Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Mysterious performance drop (help)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Mysterious performance drop (help) - Page 3

post #21 of 25
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by grunion View Post
Please add your system specs here.
Of course... sorry They should be up now.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
post #22 of 25
Thread Starter 
Just checked with GPUz and it says its running at 4x. What should i do to run at 16x?

My motherboard BIOS doesnt have an option to adjust pcie speed btw.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
post #23 of 25
Quote:
Originally Posted by Refreshment View Post
Just checked with GPUz and it says its running at 4x. What should i do to run at 16x?

My motherboard BIOS doesnt have an option to adjust pcie speed btw.
Try re-seating the card ,as in pull it out and put it back in to the slot making sure it's in there properly. (had a similar problem with a 4850).

If that doesn't work, use driver sweeper and re-load drivers.
Aces and Eights
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
955 X4 BE [3.82 Ghz] Lanparty DK 790FX  HIS 6870 X 2 CFX 4Gig OCZ Reaper DDR2 800 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2X Hitachi 1TB raid 0 Seagate Barracuda Sony DVD RW DRU 830A  Coolermaster Hyper 212+  
OSMonitorPowerCase
Win 7 64Bit Benq HD 2200 Antec True Power 650W HAF 932 
  hide details  
Reply
Aces and Eights
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
955 X4 BE [3.82 Ghz] Lanparty DK 790FX  HIS 6870 X 2 CFX 4Gig OCZ Reaper DDR2 800 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
2X Hitachi 1TB raid 0 Seagate Barracuda Sony DVD RW DRU 830A  Coolermaster Hyper 212+  
OSMonitorPowerCase
Win 7 64Bit Benq HD 2200 Antec True Power 650W HAF 932 
  hide details  
Reply
post #24 of 25
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Doom View Post
Try re-seating the card ,as in pull it out and put it back in to the slot making sure it's in there properly. (had a similar problem with a 4850).

If that doesn't work, use driver sweeper and re-load drivers.
Ok, Doom thanks. Gonna give this one a try and see how it goes. Hopefully ill report back with good results.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
post #25 of 25
Thread Starter 
Like expected, the PCIe bus speed was the culprit. Operating at 4x, it translates into a performance lost of 15 fps in Dirty 2.

Yet the problem is not entirely solved. When I reseat the card it was operating at 16x, but I soon as I screwed to the chassis, it moved so its operating now at 8x. At least I could take comfort in that the reason for the throughput drop is known now.

It also explains why performance was normal for days or even weeks just to suddenly drop again without apparent reason. Every time the PC was moved it most have flexed the motherboard causing the card to move.

Thanks for everyone that gave advice and share their thoughts. Now lets see how can I correctly fix the card.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X3 705e MSI K9a2gm-FIH Radeon HD 5850 4GB (2*2) DDR2 Kyngstone 
Hard DriveOptical DriveOSPower
160 GB Maxtor/WD 1 TB green Ide CD-DVD combo/ Sata DVD burner Windows 7/XP Corsair VX 550w 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Mysterious performance drop (help)