Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Cant boot/ random successful boots
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Cant boot/ random successful boots

post #1 of 11
Thread Starter 
The pc that I'm having problems with is the one below in my sig. When booting the pc comes on for about 2-3 seconds and then turns off.

The only way for me to fix this problem is:
  • flip the switch on the back of the psu
  • wait 5-10 minutes
  • then power back on

After the above steps the pc will be fine for another week or so then the same thing happens. The pc is NOT overclocked

Any ideas why this is happening?
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
what are the ram and cpu voltages?
post #3 of 11
Thread Starter 
cpu is at 1.328,... Is there a way for me to check the ram voltages without restarting?
Edited by XxG3nexX - 2/25/11 at 8:24am
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
not that i know of
on sig rig, cpuz shows 1.5v/1.60 when its at 1.65 in bios

within a foot, but not close enough
post #5 of 11
does it run long enough to enter the bios? can you stay in the bios to monitor or check the settings?
post #6 of 11
Bad PSU possibly?
New i7 950 build
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 @ 4.2ghz MSI Big Bang x58  Crossfire Sapphire 7970 OC  6gb HyperX 1600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
C300 64gb , Agility2 90gb, 2x WD greens Raid 0 Samsung 830 series 64gb H100 Windows 7 64bit 
MonitorPowerCase
Crossover 1440p OCZ ZX850W Lian li Pc-x2000f 
  hide details  
Reply
New i7 950 build
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-950 @ 4.2ghz MSI Big Bang x58  Crossfire Sapphire 7970 OC  6gb HyperX 1600 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
C300 64gb , Agility2 90gb, 2x WD greens Raid 0 Samsung 830 series 64gb H100 Windows 7 64bit 
MonitorPowerCase
Crossover 1440p OCZ ZX850W Lian li Pc-x2000f 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by CRamano View Post
does it run long enough to enter the bios? can you stay in the bios to monitor or check the settings?
Not when its giving me problems, but right now it's running fine. So yes I should be able to get to the bios right now. When it's working fine I can sit in the bios and view settings. Although in a few more days I might have to go through the above steps again.

Quote:
Originally Posted by strap624 View Post
Bad PSU possibly?
I hope it's not the psu again. The old psu died about 2 months ago so this one isn't very old.

If it is the psu why does it work fine sometimes?
Edited by XxG3nexX - 2/25/11 at 12:03pm
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
well no matter what its a hardware problem and there are only a handful of things it could be.

the first thing i would check is to make sure the heat-sink is properly attached clear of dust and debris, and check to make sure the fan spins. if a heat-sink is not properly attached, the cpu will overheat and shutdown in seconds, then you got to wait for it to cool down.

next i would do a close visual inspection of the motherboard, and and smell for that unmistakable smell of bad news. keep an eye out for the larger capacitors, they are for the mobo VRM's check to make sure they are not swollen or discolored or a black oily residue. i used to have that exact mobo and that's what happened

then check to make sure the power connectors are properly seated on the motherboard and other components too. just unplug them and plug them back in.

then you could test your memory but i doubt it would help

the only thin left is the PSU.... (but only if its not the motherboard)
Edited by CRamano - 2/25/11 at 12:21pm
post #9 of 11
First try resetting CMOS, then load BIOS defaults, then manually change your BIOS settings. If you still have a problem, it's probably your PSU.

Antec PSU FTL.
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by CRamano View Post
well no matter what its a hardware problem and there are only a handful of things it could be.

the first thing i would check is to make sure the heat-sink is properly attached clear of dust and debris, and check to make sure the fan spins. if a heat-sink is not properly attached, the cpu will overheat and shutdown in seconds, then you got to wait for it to cool down.

next i would do a close visual inspection of the motherboard, and and smell for that unmistakable smell of bad news. keep an eye out for the larger capacitors, they are for the mobo VRM's check to make sure they are not swollen or discolored or a black oily residue. i used to have that exact mobo and that's what happened

then check to make sure the power connectors are properly seated on the motherboard and other components too. just unplug them and plug them back in.

then you could test your memory but i doubt it would help

the only thin left is the PSU.... (but only if its not the motherboard)
When running fine the pc will run for days/weeks until restart so I pretty sure its not an overheating issue.

I need to look over the motherboard, it is almost 5 years old. Im prolly gonna end up getting a new mobo and cpu if i cant figure out the problem.

Tested the memory thats not the issue

Quote:
Originally Posted by 2thAche View Post
First try resetting CMOS, then load BIOS defaults, then manually change your BIOS settings. If you still have a problem, it's probably your PSU.

Antec PSU FTL.
Will do, Im hoping its not the psu
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
Web Surfer
(13 items)
 
*Retired* Htpc
(13 items)
 
MacBook Pro
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 Rampage III Extreme XFX 5770 16GB (1600) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Samsung 830 256GB Lite-On 20A1L Win 7 x64 Ultimate ASUS VE278Q 
KeyboardPowerCaseMouse
Das Ultimate + G13 Corsair Hx 1000 Corsair 800D Razer Mamba 
Mouse Pad
Razer Destructor 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i3 530 Gigabyte GA-H55M-UD2H Corsair XMS3 4GB (2 X 2GB) 1333Mhz 80Gb Seagate 7200.10 
Optical DriveOSPowerCase
Samsung Blu-Ray SH-B083L/BSBP Win 7 x64 and Xbmc Antec 550w Silver Stone GD05B 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core i7 2.0GHz Intel HD Graphics 3000 + AMD Radeon HD 6490M 4GB 1066 Memory Intel x-25m 
OSMonitorCaseMouse
Osx 10.6.6 1400x900 Smooth and Sexy magic mouse 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Cant boot/ random successful boots