Overclock.net › Forums › Overclockers Care › Overclock.net Folding@Home Team › GPU3 desktop lag?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GPU3 desktop lag?

post #1 of 19
Thread Starter 
Update: fixed with 260.99 drivers

I just got a GTX 465 in the mail today and promptly flashed it with a 470 BIOS. It's been stable with Furmark and some gaming but when I run the GPU3 client my computer starts lagging pretty badly.

Anything 3D in Aero runs at ~1-3FPS. Switching between open programs is slow, snapping a window to one side of my display is a pain. Scrolling in Google Chrome is a slideshow.

This problem persists when the CPU client is closed. I did a search but all I could find was advice to turn Aero on- but it already is. I've checked my DPC latency and it's staying below 500μS.

I'm running Windows 7 x64. The GTX 470 drivers and GPU3 client were downloaded today so they're fresh. What can I do to fix this? I'll be forced to abandon GPU folding if I can't find a solution.

Edit: I've made the observation that pausing the GPU client does nothing- the GPU load remains at 98% and the lag is still present. I have to close the client entirely to make my computer usable.
Edited by AMD20x6 - 3/3/11 at 8:33pm
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
post #2 of 19
Read your clock speeds in GPU-Z, I wouldn't be surprised if your GPU isn't clocking back up after throttling down for thermal/power reasons.
post #3 of 19
Quote:
Originally Posted by AMD20x6 View Post
I just got a GTX 465 in the mail today and promptly flashed it with a 470 BIOS. It's been stable with Furmark and some gaming but when I run the GPU3 client my computer starts lagging pretty badly.

Anything 3D in Aero runs at ~1-3FPS. Switching between open programs is slow, snapping a window to one side of my display is a pain. Scrolling in Google Chrome is a slideshow.

This problem persists when the CPU client is closed. I did a search but all I could find was advice to turn Aero on- but it already is. I've checked my DPC latency and it's staying below 500μS.

I'm running Windows 7 x64. The GTX 470 drivers and GPU3 client were downloaded today so they're fresh. What can I do to fix this? I'll be forced to abandon GPU folding if I can't find a solution.

Edit: I've made the observation that pausing the GPU client does nothing- the GPU load remains at 98% and the lag is still present. I have to close the client entirely to make my computer usable.
I had this issue on 2 out of 3 rigs I recently put together with GPU3--I wish I could help more, but basically... they kind of fixed themselves. I'm not sure exactly what specifically I did. A few reboots, tweaking things in evga precision (clock speed down a bit) and messing with priorities... all of a sudden the system was perfectly responsive while gpu3 folding. It was quite odd.
post #4 of 19
Thread Starter 
GPU-Z is reading the desired clockspeed but MSI Afterburner claimed that it was running much slower. Unfortunately I rebooted my machine for SP1 last night and it now locks up during POST most of the time- when it does work, the Asus overclock protection kicks in, I save the BIOS settings, and it locks up on the next boot. I have to be lucky enough to get two sequential working POSTs to boot. Setting the CPU to stock does nothing...

I forgot until now that I had this problem a couple weeks ago as well. This would give a possible explanation beyond possible OC issues: my PSU is failing. I wouldn't be surprised, the build quality of my Antec TP3-650 is subpar- 85*C primary cap surrounded by a heatsink, junk quality secondary caps, 3rd rate factory reworking resulting in scorched and lifted traces, iffy soldering, etc. I'm glad I didn't pay anything near full retail price for it.

If I can ever get my computer to turn on I'll try bumping the GPU clocks down to stock and hope my PSU can handle the current.

Edit: I got it to boot and I'm currently folding with the GPU @ stock speeds but still flashed to a 470. MSI Afterburner reports a solid 608MHz and the lag issue is gone. My PSU is now making high-pitched squealing noises under load though and will need to be replaced.

+rep to you both
Edited by AMD20x6 - 2/23/11 at 8:57am
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
post #5 of 19
Thread Starter 
It's happening again and my clocks are solid. Apparently the throttling wasn't the problem. Any other ideas?
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
post #6 of 19
Eww windows update.
Always causes problems more than it solves...

Glad you got it working though.
>.<
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 4.0ghz 1.27v EVGA E758 3-Way (black/gray) Evga GTX 480 / Evga 9800gtx+ (physx&folding) Corsair Dominator 6gb 1600 8-8-8-24 
Hard DriveOSMonitorPower
x25-M SSD 80gb + 1TB F3 + 2x2TB WD Green Win 7 64bit Viewsonic 20" + Samsung 40" Corsair 1000w 
Case
Haf 932 (modded) - Now caseless 
  hide details  
Reply
>.<
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 930 4.0ghz 1.27v EVGA E758 3-Way (black/gray) Evga GTX 480 / Evga 9800gtx+ (physx&folding) Corsair Dominator 6gb 1600 8-8-8-24 
Hard DriveOSMonitorPower
x25-M SSD 80gb + 1TB F3 + 2x2TB WD Green Win 7 64bit Viewsonic 20" + Samsung 40" Corsair 1000w 
Case
Haf 932 (modded) - Now caseless 
  hide details  
Reply
post #7 of 19
What web browser are you using? I once had Chrome leave a process open after I had closed it and was noticing weird graphical glitches like tooltips from other windows staying stuck on the desktop. Noticed the process in task manager and closed it and everything went away. The top 3 modern browsers all use GPU acceleration now and I'm guessing they're gonna affect GPU throttling in some way.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 Asus Rampage III Formula EVGA GeForce 460 GTX Corsair Dominator GT 
PowerCase
Corsair 950TX Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 Asus Rampage III Formula EVGA GeForce 460 GTX Corsair Dominator GT 
PowerCase
Corsair 950TX Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
post #8 of 19
Thread Starter 
I'm using Chrome. The problem seems to come and go, the next time my machine starts lagging I'll kill Chrome as a diagnostic step.
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
Aardvark-VIII
(17 items)
 
Dell GX1
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5-2500K ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Asus Matrix 7970 Platinum 16GB Patriot Signature DDR3-1600 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2x 64GB Crucial M4 RAID 0 2TB WD RE 1TB WD Caviar Black LG Bluray/HD-DVD combo 
OSMonitorKeyboardPower
Win8.1 Pro x64 Calibrated HP LP2475w Rosewill RK-9000BR Seasonic SSR-550RM 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair 600T White Razer Deathadder 3500dpi Razer ExactMat Asus Xonar DX -> Stello DA100 
Other
Intel PRO/1000 GT LAN 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Pentium III 500MHz GeForce2 MX 400 PCI 512MB 100MHz CAS2 SDRAM 120GB Seagate ST3120213A 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Asus 52x CDROM Stock Windows 98 SE Dell Trinitron P991 
KeyboardOtherOther
Dell AT101W (Mechanical) Promise Ultra100 IDE controller Rounded IDE and floppy cables! 
  hide details  
Reply
post #9 of 19
Having a similar problem, I'm running GPU3 on my GTX460 and it lags like crazy. I use Firefox4, but it works if I don't use hardware acc, but I can't watch movies(VLC, MPC, GOMPlayer and ZOOM are some of the mediaplayers I've tested) or do anything else basically. Regardless if I fold CPU + GPU or just GPU. OS is W7 64bit.
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
post #10 of 19
If you're using MPC Homecinema, you can watch a movie without hiccups if you enable Direct3D fullscreen mode (CTRL+F).
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 Asus Rampage III Formula EVGA GeForce 460 GTX Corsair Dominator GT 
PowerCase
Corsair 950TX Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 950 Asus Rampage III Formula EVGA GeForce 460 GTX Corsair Dominator GT 
PowerCase
Corsair 950TX Cooler Master HAF X 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Overclock.net Folding@Home Team
Overclock.net › Forums › Overclockers Care › Overclock.net Folding@Home Team › GPU3 desktop lag?