Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Interesting EP45T problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Interesting EP45T problem

post #1 of 12
Thread Starter 
Last night my sig rig wouldn't boot with a FSB of 450. So I changed it to 400 and it booted fine. Tryed upping to to 410 and it booted but then crashed during a stress test. The odd part is I didn't change any hardware or settings last night. All I did do was change the backplate on my GT. It worked at 450 before the change but won't do above 400 after. Everytime I try it at higher then 410 I get a BSOD during the Windows 7 loading screen with a 7E stop error. I'm stumped...any ideas?
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #2 of 12
Ok so you had it at 450 fine, but now it wont boot at 450?
sounds like something might have gone, i would up the fsb slowly, is your ram ok?
Roof Ski
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 @4ghz HT on 1v XFX X58I SLi 295's 12GB OCZ Obsidian 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ocz agility 3 + 4TB Drives Samsung DVD-RW Win 7 Ultimate x64 2x Samsung 24"s + DELL E248WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
G11 Sleeved corsair ax850 800D Sidewinder 
  hide details  
Reply
Roof Ski
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 @4ghz HT on 1v XFX X58I SLi 295's 12GB OCZ Obsidian 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ocz agility 3 + 4TB Drives Samsung DVD-RW Win 7 Ultimate x64 2x Samsung 24"s + DELL E248WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
G11 Sleeved corsair ax850 800D Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Possible damage to the board (physical or by static electricy)..

Maybe your backplate is shorting out mobo or putting too much strain on it..

Also check for connectors (8Pin ATX and 24Pin),reseat RAM,graphics etc..

CHEERS..
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 G0 @ 3.3GHz (1.25V LOAD) Asus P5KPL-VM G31 GeForce 8500GT @ 700/1600/445 Apacer 2x1GB 800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi Deskstar 160GB (7200,8MB) LG DVD Win 7 Ultimate 64bit build 7601 LG 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
5$ keyboard Cheap stuff Linkworld crappy/modded SmartBox cheap 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
E6750 G0 @ 3.3GHz (1.25V LOAD) Asus P5KPL-VM G31 GeForce 8500GT @ 700/1600/445 Apacer 2x1GB 800MHz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Hitachi Deskstar 160GB (7200,8MB) LG DVD Win 7 Ultimate 64bit build 7601 LG 19" 
KeyboardPowerCaseMouse
5$ keyboard Cheap stuff Linkworld crappy/modded SmartBox cheap 
Mouse Pad
N/A 
  hide details  
Reply
post #4 of 12
Maybe you torqued the back plate a little to tight? Try reseating the GT again or put the other back plate on. I dont know, did the BIOS reset itself and maybe you forgot to change something back to the way it was?

Make sure all connectors are tight in mobo.
EVOLVE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
|i5 750-voltage may vary| |Foxconn Katana[Non GTI]| 380 4Gb |4Gb/Tridents@Clocked| 
Hard DriveOSMonitorPower
|[V3/60Gb][500Gb]| |Windows 7 64 bit| |LG-EW224| |Antec HCG750| 
Case
|Tech Station| 
  hide details  
Reply
EVOLVE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
|i5 750-voltage may vary| |Foxconn Katana[Non GTI]| 380 4Gb |4Gb/Tridents@Clocked| 
Hard DriveOSMonitorPower
|[V3/60Gb][500Gb]| |Windows 7 64 bit| |LG-EW224| |Antec HCG750| 
Case
|Tech Station| 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
Have you got the old backplate?
Roof Ski
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 @4ghz HT on 1v XFX X58I SLi 295's 12GB OCZ Obsidian 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ocz agility 3 + 4TB Drives Samsung DVD-RW Win 7 Ultimate x64 2x Samsung 24"s + DELL E248WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
G11 Sleeved corsair ax850 800D Sidewinder 
  hide details  
Reply
Roof Ski
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 950 @4ghz HT on 1v XFX X58I SLi 295's 12GB OCZ Obsidian 1600mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
ocz agility 3 + 4TB Drives Samsung DVD-RW Win 7 Ultimate x64 2x Samsung 24"s + DELL E248WFP 
KeyboardPowerCaseMouse
G11 Sleeved corsair ax850 800D Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by SKl View Post
Ok so you had it at 450 fine, but now it wont boot at 450?
sounds like something might have gone, i would up the fsb slowly, is your ram ok?
Yes that is correct. MemTest says the RAM is fine.

Quote:
Originally Posted by KingT View Post
Possible damage to the board (physical or by static electricy)..

Maybe your backplate is shorting out mobo or putting too much strain on it..

Also check for connectors (8Pin ATX and 24Pin),reseat RAM,graphics etc..
I went from a Super Mega backplate to the one actually designed for the Apogee. Its a much lighter backplate but still it might be shorting it out. Would figure to me though if that were the case it wouldn't even POST. I'll check the connectors when I get home.


Quote:
Originally Posted by Voltage_Drop View Post
Maybe you torqued the back plate a little to tight? Try reseating the GT again or put the other back plate on. I dont know, did the BIOS reset itself and maybe you forgot to change something back to the way it was?
I'll have to check the backplate when I get home but as for the BIOS no, nothing was changed. The only thing I did was change the backplate.

Quote:
Originally Posted by SKl View Post
Have you got the old backplate?
Yes I do.

Unfortunately physical/static damage seems the most likely culprit at this point though even that seems to me that it would fry the board instead of limiting its FSB. Perhaps damage to the chip (as unlikely as that sounds)?
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #7 of 12
Thread Starter 
Checked all the connections and they're fine. I'm getting an IRQ less than equal error now too but that's the new video drivers I installed. The 7e BSOD was also joined by a cache error...any ideas? Again, the RAM is fine.
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #8 of 12
Thread Starter 
Update: photo of BSOD that I get.
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
Indignant Mk. III
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500k @ 4.5GHz MSI P67A-GD65 (B3) HIS Radeon HD 6950 2GB (flashed to 6970) 4GB G.Skill RipJawsX DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial C300 128GB, 2 X Spinpoint F4 (RAID0) Windows 7 Pro 64 Acer GD235HZ [1920X1080, 1080p, 120Hz] Logitech Illuminated 
PowerCaseMouse
Antec EarthWatts EA750 Antec 300 Illusion Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #9 of 12
Quote:
Originally Posted by AdmRose View Post
Update: photo of BSOD that I get.
Even if memtest says your memsticks are fine, try one at a time. Also try putting them in the other two mem slots.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600K@4.5GHz Asus P8P67 Pro 3.0 (B3) EVGA GTX 1070 SC Black Edition 4x4GB Corsair Vengeance 1600-9-9-9-24-2t-1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
M500 240GB SSD for OS, 2x256GB M4's Raid0 for ... Generic Windows 10 Pro 64 Bit Asus VK266H 
PowerCase
Corsair RM 750x Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #10 of 12
I lost a board last week, just from swapping vid cards.

1st thing is to put the old backplate back on and see if things go back to normal. Do you have a stick(s) of 1066 you can swap in to rule out RAM?

Highly doubtful that it's the CPU.

The other thing to do is reset CMOS and manually reset everything in BIOS. Good chances to fix your problem that way.
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Interesting EP45T problem