Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › My voltage in CPU-Z/HWmon is HIGHER than set in BIOS
New Posts  All Forums:Forum Nav:

My voltage in CPU-Z/HWmon is HIGHER than set in BIOS

post #1 of 15
Thread Starter 
In an interesting reversal of the whole "vdroop" thing, CPU-Z reads my voltage as being way higher than what I'm setting it as in BIOS. If I set 1.3875, it reads 1.44v; if I set 1.40v, it reads 1.46v

This is way more than I need and I'm getting temperatures of about 62C in Prime95 with a Corsair H70, way higher than what I should be getting. I can't find anything in BIOS that would explain this.

Also, does anyone know where Q-Fan is on a GA-80A-UD3H? I can't find it, and I think it's messing with the H70's pump that's connected to CPU_FAN.
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
post #2 of 15
Are cnq and c1e turned on in the bios?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 955BE ASUS M4A88TD-V-EVO/USB3 MSI GTX 560Ti TwinFROZR II OC Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz C9 
Hard DriveOSMonitorPower
2x500GB Seagate Windows 7 Ultimate 32bit Samsung 20" B2030 Corsair TX650 V2 
Case
CM HAF932 (painted black) 
  hide details  
Reply
post #3 of 15
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by leopold1985;12356695 
Are cnq and c1e turned on in the bios?

Nope, I triple-checked that everything was disabled.
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
post #4 of 15
My Asus board is doing the same thing, its wierd.... LoL I dont know, I have everything off as well. Personally I'm not complaining, giving that extra little bit of voltage for stability really, under load.

What RPM does your pump run at? Mines usually at 1380ish.
Edited by briangp - 2/12/11 at 1:47pm
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
post #5 of 15
Thread Starter 
That's the weird thing, none of my fan speeds in HWmon are 1400rpm, which is the pump speed. That's why I'm trying to find out where Q-fan is controlled on my board, because I don't think the pump is running right.
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
post #6 of 15
Read through my thread thats below this one. I just made a pretty big revelation (IMO) with a little research. Try turning off LLC. You will need to account for Vdroop under load, it varies from machine to machine. I set my Vcore for something like 1.57V While idling in OS, I'm reading 1.54. Under full load I droop to about 1.46V. Before disabling LLC, I was pushing 57C under load. I am currently at 1 hour of Prime95 Blend and the highest I've seen is 51C. Holding pretty steady at 49C right now.

With LLC on, I would see an increase from 1.47 idle to 1.53 under load. Not so good for the temps.


How fast does your temp increase under load? How long until you reach max I suppose.
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
post #7 of 15
Quote:
Originally Posted by CFG9000;12363026 
That's the weird thing, none of my fan speeds in HWmon are 1400rpm, which is the pump speed. That's why I'm trying to find out where Q-fan is controlled on my board, because I don't think the pump is running right.

Go to BIOS --> PC Health Status
AMD-1
(13 items)
 
AMD-2
(8 items)
 
INTEL-1
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 ASUS CrosshairV Formula Power Color AX7970 G.Skill Ripjaws Z 2400 10-12-12-31 
Hard DriveCoolingOSPower
A-Data 256G EK Supreme HF, Water Chiller Windows 8 x64 Seasonic Gold X850 
Case
LianLi PC-A77 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320 Gigabyte 990FXA-UD7 Sapphire HD6970 1600 11-11-11-28 
Hard DriveCoolingPowerCase
OCZ Vertex3 120Gb Heatkiller 3.0, GTX140 + GTX120 Seasonic Gold X650 Lian Li PC-7FN 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770K Maximus V Gene Sapphire HD7950 OCZ Platinum 1600 7-7-7-24 
Hard DriveCoolingPower
SanDisk 256G Enermax ETD-T60-TB 650W 
  hide details  
Reply
AMD-1
(13 items)
 
AMD-2
(8 items)
 
INTEL-1
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 ASUS CrosshairV Formula Power Color AX7970 G.Skill Ripjaws Z 2400 10-12-12-31 
Hard DriveCoolingOSPower
A-Data 256G EK Supreme HF, Water Chiller Windows 8 x64 Seasonic Gold X850 
Case
LianLi PC-A77 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320 Gigabyte 990FXA-UD7 Sapphire HD6970 1600 11-11-11-28 
Hard DriveCoolingPowerCase
OCZ Vertex3 120Gb Heatkiller 3.0, GTX140 + GTX120 Seasonic Gold X650 Lian Li PC-7FN 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770K Maximus V Gene Sapphire HD7950 OCZ Platinum 1600 7-7-7-24 
Hard DriveCoolingPower
SanDisk 256G Enermax ETD-T60-TB 650W 
  hide details  
Reply
post #8 of 15
Quote:
Originally Posted by briangp;12363306 
Read through my thread thats below this one. I just made a pretty big revelation (IMO) with a little research. Try turning off LLC. You will need to account for Vdroop under load, it varies from machine to machine. I set my Vcore for something like 1.57V While idling in OS, I'm reading 1.54. Under full load I droop to about 1.46V. Before disabling LLC, I was pushing 57C under load. I am currently at 1 hour of Prime95 Blend and the highest I've seen is 51C. Holding pretty steady at 49C right now.

With LLC on, I would see an increase from 1.47 idle to 1.53 under load. Not so good for the temps.


How fast does your temp increase under load? How long until you reach max I suppose.

If you are stable with 1.57V(LLC-OFF) which is 1.46V(at full load), than you should be stable with like 1.42V(LLC-ON) which is like 1.46V(at full load).
Your CPU will idle @ 1.43V instead of 1.54V
AMD-1
(13 items)
 
AMD-2
(8 items)
 
INTEL-1
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 ASUS CrosshairV Formula Power Color AX7970 G.Skill Ripjaws Z 2400 10-12-12-31 
Hard DriveCoolingOSPower
A-Data 256G EK Supreme HF, Water Chiller Windows 8 x64 Seasonic Gold X850 
Case
LianLi PC-A77 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320 Gigabyte 990FXA-UD7 Sapphire HD6970 1600 11-11-11-28 
Hard DriveCoolingPowerCase
OCZ Vertex3 120Gb Heatkiller 3.0, GTX140 + GTX120 Seasonic Gold X650 Lian Li PC-7FN 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770K Maximus V Gene Sapphire HD7950 OCZ Platinum 1600 7-7-7-24 
Hard DriveCoolingPower
SanDisk 256G Enermax ETD-T60-TB 650W 
  hide details  
Reply
AMD-1
(13 items)
 
AMD-2
(8 items)
 
INTEL-1
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 ASUS CrosshairV Formula Power Color AX7970 G.Skill Ripjaws Z 2400 10-12-12-31 
Hard DriveCoolingOSPower
A-Data 256G EK Supreme HF, Water Chiller Windows 8 x64 Seasonic Gold X850 
Case
LianLi PC-A77 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320 Gigabyte 990FXA-UD7 Sapphire HD6970 1600 11-11-11-28 
Hard DriveCoolingPowerCase
OCZ Vertex3 120Gb Heatkiller 3.0, GTX140 + GTX120 Seasonic Gold X650 Lian Li PC-7FN 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-3770K Maximus V Gene Sapphire HD7950 OCZ Platinum 1600 7-7-7-24 
Hard DriveCoolingPower
SanDisk 256G Enermax ETD-T60-TB 650W 
  hide details  
Reply
post #9 of 15
Quote:
Originally Posted by IOSEFINI;12363476 
If you are stable with 1.57V(LLC-OFF) which is 1.46V(at full load), than you should be stable with like 1.42V(LLC-ON) which is like 1.46V(at full load).
Your CPU will idle @ 1.43V instead of 1.54V


I'm not stable at 1.42. It needed about 1.46 to at least run. 1.47 was where I found stability for the most part, but the increase in voltage under load was what killed me. I will experiment, but I don't think it is going to work that way.
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
Got Overhead?
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055t @ ~4Ghz Asus M4A89GTD Pro USB3 Asus GeForce 250 GTS G Skillz 2x2GB DDR3 1600 @ 7-8-7-24 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Muskin 60GB SSD, WD 500GB, WD 80GB LG 24x Multi Corsair H50 modded. Winblows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
2 x 19FP Dells, Samsun 50" Logictech DiNovo Antec AX750 Thermaltake Chaser Mk 1 
Mouse
Microsoft Trackball Explorer! 
  hide details  
Reply
post #10 of 15
Thread Starter 
Found Q-Fan, thanks.

I don't seem to have an LLC setting in my BIOS.
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X6 1090T @ 4000MHz ASRock 890FX Deluxe5 Sapphire Radeon HD7970 Dual X 3GB GDDR5 8GB Mushkin Enhanced DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorPower
Corsair F120 SSD Windows 7 x64 Ultimate Asus VW246H 24" 1080P Antec 750W 
Case
Cooler Master HAF932 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › My voltage in CPU-Z/HWmon is HIGHER than set in BIOS