Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › [Official] The Sandy Stable Club **Guides, Voltages, Temps & BIOS Templates** Inc SPREADSHEET
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] The Sandy Stable Club **Guides, Voltages, Temps & BIOS Templates** Inc SPREADSHEET - Page 651

post #6501 of 10701
GA-Z68MA-D2H-B3
Xigmatek GAIA SD1283 120mm pwm
2 x Ripjaws X series 1600 4gb sticks
1.5TB Seagate 5900rpm Barracuda LP drive
30GB Partiort Torqx 2 SSD as cache drive for SRT
Corsair CX430v2
Antec 300 illusion case, 3 x 120mm fans, and 1 x 140mm fan

I am at 45x with everything on auto except DVID at -0.02. With -0.02, Easytune 6 shows 1.308v most of the time, and occasionally 1.32 for vcore under prime 95 load.
10 runs of IBT on high with no problem,
Prime95 blend runs 3 hours and one core gets a rounding error. Peak temps are 62 69 69 65 and most hovering around 60 66 66 62.

There is no manual vcore setting on this motherboard...

Most recently, I turned C1E, EIST, Thermal all off to try to get it stable (I will re-enable though), but still fails 3 hours in on Prime 95, I guess I have to up the DVID again? I just want to maintain low temps with low vcore

How should I proceed? Up the DVID again? are the temp reasonable at 45x and 1.308v for this cooler?

BTW, when I first put the system together, cores ran about 6 degrees warmer, reseated cooler and got the current temps. Also, at one point my dumbwit ran prime95 and IBT simultaneously, minimized prime 95 and thought I closed it lol, anyway is that stressful enough. My goal is as little voltage as possible, but high stability at 45x.
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
post #6502 of 10701
Just to point out some help for those that are watercooling and using Asus motherboards (not ROG, they have better vrms).

Cool the vrm's with a fan. I have the side fan blowing on the vrm's now and it is more stable. It made a big difference.

Cheers.
Liquid
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
3930k ASUS Rampage IV Gene EVGA GTX480 @ 900MHz @ 1.1V EVGA GTX480 @ 900MHz @ 1.1V 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4 x 4Gb Corsair Dominator 1866MHz Samsung 830 256GB LG DVD Burner Win 7 x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
DELL U3011 DELL U3011 DELL U2410 Ducy Shine 2 
PowerCaseMouseAudio
Enermax Platinum 1200W Silverstone FT03 G500 Native Instruments Komplete Audio 6 
Audio
Yamaha HS80m 
  hide details  
Reply
Liquid
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
3930k ASUS Rampage IV Gene EVGA GTX480 @ 900MHz @ 1.1V EVGA GTX480 @ 900MHz @ 1.1V 
RAMHard DriveOptical DriveOS
4 x 4Gb Corsair Dominator 1866MHz Samsung 830 256GB LG DVD Burner Win 7 x64 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
DELL U3011 DELL U3011 DELL U2410 Ducy Shine 2 
PowerCaseMouseAudio
Enermax Platinum 1200W Silverstone FT03 G500 Native Instruments Komplete Audio 6 
Audio
Yamaha HS80m 
  hide details  
Reply
post #6503 of 10701
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by justmosing View Post

GA-Z68MA-D2H-B3
Xigmatek GAIA SD1283 120mm pwm
2 x Ripjaws X series 1600 4gb sticks
1.5TB Seagate 5900rpm Barracuda LP drive
30GB Partiort Torqx 2 SSD as cache drive for SRT
Corsair CX430v2
Antec 300 illusion case, 3 x 120mm fans, and 1 x 140mm fan

I am at 45x with everything on auto except DVID at -0.02. With -0.02, Easytune 6 shows 1.308v most of the time, and occasionally 1.32 for vcore under prime 95 load.
10 runs of IBT on high with no problem,
Prime95 blend runs 3 hours and one core gets a rounding error. Peak temps are 62 69 69 65 and most hovering around 60 66 66 62.

There is no manual vcore setting on this motherboard...

Most recently, I turned C1E, EIST, Thermal all off to try to get it stable (I will re-enable though), but still fails 3 hours in on Prime 95, I guess I have to up the DVID again? I just want to maintain low temps with low vcore

How should I proceed? Up the DVID again? are the temp reasonable at 45x and 1.308v for this cooler?

BTW, when I first put the system together, cores ran about 6 degrees warmer, reseated cooler and got the current temps. Also, at one point my dumbwit ran prime95 and IBT simultaneously, minimized prime 95 and thought I closed it lol, anyway is that stressful enough. My goal is as little voltage as possible, but high stability at 45x.

If you add your rig via rig builder and set your sig correctly it will show up like mine smile.gif

Add your rig - My Profile > Create Rig or Rigbuilder > Edit signature text > Choose your sig rig as featured sig item.


Anyway, apologies I'm not 100% familiar with Gigabyte motherboards but I will certainly try my best to help.

Try the following:


Advanced Frequency Settings:

CPU Clock Ratio - Stock / Manual (We'll be using turbo)
BCLK Control - Disabled
Extreme Memory Profile X.M.P - Profile 1 (this'll set the RAM to Stock


Advanced CPU Core Features

Real Time Ratio Change - Disabled
Turbo Boost - Enabled
Turbo Ratio 1-4 - 45
Turbo Power Limit - 300
Core Current Limit - 300
C1E - Enabled
C3 and C6 Report - Disabled
EIST (Speedstep) - Enabled


Advanced Voltage Setting

Dynamic Vcore - +0.020v (reduce or increase to determine stability.)
QPI/VTT - Stock is fine, however increasing that a little could help. You shouldn't need anything over 1.15v so work your way up from stock and see if that helps.


There doesn't seem to be much controls for overclocking with this board, searched for LLC (Load Line Calibration) but it wasn't there. Anyway try using those settings and increase or decrease the voltage to determine stability. Rounding Error could be RAM or lack of voltage. After setting XMP, your RAM should not be a problem, but as mentioned play around with the VTT and see if that helps, if it doesn't increase the vcore. Temps are okay, compare with other's using the spreadsheet.

Hope that helps smile.gif


Quote:
Originally Posted by AMC View Post

Just to point out some help for those that are watercooling and using Asus motherboards (not ROG, they have better vrms).

Cool the vrm's with a fan. I have the side fan blowing on the vrm's now and it is more stable. It made a big difference.

Cheers.

+rep for the suggestion thumb.gif
Edited by munaim1 - 1/3/12 at 11:56am
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #6504 of 10701
Thanks for the reply, I updated my Sig and will explore the rig more tonight. I actually am overclocking with the base multiplier, should I do only the turbo?

I started with C1E EIST, Thermal, all set to auto, and then I just disabled them all, the whole time the base multiplier was at 45x, should I just change that back to 33x and do the turbo to 45x for each core, and go from there? TIA!
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
post #6505 of 10701
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by justmosing View Post

Thanks for the reply, I updated my Sig and will explore the rig more tonight. I actually am overclocking with the base multiplier, should I do only the turbo?

I started with C1E EIST, Thermal, all set to auto, and then I just disabled them all, the whole time the base multiplier was at 45x, should I just change that back to 33x and do the turbo to 45x for each core, and go from there? TIA!

Clear the CMOS and just follow the above. Overclock using turbo leave C1E and Speedstep enabled, it's all there in the above post. thumb.gif
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #6506 of 10701
Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post

Why did you change the LLC? If you reduce the LLC level then you will have to obviously increase the voltage or in your case the offset value. If you require Load vcore of 1.432 just increase the offset a little more and that should do the job.
I'd just read you saying that High worked better for Offset, didn't think I'd have to change the numbers due to that though tongue.gif How much more voltage should I make it?
DavidGamingPC
(14 items)
 
  
Reply
DavidGamingPC
(14 items)
 
  
Reply
post #6507 of 10701
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by FPSDavid View Post

Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post

Why did you change the LLC? If you reduce the LLC level then you will have to obviously increase the voltage or in your case the offset value. If you require Load vcore of 1.432 just increase the offset a little more and that should do the job.
I'd just read you saying that High worked better for Offset, didn't think I'd have to change the numbers due to that though tongue.gif How much more voltage should I make it?

Worked better for 'me' smile.gif

Just continue increasing the offset until your load voltage is what you require it to be. thumb.gif
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #6508 of 10701
Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post

Clear the CMOS and just follow the above. Overclock using turbo leave C1E and Speedstep enabled, it's all there in the above post. thumb.gif

Running into a small problem. When I set the memory to XMP Profile1 it won't let me change the Turbo speed, only allows auto at 37x for some strange reason, any ideas?
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
Core i5
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 2500K Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 Intel HD 3000 G.Skill Rip Jaws X Series 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Seagate Barracuda LP 5900rpm Patriot TorqX 2 SSD LG 22x DVD+/-RW Xigmatek GAIA SD1283 
OSPowerCase
Windows 7 Ultimate x64 SP1 Corsair CX430v2 Antec 300 Illusion 
  hide details  
Reply
post #6509 of 10701
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by justmosing View Post

Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post

Clear the CMOS and just follow the above. Overclock using turbo leave C1E and Speedstep enabled, it's all there in the above post. thumb.gif

Running into a small problem. When I set the memory to XMP Profile1 it won't let me change the Turbo speed, only allows auto at 37x for some strange reason, any ideas?

Copy the picture's below:

400

400

400

Change Ratio to 45, Enable EIST and change performance Enhance to Turbo. Make sure you have the up to date BIOS.
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
it looks alive
(17 items)
 
Sandy Transformed
(69 photos)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K [5ghz 1.44v 24/7] Asus Maximus IV Extreme SLI GTX 460 @ 920/1840/4100 [1.11v] 4GB Dominator GT @ 2133mhz CL8 [1.65v] 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel X25-M G2 80GB 3x Samsung F3 500GB RAID 0 EK Supreme HF Full Copper Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorPowerCaseAudio
LG42SL9500 42" 1080p [Surround Soon] XFX XXX Edition 650w Xigmatec Elysium JVC HA-RX700 [foam mod] 
  hide details  
Reply
post #6510 of 10701
Quote:
Originally Posted by munaim1 View Post

Glad to be of assistance smile.gif

Looks like the issue hasn't been worked out yet (on the Gigabyte Z68 boards anyways) sadsmiley.gif Upon resuming from S3 w/ "PLL Overvoltage" enabled, my machine went into the dreaded "boot loop"... only instead of power cycling every five seconds, it was power cycling every second (doh, por HDDs!). I had to yank it from the mains and pull the backup battery.

4515MHz is still a good deal of speed... priming now!
Einstein
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k @ 4.5GHz (104.7*43, 1.296V) Gigabyte UD5 (Z68) Gigabyte GTX 560Ti 448 Cores 16GB (4x4GB) G.Skill Ripjaws X @ DDR3-1675MHz (... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
64GB Crucial m4 6TB (4x1.5TB) Western Digital Caviar Black Lite-On DVD +/- R/RW Prolimatech Genesis w/ 2x140mm NZXT 140LBs 
OSPowerCaseAudio
Windows 7 Professional/Debian Squeeze Seasonic X650 Antec Three Hundred Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty C... 
  hide details  
Reply
Einstein
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 2600k @ 4.5GHz (104.7*43, 1.296V) Gigabyte UD5 (Z68) Gigabyte GTX 560Ti 448 Cores 16GB (4x4GB) G.Skill Ripjaws X @ DDR3-1675MHz (... 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
64GB Crucial m4 6TB (4x1.5TB) Western Digital Caviar Black Lite-On DVD +/- R/RW Prolimatech Genesis w/ 2x140mm NZXT 140LBs 
OSPowerCaseAudio
Windows 7 Professional/Debian Squeeze Seasonic X650 Antec Three Hundred Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty C... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
  • [Official] The Sandy Stable Club **Guides, Voltages, Temps & BIOS Templates** Inc SPREADSHEET
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › [Official] The Sandy Stable Club **Guides, Voltages, Temps & BIOS Templates** Inc SPREADSHEET