Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Computer turns on, then off, then back on and boots up fine..
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Computer turns on, then off, then back on and boots up fine..

post #1 of 13
Thread Starter 
So I just built a new computer running windows 7 and when I hit the power button fans start spinning it sounds like its about to boot up but then like 3 seconds later it turns off. Then another 3 seconds go by and it boots up fine.

as its booting up there are 3 motherboard beeps: a short beep, a pause, then 2 more short beeps. here is my Motherboard:

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813188054

Not sure if this is normal or there is something wrong? When it boots up fine ive been using if for hours and its been working great..

any suggestions?
post #2 of 13
Look at your mobo's manual to find out what those beeps mean. It has to be some sort of error code.
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
post #3 of 13
Thread Starter 
In the manual it only has post codes.. nothing about mobo beeps. The code before it shuts off which is: Initialize BIOS.
post #4 of 13
Mobo beeps ARE post codes.
Big Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E8400 Wolfdale 3.0 Ghz Asrock P45R2000 WiFi 460 GTX 6GB Patriot Viper DDR3 1333 (2x1GB and 2x2GB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Kingston 64GB SSD, 1TB Hitachi and 3 160GB drives ASUS dual layer SATA II DVD burner Windows 7 Pro 64 Bit and a few virtual machines ;) Hanns.G Hi221D 22" LCD Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
standard junker nothin' fancy. Yet... HIPER 730 W Rosewill Conqueror Logitech Trackball (TrackMan is the model I think) 
Mouse Pad
The Desk! 
  hide details  
Reply
Big Baby
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core 2 Duo E8400 Wolfdale 3.0 Ghz Asrock P45R2000 WiFi 460 GTX 6GB Patriot Viper DDR3 1333 (2x1GB and 2x2GB) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Kingston 64GB SSD, 1TB Hitachi and 3 160GB drives ASUS dual layer SATA II DVD burner Windows 7 Pro 64 Bit and a few virtual machines ;) Hanns.G Hi221D 22" LCD Widescreen 
KeyboardPowerCaseMouse
standard junker nothin' fancy. Yet... HIPER 730 W Rosewill Conqueror Logitech Trackball (TrackMan is the model I think) 
Mouse Pad
The Desk! 
  hide details  
Reply
post #5 of 13
What are your PC specs? It almost sounds like what happens when you try to unlock cores of a CPU. Make sure your core unlocker isn't on if you have one.
Angry Monster
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 4770K MSI Z87 G45 HIS R9 290 G-skill Ripjaws 4x4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Black 640GB Sata III LG DVD RW Corsair H70 W8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
42" Sharp Aquos K800 EW 650W Antek 900 
MouseAudio
R.A.T. 9 Soundblaster xi-fi Titanium 
  hide details  
Reply
Angry Monster
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 4770K MSI Z87 G45 HIS R9 290 G-skill Ripjaws 4x4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD Black 640GB Sata III LG DVD RW Corsair H70 W8.1 
MonitorKeyboardPowerCase
42" Sharp Aquos K800 EW 650W Antek 900 
MouseAudio
R.A.T. 9 Soundblaster xi-fi Titanium 
  hide details  
Reply
post #6 of 13
Did a little search and it seems to be a memory error code or a memory timing error code.
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
post #7 of 13
Mine does this too. I've never had a stability problem or anything, I just thought it was how the power supply worked or something.

I am not concerned with mine. Should we be?
The Raptor
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 965 EE, 3.86 Ghz eVGA X58 SLi eVGA GTX 580 SC SLi Corsair 6GB XMS3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel X25-M 160gb G2 + 500gb Barracuda 2x LG DVD+/-RW Windows 7 x64 Home Premium Asus 25" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Slim backlit Corsair HX1000 Cosmos S Logitech G9 
  hide details  
Reply
The Raptor
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 965 EE, 3.86 Ghz eVGA X58 SLi eVGA GTX 580 SC SLi Corsair 6GB XMS3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel X25-M 160gb G2 + 500gb Barracuda 2x LG DVD+/-RW Windows 7 x64 Home Premium Asus 25" 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Slim backlit Corsair HX1000 Cosmos S Logitech G9 
  hide details  
Reply
post #8 of 13
Thread Starter 
Thank your Pir... are there any fixes? reseating the ram maybe?
post #9 of 13
I'm not saying anything is wrong with eighther the boards or the memory modules, The only info i could find about those beep codes is that it's memory related. If your rig is working like it should i wouldn't worry to much about it.
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
Rosso Illuminato
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 955 Asrock 790 4870 1 gb XMS  
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1.5 tb dvd rw 7 premium Samsung Syncmaster T200 
KeyboardPowerCaseMouse
Dell Corsair TX650 Antec 300-R Logitech generic crap 
  hide details  
Reply
post #10 of 13
Quote:
Originally Posted by nseaton1 View Post
Mine does this too. I've never had a stability problem or anything, I just thought it was how the power supply worked or something.

I am not concerned with mine. Should we be?
Same here, but mine only does it after I have unplugged the PC to do something and then plugged it back in and turned it on, not any time I turn it on.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Computer turns on, then off, then back on and boots up fine..