Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Ubuntu installation wont find HDD.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Ubuntu installation wont find HDD.

post #1 of 42
Thread Starter 
Hi.

So I decided to try out Ubuntu. I mounted an old HDD into my computer so try this out.

Windows finds the HDD and I can use it without any problems at all.
Ubuntu wont find it when I'm trying to install it. It's just finding my 2 other HDD's.

What can be causing this? I tried to format it, its partitioned, Filesystem is NTFS. It works in Windows and has the same settings as my other two HDD's.

Is this a common problem?

thanks
Slave
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Asus Maximus Gene V iGPU HD 4000 16GB DDR3 Crucial Ballistix 1600 Mhz 
OSMonitorKeyboardPower
W7 x64 Dell U2412M Filco Majestouch 2 BeQuiet! Dark Power Pro 750w 
Case
Open on the desk lol 
  hide details  
Reply
Slave
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Asus Maximus Gene V iGPU HD 4000 16GB DDR3 Crucial Ballistix 1600 Mhz 
OSMonitorKeyboardPower
W7 x64 Dell U2412M Filco Majestouch 2 BeQuiet! Dark Power Pro 750w 
Case
Open on the desk lol 
  hide details  
Reply
post #2 of 42
Quote:
Originally Posted by Nikkopo View Post
Hi.

So I decided to try out Ubuntu. I mounted an old HDD into my computer so try this out.

Windows finds the HDD and I can use it without any problems at all.
Ubuntu wont find it when I'm trying to install it. It's just finding my 2 other HDD's.

What can be causing this? I tried to format it, its partitioned, Filesystem is NTFS. It works in Windows and has the same settings as my other two HDD's.

Is this a common problem?

thanks
This was a problem for me. If it's an IDE/PATA HDD and you've got SATA connections things might not go smoothly. For me I could find the drive only after disabling the onboard SATA controllers. Then I had to avoid booting into Linux with the SATA controllers on or else I get a crash that drops into an init: shell. I don't think NTFS should be a problem, but I always left HDDs I would install Linux into as unformatted drives. Maybe try leaving the drive unformatted?

So what kind of HDD are we talking?
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core m3-6Y30 Intel HD515 8GB 1866DDR3L Micron M600 MTFDDAV256MBF M.2, 256 GB 
CoolingOSOSMonitor
Fanless Win10 Home x64 Kubuntu 16.04 (requires Linux kernel 4.5/4.6) 13.3 inch 16:9, 1920x1080 pixel, AU Optronics A... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthlonIIX4 640 3.62GHz (250x14.5) 2.5GHz NB Asus M4A785TD-M EVO MSI GTX275 (Stock 666) 8GBs of GSkill 1600 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
4GBs of Adata 1333 Kingston HyperX 3k 120GB WD Caviar Black 500GB Hitachi Deskstar 1TB 
Optical DriveCoolingOSOS
LG 8X BDR (WHL08S20) Cooler Master Hyper 212+ Kubuntu x64 Windows 7 x64 
OSMonitorPowerCase
Bodhi Linux x64 Acer G215H (1920x1080) Seasonic 520 HAF912 
CPUMotherboardGraphicsRAM
N450 1.8GHz AC and 1.66GHz batt ASUS proprietary for 1001P GMA3150 (can play bluray now!?) 1GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSOS
160GB LGLHDLBDRE32X Bodhi Linux Fedora LXDE 
OSOSMonitorKeyboard
Kubuntu SLAX 1280x600 + Dell 15inch Excellent! 
PowerCase
6 cells=6-12hrs and a charger 1001P MU17 Black 
  hide details  
Reply
     
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel Core m3-6Y30 Intel HD515 8GB 1866DDR3L Micron M600 MTFDDAV256MBF M.2, 256 GB 
CoolingOSOSMonitor
Fanless Win10 Home x64 Kubuntu 16.04 (requires Linux kernel 4.5/4.6) 13.3 inch 16:9, 1920x1080 pixel, AU Optronics A... 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthlonIIX4 640 3.62GHz (250x14.5) 2.5GHz NB Asus M4A785TD-M EVO MSI GTX275 (Stock 666) 8GBs of GSkill 1600 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
4GBs of Adata 1333 Kingston HyperX 3k 120GB WD Caviar Black 500GB Hitachi Deskstar 1TB 
Optical DriveCoolingOSOS
LG 8X BDR (WHL08S20) Cooler Master Hyper 212+ Kubuntu x64 Windows 7 x64 
OSMonitorPowerCase
Bodhi Linux x64 Acer G215H (1920x1080) Seasonic 520 HAF912 
CPUMotherboardGraphicsRAM
N450 1.8GHz AC and 1.66GHz batt ASUS proprietary for 1001P GMA3150 (can play bluray now!?) 1GB DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSOS
160GB LGLHDLBDRE32X Bodhi Linux Fedora LXDE 
OSOSMonitorKeyboard
Kubuntu SLAX 1280x600 + Dell 15inch Excellent! 
PowerCase
6 cells=6-12hrs and a charger 1001P MU17 Black 
  hide details  
Reply
post #3 of 42
wow, never had any problems like this with any machine..... i've loaded ubuntu 100s of times on all different kinds of hardware. I've never had a mix of sata/ide drives tho'... always 1 or the other....
AMD 955BE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955BE C3 Asus M4A89GTD Pro/USB3 EVGA Nvidia GeForce GTS450 G.Skill RipJaws 8gb (2 x 4gb) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 520 Series 180gb SSD + 320gb WD  Samsung SH-223F sata DVD-RW Windows 7 HP 64bit Dell E228WFP 22" + Dell E2209W 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Keyboard USB PC Power & Cooling 610W Silencer Antec 300 Logitech MX620 wireless 
  hide details  
Reply
AMD 955BE
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X4 955BE C3 Asus M4A89GTD Pro/USB3 EVGA Nvidia GeForce GTS450 G.Skill RipJaws 8gb (2 x 4gb) DDR3-1600 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Intel 520 Series 180gb SSD + 320gb WD  Samsung SH-223F sata DVD-RW Windows 7 HP 64bit Dell E228WFP 22" + Dell E2209W 22" 
KeyboardPowerCaseMouse
Logitech Illuminated Keyboard USB PC Power & Cooling 610W Silencer Antec 300 Logitech MX620 wireless 
  hide details  
Reply
post #4 of 42
I've only ever had this problem once, and it was due to the IDE drive not being setup correctly.

first port on the ribbon: master, second port on the ribbon: slave, thats if you have it in the primary IDE connector on board, (this problem also can happen if your bios doesn't support cable select option.)

the problem occured when i had a dvd burner jumper set to cable select, but on the secondary port, and then i had a pata drive setup as slave, on the primary port.

check your jumpers and try again, windows for whatever reason, ignores these settings, linux will not.
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
post #5 of 42
You can also go to AHCI mode, some say that linux works well with that.
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
post #6 of 42
Quote:
Originally Posted by mushroomboy View Post
You can also go to AHCI mode, some say that linux works well with that.
i was going to suggest that as well, but the problem is, if it wasn't enabled when windows installed, it didn't activate the driver, and he would have to go activate the driver in windows first, before switching, and the last time i checked, the only way to activate the driver is thru a registry hack, and as all we all know editing the registry is bad juju magic if you screw things up...but if OP is feeling froggy and ahci isn't enable, he should follow these steps first before enabling it:


Exit all Windows-based programs.
Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click one of the following registry subkeys:
HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Ser vices\\Msahci
HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Ser vices\\IastorV
In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
On the File menu, click Exit to close Registry Editor.


note: windows will still run if you disable ahci mode in bios, even with the driver enabled, as to why its not enabled by default will forever elude me...
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
post #7 of 42
Win7 didn't have that problem here, and I used to run ATA mode for the longest time (until I started doing Hackintosh experiments. OSX requires AHCI). I just enabled it and everything worked. I bet safe mode would work when he enables it.
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
post #8 of 42
Quote:
Originally Posted by mushroomboy View Post
Win7 didn't have that problem here, and I used to run ATA mode for the longest time (until I started doing Hackintosh experiments. OSX requires AHCI). I just enabled it and everything worked. I bet safe mode would work when he enables it.
i honestly don't remember if i switched to ahci before win7 or after win7, i know there was a bluescreen involved at one time when i enabled it after installing windows, and i had to disable it, and go into windows, enable the driver thru a reg hack and then go change it in BIOS. it could've been vista...as my memories of vista and vista2.0(7) are basically the same as they are so identically...
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
post #9 of 42
Thread Starter 
Thanks for your kind answers.

The HDD is a SATA. It's a Seagate, dunno the name. 75GB size (pretty small lol)

Any other thoughts?
Slave
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Asus Maximus Gene V iGPU HD 4000 16GB DDR3 Crucial Ballistix 1600 Mhz 
OSMonitorKeyboardPower
W7 x64 Dell U2412M Filco Majestouch 2 BeQuiet! Dark Power Pro 750w 
Case
Open on the desk lol 
  hide details  
Reply
Slave
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Asus Maximus Gene V iGPU HD 4000 16GB DDR3 Crucial Ballistix 1600 Mhz 
OSMonitorKeyboardPower
W7 x64 Dell U2412M Filco Majestouch 2 BeQuiet! Dark Power Pro 750w 
Case
Open on the desk lol 
  hide details  
Reply
post #10 of 42
Quote:
Originally Posted by Nikkopo View Post
Thanks for your kind answers.

The HDD is a SATA. It's a Seagate, dunno the name. 75GB size (pretty small lol)

Any other thoughts?
ah when you said old HDD, i just assumed IDE (and reading the other ppl's post, i just continued to assume IDE LOL.)

try swtiching the sata order, having that old drive on the first sata port (this wont screw with your windows, as you can change which one has boot priority.)
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Linux, Unix
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Ubuntu installation wont find HDD.