Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Second graphics card not detected?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Second graphics card not detected?

post #1 of 26
Thread Starter 
Hi everyone.

I just recently built my own PC. I have a GTX 580 in the new computer and have a GTX 260+ in my old computer. I'm trying to make the 260 into a PhysX card but my new computer is not detecting it. Also when I put the card into my computer, the computer becomes very loud. I'm pretty sure it's the fans on the card that are going full throttle. Any ideas?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #2 of 26
Hi there Tom351,

Welcome to OCN.

Please can you fill out your specs so we can better help you.

If you have a mobo that needs to physically changed to allow 2 cards to run have you done this?
Have you pluged in the PCI-e power cables to the GTX260?


Cheers,
Main System
(14 items)
 
Folding Rig
(14 items)
 
HTPC
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K 4.7Ghz @ 1.312V Asus P8Z77-V Pro Palit 4Gb GTX680 JetStream 16Gb 1866Mhz G.Skills RipjawsZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256Gb Samsung 840Pro LG DVD-Bluray RW Custom WC - EK SupremeHF, EK-FC680 GTX+, XSPC 2... Win 7 Home Premium 64 
MonitorPowerCase
Samsung P2450H 24" 1920x1080 XFX Black 850W Antec 300 modded to take 2xRads 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair V Formula-Z EVGA GTX980Ti Hybrid 1Gb Zotac GTX 650 TI 
RAMHard DriveOSMonitor
8Gb DDR3 1600Mhz  Crucial M4 Linux Ubuntu 15.10 19" - 1440x900 
Power
Corsiar AX760i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X3 460 @3510GHz ASRock N68C-GS UCC HD5450 4Gb DDR3-1600  
Hard DriveOptical DriveMonitorPower
1Gb WD Black drive SATA DVD - blu-ray 32" Sony Bravia 350W ANTEC Supplied 
Case
ANTEC minuet 350 
  hide details  
Reply
Main System
(14 items)
 
Folding Rig
(14 items)
 
HTPC
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K 4.7Ghz @ 1.312V Asus P8Z77-V Pro Palit 4Gb GTX680 JetStream 16Gb 1866Mhz G.Skills RipjawsZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256Gb Samsung 840Pro LG DVD-Bluray RW Custom WC - EK SupremeHF, EK-FC680 GTX+, XSPC 2... Win 7 Home Premium 64 
MonitorPowerCase
Samsung P2450H 24" 1920x1080 XFX Black 850W Antec 300 modded to take 2xRads 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair V Formula-Z EVGA GTX980Ti Hybrid 1Gb Zotac GTX 650 TI 
RAMHard DriveOSMonitor
8Gb DDR3 1600Mhz  Crucial M4 Linux Ubuntu 15.10 19" - 1440x900 
Power
Corsiar AX760i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X3 460 @3510GHz ASRock N68C-GS UCC HD5450 4Gb DDR3-1600  
Hard DriveOptical DriveMonitorPower
1Gb WD Black drive SATA DVD - blu-ray 32" Sony Bravia 350W ANTEC Supplied 
Case
ANTEC minuet 350 
  hide details  
Reply
post #3 of 26
Thread Starter 
OK these are my specs:

Gigabyte GA-X58A-UDR3
Intel i7 950
Gigabyte GTX 580
1 TB HDD
6GB 1600Mhz RAM
850W PSU

Spare GTX 260+

How do you get the computer to run two cards?
Yes the power cables are connected.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #4 of 26
Quote:
Originally Posted by tom351;12393124 
Hi everyone.

I just recently built my own PC. I have a GTX 580 in the new computer and have a GTX 260+ in my old computer. I'm trying to make the 260 into a PhysX card but my new computer is not detecting it. Also when I put the card into my computer, the computer becomes very loud. I'm pretty sure it's the fans on the card that are going full throttle. Any ideas?

Which Nvidia driver are you using?

I suspect you are using an older version (262.99 or 263.09) which only supports GTX570/580. So, when you install the GTX260, it cannot be recognized (eg Windows' Device Manager only lists it as a standard VGA card) and so its fan spins at full speed. (This has happened to me when I tried to install an 8800GTX with 263.09).

Solution: simple, just download and install the latest driver (266.58).

I hope this helps you solving your problem.
Edited by windfire - 2/15/11 at 6:07am
post #5 of 26
Thread Starter 
OK thanks.

Will try tomorrow.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #6 of 26
i had a similar problem few weeks ago, was caused by my bios, and overclock. as soon as I clocked it over 430mhz @ FSB the 480GTX's would sometimes crash at top slot and wouldn't get detected at bottom slot. could be a compatibility issue with the mobo.
post #7 of 26
OK you board should auto detect the card.

Which drivers are you using?

NVM - windfire Ninja'd me!
Main System
(14 items)
 
Folding Rig
(14 items)
 
HTPC
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K 4.7Ghz @ 1.312V Asus P8Z77-V Pro Palit 4Gb GTX680 JetStream 16Gb 1866Mhz G.Skills RipjawsZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256Gb Samsung 840Pro LG DVD-Bluray RW Custom WC - EK SupremeHF, EK-FC680 GTX+, XSPC 2... Win 7 Home Premium 64 
MonitorPowerCase
Samsung P2450H 24" 1920x1080 XFX Black 850W Antec 300 modded to take 2xRads 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair V Formula-Z EVGA GTX980Ti Hybrid 1Gb Zotac GTX 650 TI 
RAMHard DriveOSMonitor
8Gb DDR3 1600Mhz  Crucial M4 Linux Ubuntu 15.10 19" - 1440x900 
Power
Corsiar AX760i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X3 460 @3510GHz ASRock N68C-GS UCC HD5450 4Gb DDR3-1600  
Hard DriveOptical DriveMonitorPower
1Gb WD Black drive SATA DVD - blu-ray 32" Sony Bravia 350W ANTEC Supplied 
Case
ANTEC minuet 350 
  hide details  
Reply
Main System
(14 items)
 
Folding Rig
(14 items)
 
HTPC
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570K 4.7Ghz @ 1.312V Asus P8Z77-V Pro Palit 4Gb GTX680 JetStream 16Gb 1866Mhz G.Skills RipjawsZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
256Gb Samsung 840Pro LG DVD-Bluray RW Custom WC - EK SupremeHF, EK-FC680 GTX+, XSPC 2... Win 7 Home Premium 64 
MonitorPowerCase
Samsung P2450H 24" 1920x1080 XFX Black 850W Antec 300 modded to take 2xRads 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Phenom II X6 1090T Asus Crosshair V Formula-Z EVGA GTX980Ti Hybrid 1Gb Zotac GTX 650 TI 
RAMHard DriveOSMonitor
8Gb DDR3 1600Mhz  Crucial M4 Linux Ubuntu 15.10 19" - 1440x900 
Power
Corsiar AX760i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon II X3 460 @3510GHz ASRock N68C-GS UCC HD5450 4Gb DDR3-1600  
Hard DriveOptical DriveMonitorPower
1Gb WD Black drive SATA DVD - blu-ray 32" Sony Bravia 350W ANTEC Supplied 
Case
ANTEC minuet 350 
  hide details  
Reply
post #8 of 26
Thread Starter 
I have downloaded the latest nVidia driver and plugged in the 260. The fans are still running at full speed. I have checked the nvidia control panel and device manager and they haven't got the 260 there.

Any ideas?
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #9 of 26
Try this-
Download EVGA Precision or MSI Afterburner and set a fan speed profile for it


This works for me when I had my 2nd 260 to use because on my boot up, spins pretty loud for some reason (around 60% or so, can't remember)
Leaving it on auto would be a good idea because you'll never know when it gets warm inside.
2122 MK.II
(33 items)
 
G75VW
(2 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k @ 4.4 GHz Asus P8P67 Asus ENGTX680 DirectCU II Asus ENGTX560Ti DirectCU II 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Asus ENGTX580 DirectCU II (RIP) 4x4GB DDR3 Kingston HyperX 1600 Mushkin Chronos 240GB Western Digital 1.5TB Green 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 320 Series 120GB SSD Seagate 3TB Barracuda Seagate 2TB Barracuda Seagate 2TB Barracuda 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate 2TB Barracuda Green Seagate 2TB Barracuda Green Seagate 2TB Barracuda Green Western Digital 1TB External 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H100 Windows 7 x64 Samsung SyncMaster SA700 Asus VE2471 
MonitorMonitorMonitorMonitor
Samsung SyncMaster SA300 Samsung SyncMaster 2233BW Acer X213W LG L194WTX 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Antec Truepower 750w Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudioAudioAudio
Razer Sphex Corsair Vengeance 1500 Logitech G35 Logitech X-540 
CPUGraphics
i7 3630QM Asus GTX660M 2GB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2410M 2.3~2.9 GHz Acer Nvidia GT540M 1GB Samsung 2x4GB 1333 
Hard DriveOSPowerMouse Pad
Seagate Momentus 750GB - 5400 Windows Home Premium x64 Pretty sure it's a battery. What mouse pad? 
  hide details  
Reply
2122 MK.II
(33 items)
 
G75VW
(2 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 2600k @ 4.4 GHz Asus P8P67 Asus ENGTX680 DirectCU II Asus ENGTX560Ti DirectCU II 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
Asus ENGTX580 DirectCU II (RIP) 4x4GB DDR3 Kingston HyperX 1600 Mushkin Chronos 240GB Western Digital 1.5TB Green 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 320 Series 120GB SSD Seagate 3TB Barracuda Seagate 2TB Barracuda Seagate 2TB Barracuda 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Seagate 2TB Barracuda Green Seagate 2TB Barracuda Green Seagate 2TB Barracuda Green Western Digital 1TB External 
CoolingOSMonitorMonitor
Corsair H100 Windows 7 x64 Samsung SyncMaster SA700 Asus VE2471 
MonitorMonitorMonitorMonitor
Samsung SyncMaster SA300 Samsung SyncMaster 2233BW Acer X213W LG L194WTX 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Antec Truepower 750w Corsair 800D Logitech G700 
Mouse PadAudioAudioAudio
Razer Sphex Corsair Vengeance 1500 Logitech G35 Logitech X-540 
CPUGraphics
i7 3630QM Asus GTX660M 2GB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2410M 2.3~2.9 GHz Acer Nvidia GT540M 1GB Samsung 2x4GB 1333 
Hard DriveOSPowerMouse Pad
Seagate Momentus 750GB - 5400 Windows Home Premium x64 Pretty sure it's a battery. What mouse pad? 
  hide details  
Reply
post #10 of 26
Thread Starter 
OK thanks but that still doesn't fix the problem
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 950 @ 3.82Ghz Gigabyte GA-X58A-UD3R Gigabyte GTX 580 | Palit GTX 260+ (PhysX) Kingston HyperX 6GB 1600Mhz 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 1TB X 2 LG 22X Windows 7 64-bit Samsung 24" Syncmaster 2443BW 
PowerCase
Corsair TX850W Cool Master HAF X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Second graphics card not detected?