Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Pump stopped working, took apart and it popped?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Pump stopped working, took apart and it popped?

post #1 of 9
Thread Starter 
Pump: MCP355
TOP: EK rev 2 (if I remember correctly)

So I was playing a game today, and my computer shut down. Turned it back on, and noticed the water wasn't being fed back into the reservoir. I tried a different molex and other basic crap to make sure it wasn't anything weird. I noticed when I turned it on, I had my hand on the pump and noticed it was kind of "ticking".. as if it was trying to go, but couldn't. So I ended up flipping my pump / res upside down so I could take it apart without draining the loop (ek multioption directly above pump).

Upon taking the screws out of the bottom, it kind of made a little pop noise. It was like pressure was released from the pump, as if there was air in it and it just got released (then *pop*). So I turned the pump on for a split second to see if it'd work without the top, and no problems, seemed normal. I put it back together exactly how it was taken apart, and has been good since (was about an hour ago). Flow seems just as it was.

Loop was running for a couple weeks without being taken apart prior to the pump stopping today.

Are there any precautions I should take? Or can someone inform me if they know what happened?

Thanks for the time to read this.
PC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K [4.6ghz] Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7 EVGA GTX 1080 FTW [2200mhz core] 16GB G.Skill Trident Z DDR4 [3200mhz] 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO [1TB] Custom CPU/GPU loop W10 64-bit Dell S2716DG 144hz G-Sync 
PowerCaseAudio
EVGA SuperNOVA 750 G2 Phanteks Enthoo Evolv ATX ASUS Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
PC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K [4.6ghz] Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7 EVGA GTX 1080 FTW [2200mhz core] 16GB G.Skill Trident Z DDR4 [3200mhz] 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO [1TB] Custom CPU/GPU loop W10 64-bit Dell S2716DG 144hz G-Sync 
PowerCaseAudio
EVGA SuperNOVA 750 G2 Phanteks Enthoo Evolv ATX ASUS Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #2 of 9
Sounds like you never got the air out and some of it got trapped in the pump blocking all flow.
SABERWOLF
(18 items)
 
XEON-WOLF
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6800K MSI X99A GAMING PRO CARBON EVGA GTX 1080 FTW Hydro Copper G.SKILL TridentZ Series 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 850 500 EK-SBAY Dual DDC 3.2 PWM Serial Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper Radiator 360 Hardware Labs Black Ice SR2 Multiport Black Car... 
CoolingCoolingOSMonitor
EK-CoolStream RAD XTC 420 koolance 380i Windows 10 Pro ASUS VW246H Black 24" 2ms 
PowerCaseMouseAudio
SeaSonic M12D SS-850 850W  Thermaltake core x71 CM Storm Sentinel Advance II Corsair Void 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5675@4400 1.344 ASUS P6X58D-E XfX RX480 RS F3-12800CL7T-6GBPI 6-7-6-21 1T 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
F3-12800CL9S-4GBRL WDC WD1001FALS-00J7B1 ST31000340AS WDC WD7500AAKS-00RBA0 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi HDS723020BLA642 ihas 624-A SilverStone Heligon HE01 windows 10 64 Pro 
MonitorPowerCase
Vizio 42inch lcd tv CORSAIR CMPSU-950TX Modded Rocketfish 
  hide details  
Reply
SABERWOLF
(18 items)
 
XEON-WOLF
(18 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-6800K MSI X99A GAMING PRO CARBON EVGA GTX 1080 FTW Hydro Copper G.SKILL TridentZ Series 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 850 500 EK-SBAY Dual DDC 3.2 PWM Serial Alphacool NexXxoS ST30 Full Copper Radiator 360 Hardware Labs Black Ice SR2 Multiport Black Car... 
CoolingCoolingOSMonitor
EK-CoolStream RAD XTC 420 koolance 380i Windows 10 Pro ASUS VW246H Black 24" 2ms 
PowerCaseMouseAudio
SeaSonic M12D SS-850 850W  Thermaltake core x71 CM Storm Sentinel Advance II Corsair Void 
CPUMotherboardGraphicsRAM
X5675@4400 1.344 ASUS P6X58D-E XfX RX480 RS F3-12800CL7T-6GBPI 6-7-6-21 1T 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
F3-12800CL9S-4GBRL WDC WD1001FALS-00J7B1 ST31000340AS WDC WD7500AAKS-00RBA0 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi HDS723020BLA642 ihas 624-A SilverStone Heligon HE01 windows 10 64 Pro 
MonitorPowerCase
Vizio 42inch lcd tv CORSAIR CMPSU-950TX Modded Rocketfish 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
hey off subject but did you ever mod your case for a extra 240 rad ?
I'm think of doing something simular
 
4x r290's
(9 items)
 
3x 7970's
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K 4.8Ghz offset ASUS X79 Rampage IV Extreme GTX 780 with EK waterblock GTX 780 with EK waterblock 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
GTX 780 with EK waterblock  Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 256GB Samsung 950 Pro 256GB Samsung 840 Pro 
CoolingCoolingOSMonitor
RX360, EX360, EX360, and 480 Rad's XSPC Raystorm CPU Block Dual boot (other unnamed OS) and Win8 Pro QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 112hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX1200 Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K GA-Z77X-UD3H 4x R9 290's 8GB 1600Mhz 
Hard DriveOSPowerCase
1TB Hard Drive Win8 Corsair Dual PSU - AX1200 and HX650 Open Case 
Other
Thee 16x Risers and One 1x Riser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930K 5Ghz Bench ASUS X79 Rampage IV Extreme 3x AMD 7970's w/ EK water blocks Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 
Hard DriveCoolingCoolingMonitor
128GB Samsung 830  RX360, RX240, EX360 XSPC Raystorm CPU Block QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 114hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX760i Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
  hide details  
Reply
 
4x r290's
(9 items)
 
3x 7970's
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K 4.8Ghz offset ASUS X79 Rampage IV Extreme GTX 780 with EK waterblock GTX 780 with EK waterblock 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
GTX 780 with EK waterblock  Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 256GB Samsung 950 Pro 256GB Samsung 840 Pro 
CoolingCoolingOSMonitor
RX360, EX360, EX360, and 480 Rad's XSPC Raystorm CPU Block Dual boot (other unnamed OS) and Win8 Pro QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 112hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX1200 Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K GA-Z77X-UD3H 4x R9 290's 8GB 1600Mhz 
Hard DriveOSPowerCase
1TB Hard Drive Win8 Corsair Dual PSU - AX1200 and HX650 Open Case 
Other
Thee 16x Risers and One 1x Riser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930K 5Ghz Bench ASUS X79 Rampage IV Extreme 3x AMD 7970's w/ EK water blocks Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 
Hard DriveCoolingCoolingMonitor
128GB Samsung 830  RX360, RX240, EX360 XSPC Raystorm CPU Block QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 114hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX760i Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
  hide details  
Reply
post #4 of 9
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by UNOE View Post
hey off subject but did you ever mod your case for a extra 240 rad ?
I'm think of doing something simular
Yes I did, on the bottom.

Quote:
Originally Posted by Bal3Wolf View Post
Sounds like you never got the air out and some of it got trapped in the pump blocking all flow.
This is what I'm thinking happened. I've re-done my loop a couple times now, guess I didn't get all the air out this time. If anyone else has any ideas let me know, but this is what I figured probably happened.
PC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K [4.6ghz] Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7 EVGA GTX 1080 FTW [2200mhz core] 16GB G.Skill Trident Z DDR4 [3200mhz] 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO [1TB] Custom CPU/GPU loop W10 64-bit Dell S2716DG 144hz G-Sync 
PowerCaseAudio
EVGA SuperNOVA 750 G2 Phanteks Enthoo Evolv ATX ASUS Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
PC
(11 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K [4.6ghz] Gigabyte GA-Z170X-Gaming 7 EVGA GTX 1080 FTW [2200mhz core] 16GB G.Skill Trident Z DDR4 [3200mhz] 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO [1TB] Custom CPU/GPU loop W10 64-bit Dell S2716DG 144hz G-Sync 
PowerCaseAudio
EVGA SuperNOVA 750 G2 Phanteks Enthoo Evolv ATX ASUS Xonar Essence STX 
  hide details  
Reply
post #5 of 9
Sounds like that was exactly what happened.

I had noticed slowdown in my loop (reservoir was almost still) and my pump became noisy. Temperatures started climbing...but I got lucky in that a quick jostling of my pump and res (which is connected directly to my pump now) released a 'burb' and a whooshing of bubbles, and then all seemed fine and has been for the last week.
post #6 of 9
Based on your description I'm thinking that something wasn't right where it was supposed to be, and opening it allowed it to pop back into place. For example, the impeller might have come out of alignment.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 MSI P55-GD 85 PNY GTX 570 16 GB Muskin Blackline 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
WD Caviar Black 1TB Crucial SDD some LG SATA thing 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2311H CM Quickfire red SeaSonic X-650 Lian Li PC-B10 
MouseMouse PadAudio
Cm spawn Artisan Hayate HiFiMan HE-500 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 860 MSI P55-GD 85 PNY GTX 570 16 GB Muskin Blackline 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
WD Caviar Black 1TB Crucial SDD some LG SATA thing 7 64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2311H CM Quickfire red SeaSonic X-650 Lian Li PC-B10 
MouseMouse PadAudio
Cm spawn Artisan Hayate HiFiMan HE-500 
  hide details  
Reply
post #7 of 9
Quote:
Originally Posted by sivarthcaz View Post
Yes I did, on the bottom.



This is what I'm thinking happened. I've re-done my loop a couple times now, guess I didn't get all the air out this time. If anyone else has any ideas let me know, but this is what I figured probably happened.
__________________________________________________ ____________

Hi,

Same thing happened with my 355 pump about two weeks ago.
Was running fine for about three months since upgrading from 360.3
to 600.5 and three rads.

No air in system after about a week. Running same remote res also.
Tried two times after that to get it started. No luck.
Thanks to windowed side panel just happen to notice no turbulence
in the res, clicked HW Monitor and had hit 95c.
Ordered new 355 from Performance PC and not warranted after 30 days.
Called Gabe at ST and going to send pictures of installed pump.
We'll see.

Been using other halfs, ugh(Dell), but moving into new home and figured
would start it up one time before packing it up and,Started right up and
pumping.

But don't trust it now.

Wondering now if three rads at 600.5 to much for it.
Made the mistake of dropping the cap off the T-line while checking flow
and shot water across the computer room so its a strong pump.

Will change it out when moved anyway.

Later
Pic

Edited by Irocing - 3/21/11 at 5:50pm
Works for me
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 4.51 HT on Asus P6X58D-E Sapphire 7970 OC Edition 1250/1650.1.200v Corsair Dominator 1600@1723 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 128 M4 Boot-WD 640 Sata3 Storage Plextor/ Samsung 600.5- 3 Rads-Micro Rez-355 Pump Win 7 64 bit he 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 26'' 1920x1200 Logitech G-15 CM 850W Modular Gold CM 690 II Advanced (Swiss Cheezed) 
Mouse PadAudio
RatPaz GS SB Titanium- Bose 2.1 
  hide details  
Reply
Works for me
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-930 4.51 HT on Asus P6X58D-E Sapphire 7970 OC Edition 1250/1650.1.200v Corsair Dominator 1600@1723 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Crucial 128 M4 Boot-WD 640 Sata3 Storage Plextor/ Samsung 600.5- 3 Rads-Micro Rez-355 Pump Win 7 64 bit he 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 26'' 1920x1200 Logitech G-15 CM 850W Modular Gold CM 690 II Advanced (Swiss Cheezed) 
Mouse PadAudio
RatPaz GS SB Titanium- Bose 2.1 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
From the sounds of things, the air, and pressure in the loop had entrapment. Opening up the pump and allowing the o-ring break the sealing allowed for the "pop" to happen.

Glad to hear it was the o-ring releasing the pressure and not and electronic pop on the pump's PCB.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 64 x2 5000 Black 2.6Ghz OC 3.3Ghz GigaByte GA-MA78GM-S2H Full Radeon 780G HD 3200 4GB Corsair DDR2 6400C4 
Hard DriveOSPowerCase
Seagate Barracuda 750GB 7200 RPM 32MB Cache Windows 7 Pro x64 Corsair HX620W Meridian XClio High Tower I 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Athlon 64 x2 5000 Black 2.6Ghz OC 3.3Ghz GigaByte GA-MA78GM-S2H Full Radeon 780G HD 3200 4GB Corsair DDR2 6400C4 
Hard DriveOSPowerCase
Seagate Barracuda 750GB 7200 RPM 32MB Cache Windows 7 Pro x64 Corsair HX620W Meridian XClio High Tower I 
  hide details  
Reply
post #9 of 9
Is there any place you posted pictures with 240 Rad mod


[QUOTE=sivarthcaz;12811779]Yes I did, on the bottom. QUOTE]
 
4x r290's
(9 items)
 
3x 7970's
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K 4.8Ghz offset ASUS X79 Rampage IV Extreme GTX 780 with EK waterblock GTX 780 with EK waterblock 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
GTX 780 with EK waterblock  Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 256GB Samsung 950 Pro 256GB Samsung 840 Pro 
CoolingCoolingOSMonitor
RX360, EX360, EX360, and 480 Rad's XSPC Raystorm CPU Block Dual boot (other unnamed OS) and Win8 Pro QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 112hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX1200 Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K GA-Z77X-UD3H 4x R9 290's 8GB 1600Mhz 
Hard DriveOSPowerCase
1TB Hard Drive Win8 Corsair Dual PSU - AX1200 and HX650 Open Case 
Other
Thee 16x Risers and One 1x Riser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930K 5Ghz Bench ASUS X79 Rampage IV Extreme 3x AMD 7970's w/ EK water blocks Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 
Hard DriveCoolingCoolingMonitor
128GB Samsung 830  RX360, RX240, EX360 XSPC Raystorm CPU Block QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 114hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX760i Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
  hide details  
Reply
 
4x r290's
(9 items)
 
3x 7970's
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K 4.8Ghz offset ASUS X79 Rampage IV Extreme GTX 780 with EK waterblock GTX 780 with EK waterblock 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
GTX 780 with EK waterblock  Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 256GB Samsung 950 Pro 256GB Samsung 840 Pro 
CoolingCoolingOSMonitor
RX360, EX360, EX360, and 480 Rad's XSPC Raystorm CPU Block Dual boot (other unnamed OS) and Win8 Pro QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 112hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX1200 Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 3570K GA-Z77X-UD3H 4x R9 290's 8GB 1600Mhz 
Hard DriveOSPowerCase
1TB Hard Drive Win8 Corsair Dual PSU - AX1200 and HX650 Open Case 
Other
Thee 16x Risers and One 1x Riser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3930K 5Ghz Bench ASUS X79 Rampage IV Extreme 3x AMD 7970's w/ EK water blocks Samsung 16GB (4x4gb) 2400Mhz 10-12-12-31-1t @ 1... 
Hard DriveCoolingCoolingMonitor
128GB Samsung 830  RX360, RX240, EX360 XSPC Raystorm CPU Block QNIX QX2710 27" 2560x1440 @ 114hz 
KeyboardPowerCase
Corsair K90 Corsair AX760i Corsair 700D Modded w/ External Radiators 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Water Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Pump stopped working, took apart and it popped?