All updates are installed
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
post #4 of 26
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
post #5 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by JedixJarf View Post
I take it that SP1 does not download via Windows Update then? if it does, it's already installed.

Am downloading the iso now and will install; it was not released when I last messed with this issue so hoping it might help tah!
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
post #6 of 26
Quote:
Originally Posted by Jennasis View Post
I take it that SP1 does not download via Windows Update then? if it does, it's already installed.

Am downloading the iso now and will install; it was not released when I last messed with this issue so hoping it might help tah!
That is correct it is not an auto update right now
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
Gene-Z Dedi
(7 items)
 
Captain America
(6 items)
 
 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 2600k @ 5.2 Ghz Asus Maximus IV Gene-Z Gskill 2133 4GB Caviar Black 
CoolingOSPower
Corsair H100 Arch x64 OCZ 650 Watt 
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel Xeon E5-2650 Intel Xeon E5-2650 ASUS Z9PE-D8 WS XFX 6870 
RAMOS
32 GB Samsung Arch Nix 
  hide details  
Reply
post #7 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by JedixJarf View Post
That is correct it is not an auto update right now
Fingers firmly crossed

If it doesn't fix the prob, I am sure that Mr will milk the opportunity to bully me in my frustration!

Will post back if it works/is still broked
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
post #8 of 26
well, I have been experiencing the same type of problems, and believe it or not, it's your mobo, its an asus.
Something to do with the energy saving schemes, or something, and the drivers not working, causing a crash when it starts saving energy (hard load to 0 load) and I turned of some of the power saving schemes and now i have had no freezes at all.
The driver not working is atk100 as far as i remember, and now i do not have it installed.
It's on the important list of udpates, so its hard to stop it from downloading it..
http://www.w7forums.com/windows-7-freezes-t114.html
check it.
acpi i see.
So try turning off acpi stuff in the BIOS, worked for me.
Edited by Skiivari - 2/2/11 at 10:29am
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 5GHz@1.35V Asrock Z68 Extreme3 gen 3 Asus 7850 DC2 Ripjaws 1333-5-7-5 1.5V 
Hard DrivePowerMouse
Samsung F1 320gb Antec TruePower Trio 650W MIE 3.0 <3 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 5GHz@1.35V Asrock Z68 Extreme3 gen 3 Asus 7850 DC2 Ripjaws 1333-5-7-5 1.5V 
Hard DrivePowerMouse
Samsung F1 320gb Antec TruePower Trio 650W MIE 3.0 <3 
  hide details  
Reply
post #9 of 26
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Skiivari View Post
well, I have been experiencing the same type of problems, and believe it or not, it's your mobo, its an asus.
Something to do with the energy saving schemes, or something, and the drivers not working, causing a crash when it starts saving energy (hard load to 0 load) and I turned of some of the power saving schemes and now i have had no freezes at all.
The driver not working is atk100 as far as i remember, and now i do not have it installed.
It's on the important list of udpates, so its hard to stop it from downloading it..
http://www.w7forums.com/windows-7-freezes-t114.html
check it.
acpi i see.
So try turning off acpi stuff in the BIOS, worked for me.
Did your issue start after a few weeks of A-OK as well then? I don't have any power saving options switched on in windows Power Options so where should I go to delete/edit this ASUS specific driver?

Did your PC work fine without crashes with Vista too?
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
Mah Bubbeh
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II x4 965BE Asus Crosshair III 2 x Crossfire Radeon HD 5850 (reference) 8GB Dominator DDR3 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
OCZ Vertex 120gb + 2tb or so in various sata hdds Samsung External DVD-RW Windows 7 x64 Premium 2 x 23" LG FLatron W2361V 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Corsair HX 650W Thermaltake Soprano w/ window Logitech Laser 
  hide details  
Reply
post #10 of 26
Haven't tried vista but yes it did work for a few weeks!
Ok, wait a minute, I had a look and found that I had installed it, and it currently is.
So when you go into bios, there's something labeled with acpi something..
Damn, wait a minute I'll go check my bios setting..
brb!
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 5GHz@1.35V Asrock Z68 Extreme3 gen 3 Asus 7850 DC2 Ripjaws 1333-5-7-5 1.5V 
Hard DrivePowerMouse
Samsung F1 320gb Antec TruePower Trio 650W MIE 3.0 <3 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
2500K 5GHz@1.35V Asrock Z68 Extreme3 gen 3 Asus 7850 DC2 Ripjaws 1333-5-7-5 1.5V 
Hard DrivePowerMouse
Samsung F1 320gb Antec TruePower Trio 650W MIE 3.0 <3 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Windows
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Windows › Windows 7 x64 random lockups, Vista x64 100% ok