Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Pump is very loud, bubbles?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Pump is very loud, bubbles?

post #1 of 11
Thread Starter 
After installing my XSPC Rasa kit, and filling the loop for the first time while leak testing with my components removed. I saw the level go down in the reservoir. So, with the pump still running, I added more distilled water through the fill port on the double bay reservoir/pump. The pump got louder (sounds like bubbles maybe?) and it looks like there are either little bubbles or little particles floating on the surface of the water in the reservoir. Any idea how to fix this?

Thanks in advance,

Stephen

Edit: If I tilt the case in one direction...it quiets down. Does this mean that the levels are too low in the Reservoir? it's about half full.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
The level will always go down when the loop is in use as it fills the loops, have you turned it off since you added more water?

When you shut it off, the water level will rise again.

As for the pump noise, not too sure.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
I have heard that you can put 1 drop of dawn in the res wile it is off, wait a min then turn the system on and it will be silent.

Otherwise video with sound it and send the file to the RMA department and they should replace it with a hopefully silent pump
post #4 of 11
Thread Starter 
I turned off the PSU, and added more water to the res...turned it back on and it was quiet again.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Actually its 1 drop while running and tilt your res to one side let it sit then the other side let it sit again then it should be quiet
post #6 of 11
Quote:
Originally Posted by uno_zapdos_tres View Post
I turned off the PSU, and added more water to the res...turned it back on and it was quiet again.
yep, needs to be filled up
post #7 of 11
My understanding was there was a bad batch of impellers in some of the Rasa kits. There is a mold issue that causes this; it is mainly just excess noise and shouldn't hinder performance, but I know XSPC is replacing them. I know a guy on another forum that actually got an entirely new XPSC pump/res to replace the original one that made noise. He now has 2. Contact them.
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 EVGA 790i FTW SLI GTX260 4GB Patriot Viper DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
RAID0 74gb Raptors; 1TB WD Black Samsung OEM DVD-RW Win 7 Ultimate Hanns G 28.5" 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 BFG 1200w Gigabyte Aurora v.1 MS Sidewinder 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q6600 EVGA 790i FTW SLI GTX260 4GB Patriot Viper DDR3 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
RAID0 74gb Raptors; 1TB WD Black Samsung OEM DVD-RW Win 7 Ultimate Hanns G 28.5" 
KeyboardPowerCaseMouse
G15 BFG 1200w Gigabyte Aurora v.1 MS Sidewinder 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by rubix_1011 View Post
My understanding was there was a bad batch of impellers in some of the Rasa kits. There is a mold issue that causes this; it is mainly just excess noise and shouldn't hinder performance, but I know XSPC is replacing them. I know a guy on another forum that actually got an entirely new XPSC pump/res to replace the original one that made noise. He now has 2. Contact them.
It's quieter now...not silent though. Sounds like a hard drive seeking almost. Is this normal? I am running it with no side panels so i'm sure that will cut down some noise.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Quote:
Originally Posted by uno_zapdos_tres View Post
It's quieter now...not silent though. Sounds like a hard drive seeking almost. Is this normal? I am running it with no side panels so i'm sure that will cut down some noise.
Mine makes the same kind of noise. Can anyone confirm if this is normal?
Behemoth
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-950 ASUS SABERTOOTH X58 MSI 580GTX Lightning Extreme Patriot Viper II Sector 7 1600MHz 2GB x 6 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Patriot Inferno 120GB & WD Black 1TB x 3 (RAID 5) Plextor 24X DVD SATA writer Danger Den Monsoon R2 with 5.5GPM D5 pump Windows 7 Ult. x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2711 27" Ultrasharp Microsoft Sidewinder x6 Corsair HX1000W Cooler Master Advanced 932 
MouseMouse Pad
Microsoft Sidewinder x8 SteelSeries NP+ 
  hide details  
Reply
Behemoth
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7-950 ASUS SABERTOOTH X58 MSI 580GTX Lightning Extreme Patriot Viper II Sector 7 1600MHz 2GB x 6 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Patriot Inferno 120GB & WD Black 1TB x 3 (RAID 5) Plextor 24X DVD SATA writer Danger Den Monsoon R2 with 5.5GPM D5 pump Windows 7 Ult. x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2711 27" Ultrasharp Microsoft Sidewinder x6 Corsair HX1000W Cooler Master Advanced 932 
MouseMouse Pad
Microsoft Sidewinder x8 SteelSeries NP+ 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Loop has been leak testing in empty case for 6 hours while I was at work. No leaks as far as I can see.

Still trying to find out if the pump making a hard drive seeking sound is normal...anyone?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
|Intel Core i7 860 at 4.0GHz HT on 1.31V| |Asus P7P55D Pro| |GTX 260 OC, GTS 250 OC (Folding 24/7)| |4GB Corsair xms3 at 1458 MHz, 8-8-8-20| 
Hard DriveOSMonitorPower
|WD 500GB Blue SATA, WD 500GB Black SATA| |Windows 7 Premium (64-bit)| |Asus 24" at 1920x1080, HP 19" at 1440x900| |Corsiar TX850W| 
CaseMouseMouse Pad
|Cooler Master 690 II Advanced| |Razer Naga| |Razer Goliathus Standard| 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Water Cooling
Overclock.net › Forums › Cooling › Water Cooling › Pump is very loud, bubbles?