Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Strange hard drive issue that only Linux fixes
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Strange hard drive issue that only Linux fixes

post #1 of 13
Thread Starter 
I have a WD 6400AAKS drive that only initially spins up under Linux.

It used to be in a known good eSata enclosure attached to my Dell Precision M4400 laptop, and now it's a secondary drive in my desktop. I've deleted and created NTFS and FAT partitions on it multiple times, but haven't been able to get anywhere with this.

On my laptop, if it was attached before powering on, the computer refused to get past the POST screen, failing with an error I don't recall. If the enclosure was plugged in under Windows, nothing happened. If plugged in immediately after Ubuntu starts booting, however, it spun up fine, and both BIOS and Windows recognized it and could use it with no problem if I rebooted.

Similar issue with my desktop - BIOS first claims that the drive has had some error but allows me to continue by pressing F1. Windows boots fine, but does not see a partition table on this drive, but allows me to reformat it and use it normally. If I shut off power and reboot, it is gone again. But again, as soon as Linux starts booting, it works fine. As long as the drive stays spinning, it's fine under both OSes and BIOS.

I rather want to make a RAID 0 array with two of these, but I don't think that would work very well if the drive randomly vanished every time I shut down the computer. =P

There are no SMART errors of any kind.

Any ideas?

EDIT: Turns out it was just a jumper setting enabling Power Up In Standby, which only a few motherboards and RAID controllers support. This stops the drives spinning up unless the correct ATA command is sent in order to save power.
Edited by vladsinger - 3/11/11 at 4:49pm
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #2 of 13
honestly sounds like a physical failure of the spin motor...if you can rma the drive, i would suggest that. as for why it will spin up in one and not the other, or not being able to retain a FS table is way beyond me...

if you power down in linux and then reboot back into it, does it loose the FS there?
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
post #3 of 13
Sounds like your drive is taking much longer to spin up than it should. Linux is patient; Windows probably isn't. Post your SMART data from Disk Utility.
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
post #4 of 13
What's getting me is that the partitions are being deleted. The only thing I could think of is a HDD password malfunction/security malfunction. You can lock hard drives (some, not sure about all) with special keys, it is how the Xbox locks the drive to the Xbox that the drive belongs to. The thing is I've never herd of anything acting like this, normally you would see the drive in the bios but nothing can be accessed.... That vanishing partition thing, just doesn't seem possible. The only other explanation I can think of is a magnet is somewhere, but I would think that would hurt other drives...
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
post #5 of 13
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by transhour View Post
honestly sounds like a physical failure of the spin motor...if you can rma the drive, i would suggest that. as for why it will spin up in one and not the other, or not being able to retain a FS table is way beyond me...

if you power down in linux and then reboot back into it, does it loose the FS there?
No, it's always fine in Linux. It doesn't seem to be that the drive loses the partition table, just that Windows doesn't see it, and thinks it's a blank disk when I reboot to it. That is to say, a file system created under Windows or Linux is persistent under Linux, but neither is persistent under Windows.

I'll post the SMART data in a bit, trying some things to see if they change anything.

The spin-up time is a possibility...it definitely does take longer than my Spinpoint F3 to rev up. But it doesn't even seem to try to spin up under BIOS.

No RMAs or warranties on this drive, unfortunately. I checked.
Edited by vladsinger - 3/11/11 at 1:43pm
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #6 of 13
Well that's just weird, so it's persistent under linux and not windows... We have non-windows friendly hardware?
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
post #7 of 13
Thread Starter 
Smart data

SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 0
3 Spin_Up_Time 0x0027 162 158 021 Pre-fail Always - 4900
4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 236
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002e 100 253 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 391
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 172
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 135
193 Load_Cycle_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 236
194 Temperature_Celsius 0x0022 114 089 000 Old_age Always - 33
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 200 200 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 197 000 Old_age Always - 47
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 200 200 000 Old_age Offline - 0

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

Looks like the spin up time is normal. It's actually less than my other drive.
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
HEXAMERON
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II X6 1055T ASRock 880GMH/USB3 AM3 880G XFX 5830 (HD-583X-ZAFV) 2x2GB Mushkin Blackline DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 1500HLFS  Samsung SpinPoint F3 H103SJ Hitachi 7K500 Xigmatek Loki | Rosewill case fans (1 120, 2 80) 
OSMonitorMonitorMonitor
Windows 7 Pro x64 // Ubuntu 10.10 x64 Dell UltraSharp 2209W Dell UltraSharp U2311H mimo 701 USB Touchscreen 
KeyboardPowerCaseMouse
IBM SpaceSaver II Thermaltake W0106RU (700W) Apevia X-QBOII (red) Logitech MX620 
Audio
Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm 
  hide details  
Reply
post #8 of 13
is that a self test, a short test or a long test?
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
Bazinga Punk
(12 items)
 
ooh shiny!
(6 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon 3440 AsRock P55 extreme Evga 8800 GT 512 MB Gskill Ripjaws 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Blue Antec Khuler 620 Ubuntu 11.10 Asus vw264H 
KeyboardPowerCaseMouse
GIGABYTE KM7600 CORSAIR TX 650 Cooler Master 590 GIGABYTE GM-M6800 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I5 6500 Gigabyte z170xp-SLI Nvidia 970gtx Corsair 16gb ddr4 2666mhz  
Hard DriveOS
250gb Samsung Evo 850 Windows 10 & Ubuntu 15.10 
  hide details  
Reply
post #9 of 13
Yep, I don't see any problem there; 4.9 seconds isn't bad at all. So that doesn't make a lot of sense.

The only thing I can really suggest at this point is to stop using Windows.
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
post #10 of 13
I second the notion of removing windows, It's a life changing experience (for the good).
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
Current Rig
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8350 4.6GHz@1.44v GA-990FXA-UD3 R4.0 HD 7950 (1100/1450) 8G Muskin DDR3 1866@8CLS 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB WD LiteOn DVD-RW DL Linux/Windows 19" Phillips TV 1080p 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ 600W Generic Junk Logitech MX400 Generic Junk 
Audio
SBL 5.1 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Linux, Unix
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Strange hard drive issue that only Linux fixes