Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Powered Sub no sound?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Powered Sub no sound?

post #1 of 26
Thread Starter 
Ok I was given a Cerwin Vega CLS-12S powered sub. When I give it power and connect to to my computer or Surround Sound receiver I dont hear anything at all, not even a hum.

I have checked the fuse and it looks good. I have removed the Sub itself and it appears to be perfect. I have removed the backplate to inspect the powersupply/amp and I dont see anything out of the ordinary nothing burnt or leaking capacitors. I reattached all of the wiring running from the amp to the sub to check for a loose connection.

Its no longer under warranty and I would love to get this working again since my last sub blew out a few months ago(cheapo).

Is there anything else I can test to determine what could be wrong? I am assuming it is something to do with the amp/powersupply.

I do know how to solder/ use a voltmeter so any instructions ideas would be greatly appreciated.
post #2 of 26
I sincerely doubt the sub output on both your computer and receiver would be bad, but do you have another sub to check those connections with?
First Build
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASUS P8P67 Deluxe GTX 470 G.Skill Ripjaws 2x4 GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO Xigmatek Dark Knight Win 7 Ultimate Viewsonic VA2323wm 
PowerCaseMouse
Antec TP-750 ABS Canyon 595 Razer Copperhead 
  hide details  
Reply
First Build
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 2600k ASUS P8P67 Deluxe GTX 470 G.Skill Ripjaws 2x4 GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO Xigmatek Dark Knight Win 7 Ultimate Viewsonic VA2323wm 
PowerCaseMouse
Antec TP-750 ABS Canyon 595 Razer Copperhead 
  hide details  
Reply
post #3 of 26
1. Check for impedance on the driver itself.
2. Double check all cables leading to the amp from pc/receiver
3. Try giving it any single its powered so im assuming it has a built in crossover.

Thats what i would do for a check almost always one of those three. But if the impedance comes back at some odd number other than the rated impedance like 3ohm for a 8ohm rated driver or 0 than the driver is bad. But it could also be cables. If your sub has a built in crossover than you can just give it a straight signal at a low level from like a ipod or something and see if you can get anything.
I7 Desktop
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 4770k ASROCK Z87 Extreme 6 Asus R9 270 Corsair Dominator 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Mushkin SSD  Seagate  Seagate Xigmatek Gaia 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Fans Windows 8.1 X64 Hanspree 28in 1920x1200 Dell 21in 1680x1050 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 21in 1680x1050 IBM Model M 1990 Seasonic x750 Gold Thermaltake 
Mouse PadAudioAudio
Monoprice Behringer X32 X-Dante 
  hide details  
Reply
I7 Desktop
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 4770k ASROCK Z87 Extreme 6 Asus R9 270 Corsair Dominator 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Mushkin SSD  Seagate  Seagate Xigmatek Gaia 
CoolingOSMonitorMonitor
Xigmatek Fans Windows 8.1 X64 Hanspree 28in 1920x1200 Dell 21in 1680x1050 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 21in 1680x1050 IBM Model M 1990 Seasonic x750 Gold Thermaltake 
Mouse PadAudioAudio
Monoprice Behringer X32 X-Dante 
  hide details  
Reply
post #4 of 26
Thread Starter 
Ok I will google checking for impendance, what does giving it a single mean? I have run my headphone jack to rca cable from my iphone to the rca jacks on the back of the sub and still receive no sound.
post #5 of 26
Thread Starter 
whitehawk I didnt mean the suboutput on my computer is bad.

The sub has a built in panel amp. The computer sound card works fine on another small cheapo amp.

The unit doesnt have a power LED so I dont even know if this suckers accepting power. I would assume that if it was the driver I should be able to at least hear some sounds/ noises. But I will test this once I get off today.
post #6 of 26
1) Make sure the subwoofer is turned ON on your reciever (sometimes there's an ON / OFF feature).
2) Check the impedance of the subwoofer.
3) Check the power output from the built in amplifier (there's a tutorial in the car audio thread in my sig). Make sure the amplifier has a signal of some kind (probably receiver would be easiest).

Make sure the subwoofer driver itself is unplugged from the amplifier for both tests.

Report back.

EDIT:
Oh, and please do not double post. There is an edit button for a reason.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #7 of 26
Thread Starter 
Thanks alot I will definitly try all of this when I get home.

If it is the panel amp that is dead are there aftermarket replacements? I checked the price of parts from Cerwin Vega and it will almost cost 200$ for the panel amp alone!
post #8 of 26
Quote:
Originally Posted by jdouglas View Post
Thanks alot I will definitly try all of this when I get home.

If it is the panel amp that is dead are there aftermarket replacements? I checked the price of parts from Cerwin Vega and it will almost cost 200$ for the panel amp alone!
Yes. You'll want to search around at partsexpress. You could replace that or the driver, whichever is not working.
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
post #9 of 26
Thread Starter 
I tested the impendance ( from what I understand ) I am getting a reading of .4 but its not steady its variating from .3 to .4.
post #10 of 26
Quote:
Originally Posted by jdouglas View Post
I tested the impendance ( from what I understand ) I am getting a reading of .4 but its not steady its variating from .3 to .4.
Did you unhook the driver from the amplifier, and test the impedance at the terminals on the back of the driver?
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
Junkyard
(18 items)
 
NAStradamous
(12 items)
 
HTPC01
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 2320 @ 3.1GHz MSI B75MA-E33 HIS HD7970 3GB @ 1050 / 1700, 1.17v Patriot 2x4GB DDR3-1066 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial MX100 256GB WD Green 2TB DVDRW Corsair H50 Push / Pull 
CoolingOSMonitorMonitor
NZXT 120mm fans strapped to stock 7970 cooler Windows 10 Pro Dell 3007WFP Dell 2007FP 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell 2007FP Cheap Toshiba (R.I.P. Ducky) PC Power & Cooling Silencer MKIII 950w Cheap Garbage (free) 
MouseAudio
Logitech G602 Yardsale Special 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3330 Asus H61 MSI GTX 750Ti Low Profile 2x4GB Hynix DDR3-1333 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
60GB Kingston SSD 1TB Seagate Samsung DVDRW CoolerMaster Gemin II 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 + Steam Big Picture / Plex HT 50" Insignia LED 1080p Logitech Rosewill Green 530w 
CaseMouseAudioOther
Silverstone HTPC Logitech Pioneer 2.0 tower speakers + 135w RMS Rosewill MCE Remote 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Powered Sub no sound?