Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › I/O Device error on internal drive
New Posts  All Forums:Forum Nav:

I/O Device error on internal drive

post #1 of 6
Thread Starter 
Hello, i have gotten a little problem with one of my hdd's after i installed my new system.

The thing is the first time i booted the pc into windows everything was detected and worked fine, then after some windows updates and other software installs i rebooted my computer, and now my Maxtor drive (old 1.5gps drive) is showing up as "ARRAY" in device mananger.

Ive tryed to install it again in disc manager, but i just get the I/O Device error frown.gif. Ive tryed to change the sata ports around but same problem. Also tryed to uninstall the drive from device manager and reinstall but still show up as ARRAY. Ive seen in bios and it shows up there as Maxtor drive so no issue there. Also looked up in some of the sata settings and none of the ports are set to raid or anything like that.

I kinda want to get the data off the disc so formating is rly the last option!

You can see my specs down in my signature.

Regards; Daniel
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Try a cold boot without the drive connected, then shut down the system, reattach the drive and do a restart. See what happens. smile.gif Also, try setting the SATA ports to AHCI if they are not set that way already.
Ryzen
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 Palit GT-430 Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO AMD Wraith Spire Linux Mint 18.x Dell UltraSharp U2414H 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple Basic Keyboard Thermaltake ToughPower 850W Lian-Li PC-A04B Logitech Trackman Wheel 
  hide details  
Reply
Ryzen
(12 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1700 Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 Palit GT-430 Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO AMD Wraith Spire Linux Mint 18.x Dell UltraSharp U2414H 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple Basic Keyboard Thermaltake ToughPower 850W Lian-Li PC-A04B Logitech Trackman Wheel 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Your sig says nothing about an old Maxtor drive.

Anyway, I presume it's not part of your RAID array, so make sure it is set up that way in the RAID BIOS.
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by parityboy;12790676 
Try a cold boot without the drive connected, then shut down the system, reattach the drive and do a restart. See what happens. smile.gif Also, try setting the SATA ports to AHCI if they are not set that way already.

I have tryed this, also swapping true all the sata port, same issue. The ports are set to AHCI by default

Quote:
Originally Posted by error10;12791145 
Your sig says nothing about an old Maxtor drive.

Anyway, I presume it's not part of your RAID array, so make sure it is set up that way in the RAID BIOS.

It's only 2 disk in raid, the samsung ones, the maxtor is on a completly diffrent set of sata ports and are by no way connected to the raid wink.gif

Dont have the info on the drive it self, i just know that it's an old Maxtor 1.5gbs sata drive.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
bump
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-2600K 3.40GHz (at 5047 MHz) Asus P8P67 Deluxe ATI HD 5850 @ 950MHz Crossfire Corsair Vengance 1600Mhz @ 8Gb 1.5v 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Spinpoint F3 500gb x2 Raid 0 Windows 7 x64 LG W2363D 120Hz + BenQ 22" G15 v2 
PowerCaseMouseMouse Pad
Enermax 620w CM STORM Sniper mesh edition Coolermaster Storm sentinel Steelseries QCK Heavy 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Exactly what are you seeing? Your description isn't making a lot of sense when I re-read it. Take screenshots.
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
Underground
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 C0 ASUS P6T6 WS Revolution GTX 460 TR3X6G1600C8D 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD1001FALS SAMSUNG SH-S223F 22X DVD MULTI Corsair H50 Fedora 16 KDE x86_64 
MonitorKeyboardPowerCase
HP w19b Microsoft Comfort Curve Corsair CX600 Thermaltake Armor VA8003BWS 
MouseMouse Pad
Razer DeathAdder Black 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › I/O Device error on internal drive