Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › GTX 580 - Defect?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GTX 580 - Defect?

post #1 of 11
Thread Starter 
Good evening forum!

Im having an issue here with my brand new GTX 580.

I got myself the GTX 580 Windforce just a few weeks ago and it started to do artifacts and doing random lockups wich never happend with my Crossfire setup befor.

It showed artifacts in games after some hours of being turned on. I tried the MSI Afterburner benchmark thingy to see if it would show up. Wich it did.

The video card is Factory Overclocked so I didnt fiddle around with it .

The computer was stable befor.

Any thought on what could be cousing this issue?

Many Regards

Kentan900
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
post #2 of 11
RMA it, a new card should not have any issues, especially with artifacting. Don't even try to fix it.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by SmokinWaffle View Post
RMA it, a new card should not have any issues, especially with artifacting. Don't even try to fix it.
Thanks for the respond!

Well I thought about it but they told me that if they couldnt find the issue Im having they would tell me that I have to pay them a certain amount of money for "False Claims".

Kentan900
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
If you RMA it and they find no fault, then, and only then, would you be charged anything. If they can't fix it, that's not your problem, it's theirs, you shouldn't have to pay for their incompetence. If they received it and it was, as you said, artifacting at stock, they should give you a replacement.

Basically, if the problem is easily recreated, so that they can recreate it, there shouldn't be an issue. They only reason they have that system in place (to charge if the card is fine), is to stop fraudulent RMA claims. You'll be fine,
Edited by SmokinWaffle - 4/5/11 at 4:00pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570k GA-Z77MX-D3H Palit Jetstream 680 4GB 4 X 2GB G.Skill Ripjaws X (1600MHz/CAS8 @ 1.5v) 
Hard DriveCoolingOSMonitor
60GB Corsair Force + 2TB RAID0 + 500GB Antec Kühler 620 w/AP-14 Windows 7 Professional x64 Dell U2711 (2560 x 1440) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch (MX Blues) Corsair HX650 Lian Li PC-U6B Razer Deathadder 3.5G 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
My last card was a gigabyte too and it was terrible. Maybe its just coincidence though.
My mobo on the other hand has been nothing but spectacular.
Wayne-The-Brain
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 870 @ 4.0ghz (HT) on EVGA FTW p55 e657 Evga 580 Gtx @ 972/2083 1.15v Hydro Copper 2 Corsair 4x4GB 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ 30GB SSD os /1tb 2x WD black Raid 0 Blu Ray Rasa 240 RX gentle typhoon push pull Windows 7 64bit 
MonitorPowerCaseMouse Pad
47 inch LG LCD 1080p Corsair ax850 gold Antec 300 Illusion (Modded) None 
  hide details  
Reply
Wayne-The-Brain
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 870 @ 4.0ghz (HT) on EVGA FTW p55 e657 Evga 580 Gtx @ 972/2083 1.15v Hydro Copper 2 Corsair 4x4GB 1600 DDR3 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OCZ 30GB SSD os /1tb 2x WD black Raid 0 Blu Ray Rasa 240 RX gentle typhoon push pull Windows 7 64bit 
MonitorPowerCaseMouse Pad
47 inch LG LCD 1080p Corsair ax850 gold Antec 300 Illusion (Modded) None 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by SmokinWaffle View Post
If you RMA it and they find no fault, then, and only then, would you be charged anything. If they can't fix it, that's not your problem, it's theirs, you shouldn't have to pay for their incompetence. If they received it and it was, as you said, artifacting at stock, they should give you a replacement.

Basically, if the problem is easily recreated, so that they can recreate it, there shouldn't be an issue. They only reason they have that system in place (to charge if the card is fine), is to stop fraudulent RMA claims. You'll be fine,
I bought it from a retailer over the internet.

Do you know how it works? Since this is my first time ever doing an RMA.

Do they use like the software we use?

I can understand the issue with RMA for trying to trick them to send a new video card to them but Im just worried that they wont find the issue Im having.

Well that might just be me .

Kentan900
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Haze80 View Post
My last card was a gigabyte too and it was terrible. Maybe its just coincidence though.
My mobo on the other hand has been nothing but spectacular.
Thanks for the respond.

Haha, that I dont know since I used ATI cards untill a few weeks ago when I got my GTX 580 .

Kentan900
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by Kentan900 View Post
Thanks for the respond.

Haha, that I dont know since I used ATI cards untill a few weeks ago when I got my GTX 580 .

Kentan900
Did you do a thorough job in removing all traces of the ATI drivers/software, using CCleaner?

Remnants of the old ATI driver can cause exactly the problem you describe on an Nvidia card, or vice-versa.
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
Rusty Metal
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K ASUS P8P67 PRO NVIDIA GeForce GTX 580 Corsair Vengeance 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
2 x Corsair Performance 3 SSD 128 GB; RAID 0 2 x Western Digital Black 1TB; RAID 0 Western Digital Black LG BluRay - RE/DVD+/-DL Burner  
Optical DriveCoolingOSMonitor
LG 24x super-multi  Corsair H70 Windows 7 Professional x64 DELL U2711 
KeyboardPowerCaseMouse
logitech G19 Corsair AX750 Coolermaster Storm Sniper Logitech Performance MX 
Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro  
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Quote:
Originally Posted by xandypx View Post
Did you do a thorough job in removing all traces of the ATI drivers/software, using CCleaner?

Remnants of the old ATI driver can cause exactly the problem you describe on an Nvidia card, or vice-versa.
This.

Download DriverSweeper, boot to Safe Mode, use DriverSweeper to clean ATI driver traces then test.
At long last...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
920 D0 | 4104MHz@1.23V Big Bang XPower 5850 | 880/1050 6GB Sector 7 | 1728MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
F115 W7P64 245BW SPI Magna 1kW 
Case
cardboard (case/loop in prog) 
  hide details  
Reply
At long last...
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
920 D0 | 4104MHz@1.23V Big Bang XPower 5850 | 880/1050 6GB Sector 7 | 1728MHz 
Hard DriveOSMonitorPower
F115 W7P64 245BW SPI Magna 1kW 
Case
cardboard (case/loop in prog) 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by xandypx View Post
Did you do a thorough job in removing all traces of the ATI drivers/software, using CCleaner?

Remnants of the old ATI driver can cause exactly the problem you describe on an Nvidia card, or vice-versa.
Yes I did. A clean Windows 7 install.

Kentan900
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
My system
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core I7 2600K 4.0 GHz 1.216V MSI P67A-GD65 (B3) Gigabyte GeForce GTX 580 1536MB 900/1800/2004 1.05 G.Skill Ripjaws 8GB (2 x 4GB) 1600MHz DDR3 CL9 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 500 GB 7200RPM 32 Mbit Samsung I think. Windows 7 Ultimate 64 Bit BenQ 27" LCD M2700HD (1920 x 1080) 
KeyboardPowerCaseMouse
Tgt BenQ Standard PS/2 Corsair HX850W (80+ Silver Certified) Cooler Master HAF 932 Cyborg R.A.T. 3 
Mouse Pad
SteelSeries 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › GTX 580 - Defect?