Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] ASUS Crosshair V Formula (990FX) club
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] ASUS Crosshair V Formula (990FX) club - Page 338

Poll Results: Seperate Lists

 
  • 36% (17)
    Should I leave the list combined for both the CHVF and CHVF-Z
  • 63% (30)
    Seperate the lists
47 Total Votes  
post #3371 of 8703
Thread Starter 
ugh this stinks I 35rep to post my old gear for sale this is gonna take awhile lol
post #3372 of 8703
Quote:
Originally Posted by chippewaguy13 View Post

My ocz agllity 3 SSD 120 drive would score 7.9 on my old fx-6100, ga 990fx gigabyte board. But when I built my fx-8150 crosshair V formula it scored only 7.8. I had it hooked to the sata6g_1-6 at first So I thought maybe if I ran it through the sata6g_E1 I might have better luck. I tried it and it dropped the speed down to 7.7 I changed it back and now I'm at 7.6!! I tried it with write cache on and off with no change!! I did see how hooking it to the sata6g_E1 got rid of the error before post though and I have it set for AHCI though I do no hot swapping with it I just want the speed and I thought AHCI would give it gonna go try plain IDE now though.
Any one have some insight on how to get my speed back?

Make sure to disable Cache Buffer Flusher, and than make sure NCQ is enabled.

You'll find all the "How Too's" if you take the time and read ALL the added links in this guide http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds

Sean is the man! Just an amazingly well written guide!!!
post #3373 of 8703
I just bought mine from a friend. along with a 8150. can't wait. Now all i need is the ek waterblock. biggrin.gif
"Pubic Enemy"
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2550k EVGA P67 FTW EVGA GTX 570 HD Corsair Vengeance 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Velociraptor 150 GB  Western Digital 2TB Asus DVD-ROM EK HF Supreme EN 
CoolingOSMonitorKeyboard
EK GTX570 SE Windows 7 Home Premium x64 Acer 23-inch Logitech G105  
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1000 Corsair 800D Logitech G500 Creative 7.1 X-Fi Titanium 
Audio
Sony SS-B1000 w/ Dayton DTA-100a Amp 
  hide details  
Reply
"Pubic Enemy"
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2550k EVGA P67 FTW EVGA GTX 570 HD Corsair Vengeance 16GB 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
WD Velociraptor 150 GB  Western Digital 2TB Asus DVD-ROM EK HF Supreme EN 
CoolingOSMonitorKeyboard
EK GTX570 SE Windows 7 Home Premium x64 Acer 23-inch Logitech G105  
PowerCaseMouseAudio
Corsair HX1000 Corsair 800D Logitech G500 Creative 7.1 X-Fi Titanium 
Audio
Sony SS-B1000 w/ Dayton DTA-100a Amp 
  hide details  
Reply
post #3374 of 8703
Quote:
Originally Posted by ihatelolcats View Post

WEI is not reliable. there are several good ssd benchmarking programs available. im assuming that you are at the same clock speeds on cpu ram etc? there may be some settings in windows that you had before and forgot to set this time. it might be a good idea to post in the ssd forum or read through some of the optimization guides there. good luck
Quote:
Originally Posted by chippewaguy13 View Post

My ocz agllity 3 SSD 120 drive would score 7.9 on my old fx-6100, ga 990fx gigabyte board. But when I built my fx-8150 crosshair V formula it scored only 7.8. I had it hooked to the sata6g_1-6 at first So I thought maybe if I ran it through the sata6g_E1 I might have better luck. I tried it and it dropped the speed down to 7.7 I changed it back and now I'm at 7.6!! I tried it with write cache on and off with no change!! I did see how hooking it to the sata6g_E1 got rid of the error before post though and I have it set for AHCI though I do no hot swapping with it I just want the speed and I thought AHCI would give it gonna go try plain IDE now though.
Any one have some insight on how to get my speed back?

I know if you do too many benchmarks on a ssd at 1 time it will get slower , try waiting a day and try again. i had a simaler problem a while ago and cant remember who told me about it . also i take it you installed windows with ahci enabled to start with ?
scorpius rig
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
fx 8120 asus crosshair formula v xfx 6950 2gb xfx 6950 2gb 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
kingston hyper x 60gb corsair force series 3 ssd  western digital black 1tb  (soon to be adding OCZ 120Gb vertex) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
samsung blu-ray Thermaltake Frio win 7 ultimate 3x acer 21.5 led 1080 
PowerCaseMouseMouse Pad
xfx xxx 850w  antec 300 (Now Modded !) logitech g500 The desk ! 
Audio
A big fat amp  
CPUMotherboardGraphicsRAM
555BE (unlocked B55 x4) 4.213 @ 1.47v m4a87td usb3 ati 5450 8gb kingston hyper-x 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD blue 320gb hp dvd writer arctic freezer 7 pro win 7 ulti x64 
MonitorKeyboardPowerCase
24" goodmans lcd tv acer Antec gamer series 620w xigmatek asgard 
MouseAudio
logitech g500 onboard 
  hide details  
Reply
scorpius rig
(17 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
fx 8120 asus crosshair formula v xfx 6950 2gb xfx 6950 2gb 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
kingston hyper x 60gb corsair force series 3 ssd  western digital black 1tb  (soon to be adding OCZ 120Gb vertex) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
samsung blu-ray Thermaltake Frio win 7 ultimate 3x acer 21.5 led 1080 
PowerCaseMouseMouse Pad
xfx xxx 850w  antec 300 (Now Modded !) logitech g500 The desk ! 
Audio
A big fat amp  
CPUMotherboardGraphicsRAM
555BE (unlocked B55 x4) 4.213 @ 1.47v m4a87td usb3 ati 5450 8gb kingston hyper-x 1333 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD blue 320gb hp dvd writer arctic freezer 7 pro win 7 ulti x64 
MonitorKeyboardPowerCase
24" goodmans lcd tv acer Antec gamer series 620w xigmatek asgard 
MouseAudio
logitech g500 onboard 
  hide details  
Reply
post #3375 of 8703
Quote:
Originally Posted by chippewaguy13 View Post

My ocz agllity 3 SSD 120 drive would score 7.9 on my old fx-6100, ga 990fx gigabyte board. But when I built my fx-8150 crosshair V formula it scored only 7.8. I had it hooked to the sata6g_1-6 at first So I thought maybe if I ran it through the sata6g_E1 I might have better luck. I tried it and it dropped the speed down to 7.7 I changed it back and now I'm at 7.6!! I tried it with write cache on and off with no change!! I did see how hooking it to the sata6g_E1 got rid of the error before post though and I have it set for AHCI though I do no hot swapping with it I just want the speed and I thought AHCI would give it gonna go try plain IDE now though.
Any one have some insight on how to get my speed back?

I wouldn't use the windows index score as a benchmark to troubleshoot but I see your concern. First bench the drive with same software as the manufacturer and other individuals so you can truely compare it. The score issue on windows could be the benchmark itself or maybe things were going on you didn't know about while the test ran. The more a ssd get written onto it slows down a bit too, mostly in the form of benchmarks since I can't really notice it with my cosair ssd. Also curious if you installed anything from the time of the first benchmark, that could have been it too.
2014 nerd box evo
(18 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T x6 4244mhz 3065cpu-nb (fx8150 at 4.9g... Asus Crosshair V Formula Asus gtx570 dcII- 890/1780/2200@1088mv corsair dominator gt 8GB 1866 @1886 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
corsair f120ssd/seagate 1TB Asus cd/dvd burner Antec Kuhler 920 semi-custom loop (2 radiators) win7 professional 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
Gateway 23" 1920x1080 corsair ax850 Rosewill blackhawk w/hdd bay mod logitech mx518 
  hide details  
Reply
2014 nerd box evo
(18 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1100T x6 4244mhz 3065cpu-nb (fx8150 at 4.9g... Asus Crosshair V Formula Asus gtx570 dcII- 890/1780/2200@1088mv corsair dominator gt 8GB 1866 @1886 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
corsair f120ssd/seagate 1TB Asus cd/dvd burner Antec Kuhler 920 semi-custom loop (2 radiators) win7 professional 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
Gateway 23" 1920x1080 corsair ax850 Rosewill blackhawk w/hdd bay mod logitech mx518 
  hide details  
Reply
post #3376 of 8703
Thanks to the sandman With the guide I got my speed back to 7.8 which is the most I ever had out of my ocz agility 3 drive on the crosshair V. The biggest speed drop was when I hooked it to the sata6g_E1 connector instead of the standard sata ports. I should just get used to 7.8 on the WEI. Which I know is a crappy index anyways. Was just something fun to shoot for to see if this hardware could do it. Thanks to the sandman again!!
post #3377 of 8703
thumb.gif Glad it was of some help! That guide has my setup flying lol.
post #3378 of 8703
Quote:
Originally Posted by chippewaguy13 View Post

My ocz agllity 3 SSD 120 drive would score 7.9 on my old fx-6100, ga 990fx gigabyte board. But when I built my fx-8150 crosshair V formula it scored only 7.8. I had it hooked to the sata6g_1-6 at first So I thought maybe if I ran it through the sata6g_E1 I might have better luck. I tried it and it dropped the speed down to 7.7 I changed it back and now I'm at 7.6!! I tried it with write cache on and off with no change!! I did see how hooking it to the sata6g_E1 got rid of the error before post though and I have it set for AHCI though I do no hot swapping with it I just want the speed and I thought AHCI would give it gonna go try plain IDE now though.
Any one have some insight on how to get my speed back?

Hi Chip,

I'm not sure I can help you restore the number, but I can provide some data. This is my first post now that my new system is up and running. I'm still getting acquainted with the C5F, and will provide my system details shortly in sig, but for now I will share that I own a Vertex 3 120 as my boot drive. When I had this drive in my M2N32 board, I had to apply what OCZ referred to as the MAC fix since Apple MACs used a lot of Nvidia hardware for SATA controllers and for whatever reason, the OCZ drives could not properly auto-negotiate host link speed, and the fix they provided was to lock the drive at SATA-2 speed. With that in hand I think my WEI score was 7.4 and the SATA-2 speeds were let's say not spectacular but real life performance was excellent even on that 2006 vintage board.

I've now removed the MAC fix so the drive can run properly at full SATA-3 speed. I did an ATTO run and I got a 556663 max read speed and a 483667 max write speed, which I understand is inline and proper for the drive. My WEI score is 7.7 on the C5F with my 965BE running at stock speed. I think I have 40GB of free space on the drive. The drive has 2.15 firmware version on it.

A suggestion I've read to recover some of the lost performance you're seeing is to just leave the system idle overnight to let garbage collection (GC) routines do their job, and then rerun the assessment. Short of that, you would be faced with doing a secure erase and rebuilding your OS.

I should also state that in my runs, I have all the latest C5F firmware and drivers applied.

Cheers
post #3379 of 8703
Quote:
Originally Posted by The Sandman View Post

Make sure to disable Cache Buffer Flusher, and than make sure NCQ is enabled.

I see where to change the first item (didn't know about that one). Where is do I check to see if NCQ is enabled?

Nevermind. A quick search says NCQ is enabled by default
Edited by gr8sho - 2/26/12 at 3:01pm
post #3380 of 8703
Quote:
Originally Posted by gr8sho View Post

I see where to change the first item (didn't know about that one). Where is do I check to see if NCQ is enabled?
Nevermind. A quick search says NCQ is enabled by default

That is correct, it SHOULD be enabled by default. I have two SSDs in a Raid 0 and found one was disabled after the install. You can excess it through RaidXpert found here http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx

Just something to check, never did figure out why one drive was enabled yet the second one disabled. Here's a snip showing the changes in performance between original setup, disabling cache buffer flusher, than enabling the NCQ.

375
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › [Official] ASUS Crosshair V Formula (990FX) club