Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Switched from IDE to AHCI = Freezes?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Switched from IDE to AHCI = Freezes?

post #1 of 9
Thread Starter 
I just built a new system (see specs below) and installed windows 7 in IDE mode. After noticing some performance (and WEI HDD score) issues, I read about AHCI. I found the fix to switch the registry to enable AHCI, then rebooted and switched my bios to AHCI mode. Scores went up in WEI, and benchmark results as well. The issue is, every once in a while (anywhere from 5-20 minutes) I get a freeze that lasts 2-3 seconds, then everything is fine. Is this an issue from switching modes after windows was already installed? Help!
post #2 of 9
Quote:
Originally Posted by xStealth;12238922 
I just built a new system (see specs below) and installed windows 7 in IDE mode. After noticing some performance (and WEI HDD score) issues, I read about AHCI. I found the fix to switch the registry to enable AHCI, then rebooted and switched my bios to AHCI mode. Scores went up in WEI, and benchmark results as well. The issue is, every once in a while (anywhere from 5-20 minutes) I get a freeze that lasts 2-3 seconds, then everything is fine. Is this an issue from switching modes after windows was already installed? Help!

Try checking out this article, it may help. http://www.ithinkdiff.com/how-to-enable-ahci-in-windows-7-rc-after-installation/
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Gigabyte GA-77X-UD5H IGP Intel HD4000 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
512gb Crucial M4 & 2x750GB WD Blacks in Raid 0 Lite-On iHAS424-98 Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit Acer G24 24" 2ms@1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard SILVERSTONE ST1000-P 1000W Case Labs MH10 #1 Logitech Wireless 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Gigabyte GA-77X-UD5H IGP Intel HD4000 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
512gb Crucial M4 & 2x750GB WD Blacks in Raid 0 Lite-On iHAS424-98 Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit Acer G24 24" 2ms@1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard SILVERSTONE ST1000-P 1000W Case Labs MH10 #1 Logitech Wireless 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Check out the guide above.

You should not have installed windows 7 in IDE mode in the first place.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 540 P7H55M-Pro XFX 6770 OCZ Platinum 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Vertex 2E  Samsung F4 Maxtor DiamondMax 23 LG Super-multi Drive 
CoolingOSMonitorKeyboard
Coolermaster Hyper212+ Microsoft Windows 7 Professional 64-bit LG W2361V Razer Tarantula 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair CX430v2 Coolermaster Elite 335 Logitech MX518 Roccat Taito 
AudioAudioAudio
Asus Xonar DG Logitech Z523 2.1 Speakers Sennheiser PC350 Headset 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i3 540 P7H55M-Pro XFX 6770 OCZ Platinum 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
OCZ Vertex 2E  Samsung F4 Maxtor DiamondMax 23 LG Super-multi Drive 
CoolingOSMonitorKeyboard
Coolermaster Hyper212+ Microsoft Windows 7 Professional 64-bit LG W2361V Razer Tarantula 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair CX430v2 Coolermaster Elite 335 Logitech MX518 Roccat Taito 
AudioAudioAudio
Asus Xonar DG Logitech Z523 2.1 Speakers Sennheiser PC350 Headset 
  hide details  
Reply
post #4 of 9
Thread Starter 
Thanks, that is the exact guide I used to switch over to AHCI mode, and everything went according to the directions. This is also my first time using an SSD, so I guess I made a mistake. Anything else I can do to correct the issue, short of reinstalling?
post #5 of 9
Chances are you will probably have to reinstall in AHCI mode. Just my 2 cents.
Big Daddy
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-4970k ASUS Z97-A 2 x EVGA GTX 980Ti Classified 32GB DDR3 1866MHz Corsair Dominators 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2 x Samsung 1TB EVO SSD Corsair H80i Windows 10 x64 ASUS ROG Swift M 
KeyboardPowerCaseMouse
Vortex Pok3r Corsair 1200W Jonsbo UMX3 Mionix 
  hide details  
Reply
Big Daddy
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7-4970k ASUS Z97-A 2 x EVGA GTX 980Ti Classified 32GB DDR3 1866MHz Corsair Dominators 
Hard DriveCoolingOSMonitor
2 x Samsung 1TB EVO SSD Corsair H80i Windows 10 x64 ASUS ROG Swift M 
KeyboardPowerCaseMouse
Vortex Pok3r Corsair 1200W Jonsbo UMX3 Mionix 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
Quote:
Originally Posted by Limes;12238992 
Chances are you will probably have to reinstall in AHCI mode. Just my 2 cents.

i agree,need to reinstall windows in AHCI mode now.
Black Edition
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X4 870K @ 4.50 ASUS A68HM-Plus FM2+ EVGA GeForce GTX 760 Crucial Ballistix Sports (8GB.) (DDR3-1600) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
SanDisk SSD Plus 240GB. Toshiba (500GB.) Hitachi Deskstar (500GB.) WD Ultra Passport 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD Burner 24X SH-224DB/BEBE Cooler Master Hyper T4 Windows 10 Pro x64 Samsung S23A350H 23" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G105 Gaming Keyboard CORSAIR CX series CX600M 600W Thermaltake V3 Black Edition Logitech G300s Gaming Mouse 
Audio
ASUS DG 5.1 DD 
  hide details  
Reply
Black Edition
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Athlon X4 870K @ 4.50 ASUS A68HM-Plus FM2+ EVGA GeForce GTX 760 Crucial Ballistix Sports (8GB.) (DDR3-1600) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
SanDisk SSD Plus 240GB. Toshiba (500GB.) Hitachi Deskstar (500GB.) WD Ultra Passport 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung DVD Burner 24X SH-224DB/BEBE Cooler Master Hyper T4 Windows 10 Pro x64 Samsung S23A350H 23" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech G105 Gaming Keyboard CORSAIR CX series CX600M 600W Thermaltake V3 Black Edition Logitech G300s Gaming Mouse 
Audio
ASUS DG 5.1 DD 
  hide details  
Reply
post #7 of 9
Thread Starter 
Thanks guys, I figured that might be the case. At least that doesn't take very long!
post #8 of 9
Quote:
Originally Posted by xStealth;12239017 
Thanks guys, I figured that might be the case. At least that doesn't take very long!

in place upgrade install should work fine in your case then.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Gigabyte GA-77X-UD5H IGP Intel HD4000 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
512gb Crucial M4 & 2x750GB WD Blacks in Raid 0 Lite-On iHAS424-98 Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit Acer G24 24" 2ms@1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard SILVERSTONE ST1000-P 1000W Case Labs MH10 #1 Logitech Wireless 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K Gigabyte GA-77X-UD5H IGP Intel HD4000 G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2x4GB) DDR3 1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
512gb Crucial M4 & 2x750GB WD Blacks in Raid 0 Lite-On iHAS424-98 Windows 7 Ultimate SP1 64-Bit Acer G24 24" 2ms@1920x1200 
KeyboardPowerCaseMouse
USB Keyboard SILVERSTONE ST1000-P 1000W Case Labs MH10 #1 Logitech Wireless 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
Quote:
Originally Posted by xStealth;12238922 
I just built a new system (see specs below) and installed windows 7 in IDE mode. After noticing some performance (and WEI HDD score) issues, I read about AHCI. I found the fix to switch the registry to enable AHCI, then rebooted and switched my bios to AHCI mode. Scores went up in WEI, and benchmark results as well. The issue is, every once in a while (anywhere from 5-20 minutes) I get a freeze that lasts 2-3 seconds, then everything is fine. Is this an issue from switching modes after windows was already installed? Help!

YES,

You need to reinstall windows, or fudge the AHCI driver, maybe go back to IDE and install the AHCI drivers, the best way is to just reinstall windows.

You're lucky for it to even get in to Windows, normally when you switch that the computer will just bluescreen within the first few seconds of loading.
^3
(11 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5930K  EVGA x99 Micro EVGA GTX 980 SC ACX 16GB Corsair DDR4 Vengeance LPX Black PC4-21300 
Hard DriveCoolingOSMonitor
500GB Samsung 840 EVO H105 Win 10 ASUS ROG PG279 
KeyboardPowerCase
Ducky Shine 1 MX-Red Corsair AX 860i  Fractal Design Node 804 Black 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Core i7 @ 2.6  GT650 16GB of 1600 MHz DDR3L SDRAM 256GB SSD 
OSMonitorKeyboard
Mac OSX Lion Retina Display US layout 
  hide details  
Reply
^3
(11 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5930K  EVGA x99 Micro EVGA GTX 980 SC ACX 16GB Corsair DDR4 Vengeance LPX Black PC4-21300 
Hard DriveCoolingOSMonitor
500GB Samsung 840 EVO H105 Win 10 ASUS ROG PG279 
KeyboardPowerCase
Ducky Shine 1 MX-Red Corsair AX 860i  Fractal Design Node 804 Black 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Core i7 @ 2.6  GT650 16GB of 1600 MHz DDR3L SDRAM 256GB SSD 
OSMonitorKeyboard
Mac OSX Lion Retina Display US layout 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Switched from IDE to AHCI = Freezes?