Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Uh-oh... did I waste my Phenom II?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Uh-oh... did I waste my Phenom II?

post #1 of 50
Thread Starter 
Ok, I was testing my overclock using Intel Burn Test and my system just shut off. I thought this was strange because usually on unstable clocks, I just get a BSOD or the system restarts. This time it just shut clean off, and the power LED on my case was blinking. I unplugged my computer, waited a minute, and plugged it back in. Pressed the power button and the only thing that happened was the LED in my PSU fan blinked on for a fraction of a second. I tried clearing the CMOS. I unplugged the 24 pin connector and the 4 pin CPU connector from the motherboard, jumped the power supply and plugged it in, and the PSU and all the fans, water pump, etc. fired up fine. So I reconnected the 24 pin connector to the motherboard while leaving the 4 pin CPU connector unplugged, pressed the power button and the system fired up (of course there was no POST with the CPU power unplugged.) So my system won't start up with the 4 pin CPU connector plugged in. Is my CPU a paperweight? Or could it be my motherboard?

Thanks and sorry for the wall o text
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
post #2 of 50
Pretty sure you overloaded the mosfets on your mobo

Seems to be a common occurrence with the 4+1 power phase boards.

The same thing happened to my best friend with the same cpu mobo setup. He upgraded to the same board as me but you still have to be careful.

When shopping for a new board look for something with at least a 8 pin cpu power connector and heatsink on the mosfet's or a 8=2 power phase setup.

Let me guess, you were getting near 1.5 vcore voltage ehh?
Edited by Tw34k - 2/16/11 at 11:02pm
Daily Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 Black @ 4.0 MSI 870A-G54 Radeon HD 5850 8 Gigs DDR3 1600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 22" Primary, 19" Secondary Razor Reclusa (Temp) Cheap 650 that I'm embarrassed of. 
CaseMouse
CM HAF 932 Black G5 
  hide details  
Reply
Daily Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 Black @ 4.0 MSI 870A-G54 Radeon HD 5850 8 Gigs DDR3 1600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 22" Primary, 19" Secondary Razor Reclusa (Temp) Cheap 650 that I'm embarrassed of. 
CaseMouse
CM HAF 932 Black G5 
  hide details  
Reply
post #3 of 50
Sort of sounds like a ram issue, try factoring that out first by testing them one at a time
post #4 of 50
That sucks! I'm guessing the CPU might be gone.. I'd just turn off the whole computer and try again tomorrow. Maybe a computer fairy can fix CPU's? helpinghand.gif

Also, I'm wondering, what volts were you running through it and at what speed?
It's weird for the computer to just shut off unless you were pumping a lot of juice into it and killed it...

Edit: I tried helping, but I'm not sure! So don't lose hope!
First Build!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X2 550 BE [Unlocked @3.6Ghz] Gigabyte GA-MA770T-UD3P Zotac 9600GT G.SKILL 4GB DDR3 1333 
Hard DriveOSPowerCase
Western Digital Caviar Blue Windows 7 64Bit Corsair 650W Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
First Build!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X2 550 BE [Unlocked @3.6Ghz] Gigabyte GA-MA770T-UD3P Zotac 9600GT G.SKILL 4GB DDR3 1333 
Hard DriveOSPowerCase
Western Digital Caviar Blue Windows 7 64Bit Corsair 650W Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #5 of 50
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Tig.;12415483 
That sucks! I'm guessing the CPU might be gone.. I'd just turn off the whole computer and try again tomorrow. Maybe a computer fairy can fix CPU's? helpinghand.gif

Also, I'm wondering, what volts were you running through it and at what speed?
It's weird for the computer to just shut off unless you were pumping a lot of juice into it and killed it...

Edit: I tried helping, but I'm not sure! So don't lose hope!

I was testing a 4.3 GHz overclock at 1.45 vcore
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
post #6 of 50
Sounds to me the motherboard or power supply is done for.
Frank
(13 items)
 
Dominatrix
(10 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4770K Asus Maxiums VI Extreme Gigabyte G1 Gaming 1080 16gb G.Skill Trident X 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 256gb 850 Pro 2Tb WB Black Corsair H100i GTX Win 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC U3477PQU Leopold Cherry Browns  EVGA 850W SuperNOVA G2 Fractal Design Define R5 
Audio
Asus Xonar D2X  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3 4370 Maximus VII Impact Asus 960 Strix 4gb Vengeance Pro 2400 2x8Gb 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Samsung 128gb 830 3 x WD Red 3Tb Windows 8.1 x64 Corsair RM550 
Case
Fractal Node 304 
  hide details  
Reply
Frank
(13 items)
 
Dominatrix
(10 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 4770K Asus Maxiums VI Extreme Gigabyte G1 Gaming 1080 16gb G.Skill Trident X 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 256gb 850 Pro 2Tb WB Black Corsair H100i GTX Win 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC U3477PQU Leopold Cherry Browns  EVGA 850W SuperNOVA G2 Fractal Design Define R5 
Audio
Asus Xonar D2X  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i3 4370 Maximus VII Impact Asus 960 Strix 4gb Vengeance Pro 2400 2x8Gb 
Hard DriveOptical DriveOSPower
Samsung 128gb 830 3 x WD Red 3Tb Windows 8.1 x64 Corsair RM550 
Case
Fractal Node 304 
  hide details  
Reply
post #7 of 50
He tested the psu already so we can rule that out.

Id be willing to bet that the mobo is dead.
Daily Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 Black @ 4.0 MSI 870A-G54 Radeon HD 5850 8 Gigs DDR3 1600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 22" Primary, 19" Secondary Razor Reclusa (Temp) Cheap 650 that I'm embarrassed of. 
CaseMouse
CM HAF 932 Black G5 
  hide details  
Reply
Daily Desktop
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X2 555 Black @ 4.0 MSI 870A-G54 Radeon HD 5850 8 Gigs DDR3 1600 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro x64 22" Primary, 19" Secondary Razor Reclusa (Temp) Cheap 650 that I'm embarrassed of. 
CaseMouse
CM HAF 932 Black G5 
  hide details  
Reply
post #8 of 50
Quote:
Originally Posted by Dissentience;12415514 
I was testing a 4.3 GHz overclock at 1.45 vcore

That voltage isn't going to kill any CPU anytime soon (I have had mine at 1.45 as well).. How far have you gotten in your overclocking to where the CPU is stable with the least amount of volts pumping into them?
First Build!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X2 550 BE [Unlocked @3.6Ghz] Gigabyte GA-MA770T-UD3P Zotac 9600GT G.SKILL 4GB DDR3 1333 
Hard DriveOSPowerCase
Western Digital Caviar Blue Windows 7 64Bit Corsair 650W Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
First Build!
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X2 550 BE [Unlocked @3.6Ghz] Gigabyte GA-MA770T-UD3P Zotac 9600GT G.SKILL 4GB DDR3 1333 
Hard DriveOSPowerCase
Western Digital Caviar Blue Windows 7 64Bit Corsair 650W Cooler Master Storm Scout 
  hide details  
Reply
post #9 of 50
Thread Starter 
Yeah I just tried, it is not the RAM.
I guess its RMA time? I really hope it is the mobo and not the CPU.

Maybe I just need a board that can handle overclocking better
Quote:
Originally Posted by Tig.;12415581 
That voltage isn't going to kill any CPU anytime soon (I have had mine at 1.45 as well).. How far have you gotten in your overclocking to where the CPU is stable with the least amount of volts pumping into them?

I have been running 4.0 GHz at 1.42v 24/7 for over a month with no issues
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k ASRock P67 Extreme4 MSI GTX 580 Lightning 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866 9-10-9-27-1T 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Mushkin 60GB SSD + 2xWD Black 500GB RAID0 Sony DVD-RW Noctua NH-D14 Windows 7 
MonitorKeyboardPowerCase
LG 22" 1080p + Acer 18" Das Keyboard - MX Blue Antec TruePower New TP-650 Cooler Master HAF 922 Black 
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
post #10 of 50
If you have a power supply tester, that would be the first thing to check. You might have fried the 3.3V rail.

The next thing would be to try swapping out the chip with another, or into another mobo...maybe in a friends computer.
My System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Xeon X5670 Gigabyte GA-EX58-UD5 Gigabyte GTX 970 G1 Gaming Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 
RAMRAMHard DriveHard Drive
OCZ Gold 1600, 3x2GB Kingston HyperX 1600, 3x4GB OCZ Vertex 2 240GB WD Black 1TB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Black 1TB Windows 7 Pro x64 Viewsonic VP2770-LED Thermaltake Poseidon MX Brown 
PowerCaseAudio
Seasonic 1000 W Platinum Case Labs M10 Creative X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
My System
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Xeon X5670 Gigabyte GA-EX58-UD5 Gigabyte GTX 970 G1 Gaming Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 
RAMRAMHard DriveHard Drive
OCZ Gold 1600, 3x2GB Kingston HyperX 1600, 3x4GB OCZ Vertex 2 240GB WD Black 1TB 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD Black 1TB Windows 7 Pro x64 Viewsonic VP2770-LED Thermaltake Poseidon MX Brown 
PowerCaseAudio
Seasonic 1000 W Platinum Case Labs M10 Creative X-Fi Titanium HD 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Uh-oh... did I waste my Phenom II?